Pizza care nu îngrașă? Ei bine da, ai citit bine – cu toate că acest preparat italian este considerat un inamic al siluetei tale, trebuie să știi că există și reţete care nu te îngrașă.

Nu trebuie să renunți la pizza, dacă vrei să slăbești, ci trebuie doar să alegi una ce conţine ingrediente dietetice și să o consumi în cantități moderate. Secretul este următorul: renunță la mezeluri și brânzeturi bogate în calorii și folosește, pe post de topping-uri pentru pizza, produse cât mai naturale și sănătoase. Îți venim în ajutor cu 10 rețete de pizza care nu te îngrașă!

Înainte de toate însă, iată cum prepari un aluat de pizza dietetic, pe care îl poți folosi la oricare dintre rețetele de mai jos.

Rețetă de aluat de pizza dietetic

Ingrediente pentru o pizza:

  • 1 cană de iaurt grecesc degresat;
  • 1 cană de făină care crește singură.

Amestecă cele două ingrediente într-un bol, iar după ce capătă textura dorită, scoate aluatul pe masa de lucru, acoperită cu făină, și frământă-l bine. Acest aluat nu necesită neapărat timp de stat la dospit, ci îl poți folosi imediat ce îl prepari. Se va coace până când va căpăta o nuanță aurie plăcută.

1. Pizza Margherita dietetică

Foto: Pinterest

Ingrediente pentru 4 porții:

  • 300 g aluat de pizza (făcut în casă sau cumpărat);
  • 1 linguriță de ulei de măsline;
  • 1 cățel de usturoi, tăiat pe jumătate;
  • 5 roșii cherry, tăiate felii;
  • 1 cană de mozarella dată pe răzătoare;
  • 1 linguriță de oțet balsamic;
  • ½ cană de busuioc proaspăt;
  • 1/8 linguriță de sare;
  • 1/8 linguriță de piper.

Mod de preparare:

1. Preîncălzește cuptorul la 200 de grade Celsius. Întinde aluatul într-o tavă acoperită cu hârtie de copt. Bagă apoi tava în cuptor și lasă blatul să se coajă în jur de 8-10 minute.

2. După ce scoți tava din cuptor, unge aluatul cu ½ linguriță de ulei de măsline și apoi masează-l cu cele 2 jumătăți de cățel de usturoi. Așază feliile de roșie pe aluat, apoi acoperă totul cu un strat de mozarella rasă și bagă iar tava cu aluat la cuptor, unde o vei lăsa de această dată 12 minute.

3. Între timp, amestecă jumătatea de linguriță de ulei de măsline rămas cu oțetul balsamic.

4. După ce scoți pizza de la cuptor, întinde un strat de busuioc pe toată suprafața ei, completează cu un praf de sare și unul de piper, precum și cu amestecul de ulei și oțet. Porționează pizza și servește-o caldă sau rece.

2. Pizza cu rucola și ciuperci

Foto: Pinterest

Ingrediente pentru 4 porții:

  • 1 lingură de ulei de măsline;
  • 1 ceapă, tăiată fâșii;
  • 3 căni de ciuperci la alegere;
  • 2 lingurițe de usturoi tocat mărunt;
  • ¼ linguriță de sare;
  • 350 g de aluat de pizza;
  • 1/3 cană de brânză de capră mărunțită;
  • ¾ cană de mozarella rasă;
  • 1 cană de rucola;
  • 1 linguriță de zeamă de lămâie;
  • 1 linguriță de ulei de trufe.

Mod de preparare:

1. Încălzește cuptorul la 200 de grade Celsius.

2. Într-o tigaie antiaderentă încinge uleiul de măsline, după care călește în el ceapa timp de 1-2 minute, apoi adaugă ciupercile și usturoiul. După ce se evaporă aproape tot lichidul din tigaie, ia-o de pe foc și asezonează cu sare.

