Folosește aceste rețete de lapte vegetal și nu vei mai cumpăra niciodată lapte de migdale, caju sau soia din magazin. Iată cum să prepari lapte vegetal chiar la tine acasă, numai din ingrediente sănătoase!

Laptele vegetal este recomandat mai ales persoanelor care suferă de intoleranță ori de sensibilitate la lactoză și nu pot consuma lapte de origine animală. Adepții dietei vegane consumă, de asemenea, această băutură de post în locul celei de origine animală.

Poți consuma însă lapte vegetal și dacă nu te regăsești în exemplele de mai sus, adică nu suferi nici de intoleranță la lactoză și nici nu ai renunțat la lapte și alte produse de origine animală. Acesta este foarte hrănitor și gustos și poate fi integrat cu succes în dietele echilibrate.

Dacă prepari aceste rețete de lapte vegetal, e important să știi că poate fi consumat ca atare, însă poate fi folosit, de asemenea, și pe post de ingredient în diverse preparate, începând de la mâncăruri până la deserturi.

Rețete de lapte vegetal pe care le poți încerca și tu, acasă

1. Retetă de lapte de migdale

Ingrediente pentru 2 porții:

  • ¾ cană de migdale crude;
  • 4 curmale;
  • 2 căni de apă.

Mod de preparare:

  1. Lasă peste noapte migdalele în apă, pentru a se hidrata. Dimineața le vei lăsa la scurs.
  2. Pune migdalele scurse în blender, după ce le-ai curățat de coajă. Adaugă în blender și curmalele, dar și apa. Pornește blenderul și oprește-l după ce toate ingredientele sunt măcinate.
  3. Strecoară laptele de migdale obținut și depozitează-l preț de 3-4 zile în frigider. După 4 zile, laptele nu ar mai trebui consumat.

2. Rețetă de lapte de cocos

Ingrediente pentru 4 porții:

  • 4 căni de apă de cocos sau apă plată;
  • 1 cană de pulpă de cocos.

Mod de preparare:

  1. Taie pulpa de cocos cuburi, apoi pune-o în blender împreună cu apa. Pornește blenderul și lasă-l suficient de mult timp încât pulpa să fie complet mărunțită.
  2. Strecoară laptele de cocos și depozitează-l într-un recipient cu închidere ermetică în frigider, până la 4 zile.

3. Rețetă lapte de soia

Ingrediente pentru 2 porții:

  • ½ cană de boabe de soia galbene;
  • 4 căni de apă;
  • ½ linguriță de esență de vanilie.

Mod de preparare:

  1. Lasă boabele de soia într-un bol plin cu apă, la hidratat, timp de 12 ore.
  2. Scurge boabele de soia rehidratate și curăță-le de coajă.
  3. Pune boabele de soia în blender, împreună cu 3 căni de apă și mixează bine. Strecoară apoi amestecul obținut.
  4. Pune laptele de soia într-o cratiță, alături de o cană de apă și lasă să fiarbă. Îndepărtează spuma de la suprafața apei și lasă pe foc mic timp de 20 de minute.
  5. Lasă laptele de soia la răcit, apoi adaugă esența de vanilie, pentru un plus de savoare. Laptele de soia poate fi ținut la frigider până la 5 zile.

4. Rețetă lapte de nucă

Ingrediente pentru 3 porții:

  • 1 cană de nuci hidratate timp de 8 ore;
  • 3 căni de apă plată;
  • 1 praf de sare de mare.

Mod de preparare:

  1. Scurge și spală bine nucile hidratate peste noapte, apoi pune-le în blender împreună cu apa și sarea și pornește blenderul. După ce nucile sunt mărunțite, oprește blenderul și scurge laptele obținut.
  2. Laptele scurs îl vei pune într-un recipient cu închidere ermetică și îl vei ține la frigider cel mult 3 zile.

