Îți sugerăm să încerci aceste 10 rețete cu rubarbă, fie că ai mai folosit sau nu această plantă la gătit. Pe lângă gustul acrișor deosebit de răcoritor, rubarba se poate lăuda și cu o serie de efecte benefice pentru sănătate.

Rubarba nu este comestibilă în totalitate – frunzele acesteia sunt toxice și numai tulpinile pot fi consumate. Gustul lor acru face din toate aceste rețete cu rubarbă niște preparate deosebite, răcoritoare.

Printre beneficiile pe care consumul de rețete cu rubarbă îl are se numără:

  • Este o sursă bogată de antioxidanți;
  • Poate reduce nivelul de colesterol din sânge;
  • Este bogată în vitamine și minerale.

Cum se gătește rubarba

Cu toate că rubarba este o legumă, aceasta este folosită la gătit mai degrabă pe post de fruct. Cele mai populare rețete cu rubarbă sunt cele de gemuri, sosuri de rubarbă, plăcinte, brioșe sau torturi.

Rubarba are o textură fibroasă, așa că trebuie să fie gătită bine, pentru a fi consumată cu ușurință. Întrucât are un gust acrișor, de cele mai multe ori este îndulcită în timpul gătirii cu zahăr ori alți îndulcitori.

Rețete cu rubarbă pe care merită să le încerci

1. Gem de rubarbă

Ingrediente pentru 4 porții:

  • 3 căni de căpșune;
  • 2 căni de tulpini de rubarbă spălate și mărunțite;
  • 2 ¼ cană de zahăr tos;
  • 1 lingură de zeamă de lămâie;
  • 1 lingură de zeamă de portocală;
  • 1/8 linguriță de scorțișoară;
  • ½ cană de apă.

Mod de preparare:

  1. Într-o tigaie antiaderentă, pune rubarba tăiată bucățele, căpșunele, dar și o cană de zahăr. Pornește focul și amestecă pentru a împiedica zahărul să se caramelizeze. După ce începe să clocotească, lasă focul mic.
  2. Într-o altă tigaie, pune zahărul rămas, dar și apa și fierbe sosul care se formează. După ce sosul de zahăr se îngroașă, pune-l peste gemul de fructe care fierbe la foc mic. Încorporează zeama de lămâie și pe cea de portocale, precum și scorțișoara, amestecând bine. După ce gemul de îngroașă, oprește focul, transferă-l în borcane pe care le vei închide ermetic și pe care le vei introduce, după ce se răcesc, în frigider. Gemul acesta de rubarbă ar trebui consumat în cel mult 3 săptămâni de la preparare.

Foto: Instagram

2. Brioșe cu rubarbă

Ingrediente pentru 15 brioșe:

  • 2 căni de făină;
  • 1 linguriță de bicarbonat de sodiu;
  • ½ linguriță de sare;
  • 1 ¼ cană de zahăr brun;
  • ½ cană de ulei vegetal;
  • 1 ou;
  • 1 cană de lapte bătut;
  • 1 linguriță de esență de vanilie;
  • 2 căni de rubarbă mărunțită;
  • opțional, pentru topping: ½ cană de zahăr brun, 1 lingură de unt și ½ linguriță de scorțișoară.

Mod de preparare:

  1. Preîncălzește cuptorul la 180 de grade Celsius.
  2. Într-un bol încăpător, amestecă făina, sarea, precum și bicarbonatul de sodiu.
  3. Într-un alt bol, amestecă zahărul cu uleiul vegetal. Adaugă oul, dar și laptele bătut și esența de vanilie și amestecă până când se transformă într-un amestec omogen. Încorporează această compoziție umedă în cea din bolul mare, pe bază de făină. Completează cu bucățile de rubarbă.
  4. Pune compoziția în forme de brioșe. Într-o tigaie antiaderentă, așezată pe foc mic, amestecă ingredientele pentru topping. Pune apoi sosul obținut pe brioșele din forme.
  5. Introdu brioșele la cuptor și coace-le în jur de 25 de minute. Lasă-le apoi la răcit alte 10 minute, după care le poți scoate din forme și le poți servi.

Foto: Instagram

3. Tartă cu rubarbă și mere

Ingrediente pentru 6 porții:

  • 900 g de rubarbă;
  • 450 g de mere;
  • 6 linguri de zahăr pudră;
  • 1 lingură de mălai;
  • 4 linguri de făină;
  • ½ linguriță de ghimbir ras;
  • o lingură de unt;
  • coaja de la o portocală, dată pe răzătoare;
  • 150 g de făină;
  • un praf de sare;
  • 2 lingurițe de praf de copt;
  • 60 g de unt topit;
  • 3 linguri de zahăr tos;
  • 120 ml de lapte bătut;
  • 2 linguri de smântână dublă;
  • 1 lingură de zahăr brun.