3. Întinde apoi aluatul într-o tavă acoperită cu hârtie de copt și fă-i, din loc în loc, câteva găuri cu furculița. Întinde pe blatul de pizza brânza de capră, dar și ciupercile, iar apoi acoperă cu un strat zdravăn de mozarella rasă.

4. Bagă tava cu pizza la cuptor și las-o în jur de 16 minute. Între timp, spală bine rucola, usuc-o și unge-o cu zeamă de lămâie, cu ulei de trufe și, dacă e necesar, cu puțină sare. Pune apoi rucola pe pizza abia scoasă din cuptor. Poftă bună!

3. Pizza cu fenicul caramelizat și măsline

Foto: Pinterest

Ingrediente pentru 6 porții:

  • 1 ½ linguriță de drojdie uscată;
  • 2/3 cană de apă caldă;
  • 2 căni de făină;
  • ½ linguriță de sare;
  • 2 lingurițe de mălai.

Topping:

  • 1 lingură de ulei de măsline;
  • 4 bulbi de fenicul, mărunțiți;
  • 2 căni de ceapă tocată fin;
  • ½ linguriță de sare;
  • ¼ linguriță de cimbru uscat;
  • ¼ linguriță de piper;
  • 1 cană de sos de roșii;
  • 1 cană de mozarella rasă;
  • ¼ cană de măsline Kalamata fără sâmburi.

Mod de preparare:

1. Dizolvă drojdia uscată într-un bol în care pui apa caldă și las-o să acționeze în jur de 5 minute. Adaugă apoi 1 ¾ cană de făină, dar și sarea, și folosește mixerul pentru a amesteca. Scoate aluatul pe masa de lucru acoperită cu făină din belșug și frământă-l în jur de 10 minute, timp în care completezi cu făina rămasă. Lasă aluatul într-un bol uns cu ulei și acoperit cu folie de plastic, la dospit, timp de 45 de minute – în această perioadă, ar trebui să își dubleze volumul.

2. Întinde aluatul și așază-l într-o tavă tapetată cu hârtie de copt, apoi acoperă-l cu un strat de mălai.

3. Prepară și toppingul – încinge uleiul într-o tigaie antiaderentă și sotează feniculul alături de toate celelalte ingrediente pentru topping, în afară de mozarella, sosul de roșii și măsline. Gătește preț de 20 de minute, amestecând constant.

4. La final, întinde sosul de roșii pe blatul de pizza, apoi pune toppingul gătit pe bază de fenicul și încheie cu măslinele și mozarella rasă. Coace în jur de 18 minute și pizza poate fi servită.

4. Pizza cu roșii și ricotta

Foto: Pinterest

Ingrediente pentru 4 porții:

  • 2 căni de roșii cherry tăiate pe jumătate;
  • 1 lingură de ulei de floarea soarelui;
  • 350 g de aluat;
  • ¾ cană de brânză ricotta light;
  • 2 linguri de sos pesto;
  • 1 cățel de usturoi, dat pe răzătoare;
  • ½ cană de brânză feta, mărunțită;
  • ¼ cană de frunze de busuioc.

Mod de preparare:

1. Preîncălzește cuptorul la 200 de grade Celsius. Acoperă o tavă cu hârtie de copt și așază în ea roșiile, peste care vei pune uleiul. Coace-le în jur de 6-7 minute.

2. Întinde apoi aluatul și așază-l în tava acoperită cu hârtie de copt, dupa care înțeapă-l din loc în loc cu furculița. Bagă blatul în cuptor și lasă-l să se coacă în jur de 4 minute.

3. În acest timp, amestecă ricotta cu pesto și usturoiul, iar când scoți blatul de la cuptor, vei întinde acest amestec în strat uniform. Brânza feta mărunțită o vei presăra deasupra. Bagă iar tava la cuptor, iar după 10 minute, deschide ușa cuptorului și aruncă pe pizza și roșiile. Mai coace încă 4 minute, apoi scoate și pune deasupra busuiocul înainte de servire.

