Cu siguranță îți dorești să prepari numai mâncăruri aromate și suculente, fără să fie necesar să adaugi prea multe condimente pentru a căpăta un gust nemaipomenit. Ei bine, importantă în acest sens este metoda de gătit pe care o folosești. Alimentele posedă un set de calități și proprietăți nutritive care se pot pierde foarte ușor în cazul în care nu alegi metoda de gătit potrivită pentru acestea.

Vitaminele din legume, acidul folic și potasiul pot fi distruse în proporție de 15-20% de căldura prea mare, însă există și alimente care încep să elibereze nutrienți benefici organismului abia numai după ce au fost bine gătite. În cea de-a doua categorie pot intra, de pildă, morcovii, spanacul sau roșiile.

Descoperă în continuare care sunt 10 dintre cele mai populare metode de gătit:

  1. Fierberea. Într-o oală mare, pune apă la încălzit și adaugă un strop de sare. Scufundă alimentele în apă atunci când aceasta începe să se încălzească și așteaptă câteva minute până când acestea se fierb. De exemplu, morcovii și dovleceii își pot conserva mai bine proprietățile nutritive prin fierbere, spre deosebire de gătirea acestora la abur sau prin prăjire.
  2. Gătitul la abur. Avantajul acestei metode de gătit este că alimentele se prepară în suc propriu și își conservă toate aromele. Poți găti la abur o varietate mare de legume, precum și carnea de pește. Nu ai nevoie de grăsime, prin urmare, această metodă de gătit este foarte sănătoasă.
  3. Gătitul pe grătar. Atunci când prepari carnea sau legumele pe grătar, obții un beneficiu uriaș: nu le sacrifici gustul. Ai nevoie doar de puțină grăsime pentru prepararea mai rapidă a alimentelor. Cu toate acestea, experții în nutriție ne avertizează că un consum regulat de alimente preparate pe grătar pot crește riscul de cancer, de aceea, e bine să păstrezi această metodă de gătire pentru ocaziile mai speciale și carnea mai slabă, care se gătește mai rapid.gatit-la-gratar
  4. Prăjirea la tigaie. Denumită și „pan-frye”, această tehnică de gătit presupune folosirea unui strat de 1 cm de grăsime în care se vor rumeni alimentele, pe o parte și pe cealaltă.
  5. Deep-frye. În cazul acestei tehnici de gătit, alimentele sunt puse într-o baie de ulei și prăjite pentru a se obține un rezultat crocant la exterior și mai moale în interior. De obicei, alimentele sunt acoperite de un strat de aluat. Poți găti prin deep-frye cartofii, gogoșile sau peștele.deep fry
  6. Saute. Legumele sau cărnurile se gătesc într-un strat mic de grăsime, la temperaturi mari și fără un capac care să acopere oala.
  7. Poșarea. Cu siguranță ai auzit sau încercat să mănânci ouă poșate până acum. Această metodă de gătit presupune scufundarea alimentelor în apă fierbinte, totul pentru o scurtă perioadă de timp.
  8. Pârjolirea. Această metodă de gătit se folosește îndeosebi pentru carne și presupune folosirea unei cantități mici de grăsime, în care este scufundată carnea, pentru a se pârjoli la foc mare. Se obțin preparate rumene la exterior și semi-coapte în interior.
  9. Coacerea. Pâinea, prăjiturile sau deserturile sunt introduse în cuptor, la anumite temperaturi și astfel se obțin deserturi sau produse de patiserie apetisante.
  10. Roasting. Legumele și carnea se bagă la cuptor, unde sunt ținute la temperaturi specifice până când se înmoaie și capătă o nuanță rumenă la exterior.

Fiecare tehnică de gătit vine cu avantajele și dezavantajele ei. Important este să alegi alimentele corecte pentru fiecare tehnică de gătit în parte, astfel încât să te poți bucura la capacitate maximă de gustul lor, iar organismul tău să beneficieze din plin de proprietățile lor nutritive.

Tu pe care dintre aceste metode de gătit le folosești cel mai des?