Mod de preparare:

  1. Taie tulpinile de rubarbă în bucăți de 2,5 cm. Amestecă-le într-un bol cu merele tăiate în cubulețe similare, dar și cu cele 6 linguri de zahăr pudră, 4 linguri de făină, 1 lingură de mălai, ½ linguriță de ghimbir, precum și cu lingura de unt și coaja rasă de portocală. Așază acest amestec într-un vas de iena și lasă-l deoparte.
  2. Pentru a prepara aluatul, amestecă într-un bol cele 150 g de făină, 2 lingurițe de praf de copt, dar și un praf de sare. Încorporează untul topit și vei obține un amestec fărâmicios. Completează cu cele 3 linguri de zahăr tos, dar și cu laptele bătut. Distribuie acest aluat fărâmicios într-un strat neuniform deasupra fructelor din vasul de iena.
  3. Amestecă apoi cele 2 linguri de smântână cu zahărul brun și întinde toppingul obținut peste tarta din vasul de iena. Introdu tarta în cuptorul preîncălzit la 220 de grade Celsius și, după 10 minute, lasă temperatura la 190 de grade. După 20-30 de minute, tarta ar rebui să fie gata. Îți poți da seama pentru că fructele vor fi deja moi, iar aluatul va căpăta o nuanță aurie plăcută. Lasă tarta să se răcească preț de 10 minute, după care o poți servi.

Foto: Instagram

4. Desert cu rubarbă, la pahar

Ingrediente pentru 6 porții:

  • 400 g de rubarbă curățată și tocată;
  • 125 g de zahăr pudră;
  • 50 ml de lichior de portocale (opțional);
  • 300 ml smântână dublă;
  • 500 g de iaurt grecesc degresat;
  • ½ linguriță de esență de vanilie.

Mod de preparare:

  1. Taie rubarba în bucăți de 2,5 cm. Pune-o cu 75 de g de zahăr într-o tigaie antiaderentă, la foc mic. Adaugă și lichiorul de portocale, precum și 75 ml de apă rece. După ce amestecul dă în clocot, lasă focul mic și fierbe până când rubarba se înmoaie.
  2. Strecoară apoi siropul de rubarbă și mai fierbe-l o dată, până când se leagă bine. Lasă-l la răcit.
  3. Între timp, bate cu mixerul smântâna cu iaurtul, esența de vanilie și zahărul rămas. Jumătate din cantitatea de rubarbă fiartă o vei pasa și o amesteci în compoziția pe bază de smântână, în timp ce jumătatea cealaltă o vei încorpora bucăți.
  4. Împarte compoziția în 6 pahare cu picior, apoi adaugă peste și siropul de rubarbă și servește după ce lași la rece cel puțin 30 de minute.

Foto: Instagram

5. Prăjitură cu bezea, rubarbă și zmeură 

Ingrediente pentru 4 porții:

  • 450 g de rubarbă;
  • o bucată de 2 cm de ghimbir, dată pe răzătoare;
  • coaja și zeama de la o portocală;
  • 75 g de zahăr pudră;
  • 75 g de zmeură congelată;
  • 1 albuș de ou.

Mod de preparare:

  1. Curăță rubarba și taie-o în bucăți de 2 cm. Pune-o într-o tigaie antiaderentă, alături de 25 de grame de zahăr pudră, precum și de ghimbirul ras și coaja de portocală. Pornește focul și lasă-l la intensitate mică. Pe măsură ce compoziția începe să fiarbă, poți adăuga treptat zeama de portocală, iar apoi și zmeura. Distribuie compoziția în 4 recipiente ramekin pentru sufleu.
  2. Bate albușul de ou spumă, împreună cu zahărul rămas. Bezeaua obținută împarte-o în 4, astfel încât să acoperi compoziția de rubarbă din vasele ramekin. Coace prăjitura cu bezea la 180 de grade timp de cel mult 10 minute. Când este gata, bezeaua va căpăta o nuanță aurie. Servește imediat ori după răcire.

Foto: Instagram

6. Crumble cu rubarbă

Ingrediente pentru 4 porții:

  • 500 g de tulpini de rubarbă, tăiate bucăți de 2,5 cm;
  • 100 g de zahăr pudră;
  • 140 g de făină;
  • 85 g de unt, la temperatura camerei;
  • 50 g de zahăr brun;
  • 50 g de nuci mărunțite.

Mod de preparare:

  1. Amestecă într-o tigaie bucățile de rubarbă cu 100 g de zahăr pudră și pune totul pe foc mic. Acoperă cu capac și lasă să fiarbă în jur de 15 minute, amestecând ocazional.
  2. Preîncălzește cuptorul la 180 de grade Celsius.
  3. Între timp, prepară toppingul fărâmicios, amestecând 140 de grame de fâină cu 85 g de unt, folosind degetele.
  4. Încorporează apoi 50 g de zahăr brun, precum și nucile, amestecând tot cu mâinile.
  5. Transferă sosul de rubarbă din tigaie într-un vas de iena, apoi acoperă-l cu aluatul fărâmicios. Dă crumble-ul obținut la cuptor pentru 30 de minute.
  6. Poți servi acest desert fie cald, alături de o cupă de înghețată de vanilie, fie rece, cu fructe proaspete alături.