5. Rețetă lapte de ovăz

Ingrediente pentru 4 porții:

  • 1 cană de fulgi de ovăz;
  • 3-4 căni de apă.

Mod de preparare:

  1. Lasă fulgii de ovăz la înmuiat preț de jumătate de oră. Pune apoi ovăzul în strecurătoare și clătește-l sub jetul de apă rece.
  2. Pune fulgii de ovăz și apa în blender. Pornește blenderul și transformă acest amestec în lapte de ovăz.
  3. Strecoară laptele de ovăz și depozitează-l la frigider până la 5 zile.

6. Rețetă lapte de caju

Ingrediente pentru 3 porții:

  • 3 căni de apă;
  • 1 cană de nuci caju crude.

Mod de preparare:

  1. Lasă la înmuiat peste noapte nucile caju.
  2. Scurge nucile caju și pune-le în blender, alături de cele 3 căni de apă. Pornește blenderul și vei obține lapte de caju.
  3. Strecoară laptele de caju și depozitează-l în frigider timp de cel mult 3 zile.

7. Rețetă lapte de susan cu vanilie

Ingrediente pentru 3 porții:

  • 1 cană de semințe de susan crude, rehidratate;
  • 3 căni de apă plată;
  • 2 linguri de sirop de arțar;
  • 1 linguriță de esență de vanilie;
  • 1 praf de sare de mare.

Mod de preparare:

  1. Pune semințele de susan rehidratate și scurse în blender, alături de apă. Pornește blenderul și după cel mult 1 minut, semințele de susan vor fi deja măcinate.
  2. Scurge laptele de susan apoi pune-l iar în blender, de data aceasta alături de siropul de arțar, esența de vanilie și praful de sare. Lasă blenderul să funcționeze la viteză mică preț de câteva secunde.
  3. Pune apoi laptele de susan într-un recipient cu închidere ermetică și depozitează-l la frigider timp de 3 zile.

8. Rețetă lapte de banane

Ingrediente pentru 4 porții:

  • 2 banane;
  • 4 căni de apă;
  • 4 curmale;
  • 1 linguriță de esență de vanilie;
  • 1 cană de gheață.

Mod de preparare:

  1. Pune toate ingredientele în blender și transformă-le în lapte de banane. Consumă laptele de banane imediat ce îl prepari, altfel își va pierde savoarea.

9. Rețetă lapte de quinoa

Ingrediente pentru 3-4 porții:

  • 1 cană de quinoa fiartă;
  • 3 căni de apă;
  • 4 curmale;
  • ¼ linguriță de scorțișoară.

Mod de preparare:

  1. Pune quinoa în blender împreună cu apa. Pornește blenderul și oprește-l numai când quinoa este complet măcinată.
  2. Strecoară laptele de quinoa și apoi pune-l iar în blender, alături de cele 4 curmale, dar și de scorțișoară. Depozitează laptele de quinoa în frigider, însă nu mai mult de 3-4 zile.

10. Rețetă lapte de alune cu ciocolată

Ingrediente pentru 3-4 porții:

  • 3 căni de apă;
  • 1 cană de alune de pădure crude;
  • 4 curmale;
  • 2 linguri de pudră de cacao.

Mod de preparare:

  1. Lasă alunele de pădure la hidratat peste noapte. Dimineața, scurge-le și clătește-le.
  2. Pune alunele și apa în blender și transformă-le în lapte vegetal. Strecoară laptele, apoi pune-l iar în blender, de data aceasta împreună cu pudra de cacao și cele 4 curmale. Mai lasă blenderul pornit până când curmalele se macină complet.
  3. Depozitează laptele vegetal la frigider, însă nu mai mult de 4 zile.

Încearcă toate aceste rețete de lapte vegetal și în mod cert vei descoperi că ai câteva preferate. Laptele din nuci, semințe sau chiar fructe este foarte sănătos și hrănitor, așa că este recomandat atât adulților, cât și copiilor.