O porție de paste este întotdeauna binevenită, iar faptul că se gătește rapid reprezintă un mare avantaj. Există însă câteva greșeli pe care le poți comite când pregătești pastele, care sabotează acest preparat gustos – iată care sunt acestea!

Cum gătești corect pastele. 10 greșeli de evitat

  1. Nu folosești o oală suficient de mare

Una dintre cele mai frecvente greșeli în materie de fierbere a pastelor este aceasta: folosirea unui vas prea mic pentru fierberea lor. Folosește întotdeauna oala cea mai mare pentru fierbere, astfel încât acestea să aibă suficient loc și să nu fie nevoie să le rupi.

De asemenea, când fierbi pastele într-o cantitate prea mică de apă, acestea vor fi lipicioase la final, pentru că procesul de fierbere va fi mai greoi și li se va modifica textura. Așadar, fierbe pastele într-o oală mare, plină cu apă.

  1. Nu pui suficientă sare în apa în care fierbi pastele

Pentru ca pastele să fie gustoase, e necesar să le fierbi în apă cu sare. Nu te aștepta ca acestea să capete gust dacă pui un praf de sare în oala plină cu apă. Ar trebui să pui 1-2 linguri de sare pentru a da gust. Nu te teme că vor fi prea sărate, pentru că acestea absorb o cantitate redusă de sare din apa în care sunt fierte.

  1. Pui pastele prea devreme în apă

Niciodată să nu pui pastele în apă, dacă aceasta nu fierbe încă. Așteaptă ca apa să clocotească și abia apoi poți pune pastele la fiert.

  1. Nu amesteci pastele imediat ce le pui în apă

După ce pastele s-au înmuiat puțin, e obligatoriu să le amesteci viguros cu o paletă, pentru a preveni lipirea acestora. De asemenea, în timpul procesului de fierbere, este recomandat să mai amesteci din când în când cu o spatulă.

  1. Pui ulei în apa în care fierbi pastele

Unele persoane adaugă ulei în oala cu apă în care fierb pastele, pentru a împiedica lipirea acestora. Ei bine, acest obicei este unul cât se poate de dăunător, pentru că pelicula de ulei care se va crea pe suprafața pastelor va împiedica sosul să pătrundă în acestea și astfel gustul pastelor tale cu sos va avea de suferit. Dacă pui pastele la fiert într-o oală mare cu apă care clocotește, acestea nu se vor lipi, mai ales dacă le și amesteci când și când.

  1. Fierbi prea mult pastele

Pastele ideale se servesc al dente – adică fierte, însă nu atât de mult încât să devină foarte moi. Bucătarii italieni ne sfătuiesc să fierbem întotdeauna pastele cu 1 minut, poate chiar cu 1 minut și jumătate mai puțin decât scrie pe etichetă.

  1. Nu folosești apă în care ai fiert pastele la gătirea sosului

Secretul pentru un sos gustos și cremos de paste este acesta: folosește ½ cană din apa în care ai fiert pastele la gătirea sosului. Această apă conține amidon, care va lega sosul și îl va face mai consistent. Totodată, va asigura îmbinarea perfectă a aromei de la paste cu cea de la sos.

  1. Nu clătești pastele fierte cu apă rece

Pentru a opri procesul de fierbere a pastelor, e important să le pui pe acestea în strecurătoare, însă sub un jet de apă rece. În acest fel, oprești instantaneu procesul de gătire, iar acestea își vor păstra textura ideală.

  1. Nu gătești pastele fierte în sos

Ai tendința de a pune pastele fierte în farfurie și apoi deasupra sosul? Ei bine, greșești! Dacă vrei ca pastele să fie gustoase, trebuie să le scurgi, să le răcești sub jet de apă rece, după care să le pui în tigaia în care pregătești sosul. Numai așa acestea vor fi învelite perfect de sos și vor avea un gust desăvârșit.

  1. Pregătești pastele în avans

Regula de aur în materie de pregătit paste gustoase este următoarea: acestea se gătesc fix înainte de a fi consumate. Altfel, își pierd atât textura, cât și gustul.

Așadar, să nu pregătești niciodată paste la prânz pentru masa de seara. În câteva ore, pastele absorb tot sosul, devin uscate și își pierd din arome. Chiar dacă le reîncălzești, nu vor fi la fel de gustoase ca atunci când sunt proaspăt gătite.

Care sunt cele mai potrivite tipuri de paste, în funcție de sosul folosit

Când prepari paste, ai libertatea de a face ce combinații dorești, orice ai alege, gustul va fi de nota 10. Există însă unele combinații mai potrivite decât altele.

De exemplu, spaghetele și linguini se potrivesc de minune cu sosurile ușoare, pe bază de ulei de măsline, dar și cu cele cremoase, cum ar fi sosul alb cu parmezan.

Pastele fussili merg de minune în rețetele de paste cu sosuri cu textură ușoară, cum ar fi sosul pesto.

Pennele, rigatoni și macaroanele sunt puse în valoare de sosurile dense și consistente cum este sosul ragu ori cel de brânză.

Pastele tip scoici pot fi acompaniate cu succes de sosurile cu carne. Pe de altă parte, pastele tip fundițe sunt potrivite pentru salatele reci cu paste.