Foto: Instagram

7. Dulceață de rubarbă cu vanilie

Ingrediente pentru 3 borcane mici:

  • 1 kg de rubarbă, tăiată în bucăți de 3 cm;
  • 1 kg de zahăr;
  • 2 păstăi de vanilie;
  • zeama de la o lămâie.

Mod de preparare:

  1. Pune rubarba împreună cu zahărul și boabele de vanilie din păstăi într-o cratiță antiaderentă. Așază cratița pe aragaz, la foc de intensitate medie. Amestecă încontinuu până când zahărul se dizolvă, după care adaugă zeama de la lămâie și mărește intensitatea focului.
  2. După ce fierbi dulceața 10-15 minute, verifică dacă s-a legat. Poți face asta luând puțină dulceață cu lingurița și punând-o pe o farfurie rece. Dacă dulceața este legată bine când se răcește, poți opri focul. Lasă apoi dulceața la răcit timp de 15 minute, după care transfer-o în borcane pe care le-ai sterilizat deja la cuptor. Depozitează dulceața într-un loc uscat și răcoros.

Foto: Instagram

8. Tort răsturnat cu rubarbă

Ingrediente pentru 10 porții:

  • 1 cană de unt la temperatura camerei;
  • ½ kg de rubarbă tăiată bucățele;
  • 2 căni de zahăr;
  • 1 ½ cană de făină;
  • 1 ½ linguriță de praf de copt;
  • un praf de sare;
  • ½ linguriță de coajă de portocală rasă
  • 1 lingură de zeamă de portocală;
  • 2 ouă mari;
  • 1 cană de smântână.

Pentru topping:

  • 4 linguri de unt topit;
  • ½ cană de făină;
  • ¼ cană de zahăr;
  • un praf de sare.

Mod de preparare:

  1. Preîncălzește cuptorul la 180 de grade Celsius. Între timp, prepară toppingul amestecând untul, făina, zahărul, dar și un praf de sare.
  2. Pentru prepararea tortului propriu-zis, pune rubarba și 4 linguri de unt, împreună cu ¾ cană de zahăr, în tava pentru tort.
  3. Separat, amestecă făina cu praful de copt, dar și cu puțină sare. Într-un bol încăpător, bate untul rămas cu zahărul până când untul de vine foarte pufos. Completează cu coaja și zeama de portocală, apoi cu ouăle. La final, adaugă și amestecul de făină, precum și smântâna. Această compoziție o vei turna peste rubarba din forma de tort.

Foto: Instagram

9. Sos de rubarbă cu ghimbir

Ingrediente pentru 4 porții:

  • 1 kg de rubarbă curățată și tăiată bucăți de 2 cm;
  • 1 cană de zahăr;
  • 1 bucățică de 2 cm de ghimbir ras.

Mod de preparare:

  1. Pune la fiert rubarba împreună cu zahărul, pe foc mediu, apoi așteaptă să își lase zeamă. După ce începe să fiarbă, amestecă ocazional și lasă focul la intensitate mică. După ce rubarba se înmoaie, poți lua cratița de pe foc.
  2. Pune ghimbirul ras într-un infuzor pentru ceai și lasă-l în sosul de rubarbă preț de 5 minute, după care îl poți scoate. Amestecă bine sosul și servește-l după ce se răcește complet fie cu înghețată, fie cu iaurt sau prăjituri de casă.

Foto: Instagram

10. Limonadă de rubarbă

Ingrediente pentru 6 porții:

  • 2 căni de rubarbă mărunțită;
  • ¾ cană de zahăr tos;
  • 2 lingurițe de coajă de lămâie rasă;
  • ½ cană de zeamă de lămâie;
  • 2 căni de cuburi de zahăr;
  • 10 felii de lămâie.

Mod de preparare:

  1. Într-o cratiță, amestecă rubarba cu zahărul, apa și coaja de lămâie și pune totul la fiert. După ce începe să clocotească, lasă focul la intensitate mică și mai fierbe încă 10 minute, amestecând din când în când.
  2. Ia apoi cratița de pe foc și încorporează zeama de lămâie, după care strecoară limonada, iar apoi las-o la răcit.
  3. Amestecă 5 căni de apă cu siropul de rubarbă răcit, pune și cuburile de gheață, precum și feliile de lămâie. Servește limonada imediat după preparare.

Foto: Instagram

Oricare din aceste 10 rețete cu rubarbă ai încerca, ține minte că numai tulpinile plantei sunt comestibile, în timp ce frunzele sunt toxice, așa că trebuie aruncate.