5. Pizza cu legume

Foto: Pinterest

Ingrediente pentru 4 porții:

  • 350 g aluat pentru pizza;
  • 1 ardei gras roșu;
  • 1 lingură de ulei de măsline;
  • 2 căni de vânătă mărunțită;
  • ¼ linguriță de sare;
  • 6 căței de usturoi, mărunțiți;
  • 1 cană de rondele de dovlecel;
  • 1 lingură de oregano proaspăt, mărunțit;
  • ½ cană de sos de roșii;
  • 2 linguri de oțet balsamic;
  • 1 lingură de mălai;
  • 180 g de mozarella tăiată bucăți mici;
  • ¼ cană de parmezan ras;
  • ¾ cană de rondele de ceapă;
  • 1/3 cană de frunze de busuioc;
  • ½ linguriță de fulgi de chilli.

Mod de preparare:

1. Dacă aluatul este congelat, lasă-l să se decongeleze, iar apoi dă-i voie să crească într-un loc călduț, preț de jumătate de ceas. Preîncălzește cuptorul la 200 de grade Celsius.

2. Curăță ardeiul gras și taie-l fâșii. Pune fâșiile de ardei gras într-o tavă acoperită cu hârtie de copt, pe care o vei băga la cuptor. Lasă ardeiul să se coacă 12-15 minute, apoi curăță coaja de pe fiecare fâșie.

3. Încinge o lingură de ulei într-o tigaie antiaderentă, sotează în ea bucățile de vânătă, precum și usturoiul, peste care vei presăra sare. După 3-4 minute, varsă compoziția preparată într-un bol. În tigaie vei adăuga dovlecelul și oregano, pe care le vei sota 3 minute. Ia apoi tigaia de pe foc.

4. Amestecă, într-un bol, sosul de roșii cu oțetul balsamic.

5. Întinde aluatul în tava acoperită cu hârtie de copt, înțeapă-l pe alocuri cu furculița, apoi presară și mălai. Coace-l 5 minute, după care scoate tava din cuptor. Întinde sosul de roșii pe aluat, apoi acoperă cu jumătate din cantitatea de mozarella și așează feliile de dovlecel peste. La final, pune și mozarella rămasă, precum și amestecul pe bază de vinete, fâșiile de ardei copt, rondelele de ceapă și parmezanul. Coace timp de 10 minute și la final ornează cu busuioc și cu fulgi de chilli.

6. Pizza vegetariană cu blat de conopidă

Foto: Pinterest

Ingrediente pentru 4 porții:

  • 1 conopidă mare, tocată;
  • 2 lingurițe de ulei de măsline;
  • ½ cană de ciuperci tăiate felii;
  • ½ cană de ardei gras tăiat fâșii;
  • ½ cană de busuioc proaspăt;
  • ¼ linguriță de piper negru;
  • 1/8 linguriță de sare;
  • 3 căței de usturoi mărunțiți;
  • 2/3 cană de mozarella rasă;
  • 2 albușuri de ou;
  • 15 g de parmezan ras;
  • ½ cană de roșii tăiate felii subțiri;
  • 2/3 cană de baby spanac.

Mod de preparare:

1. Preîncălzește cuptorul la 180 de grade Celsius.

2. Pune conopida în blender și mărunțește-o atât de mult încât să capete aspect de orez. Întinde apoi conopida în tava acoperită cu hârtie de copt. Este posibil să nu încapă toată conopidă în blender, iar în acest caz vei repeta operațiunea de mai multe ori, cu cantități mai mici.

3. Coace blatul de conopidă preț de 25 de minute, după care mărește temperatura la 200 de grade Celsius, apoi scoate tava.

4. Încinge o linguriță de ulei în tigaia antiaderentă și sotează în ea ciupercile și ardeiul gras timp de 5 minute, adică până când se înmoaie. Ia apoi de pe foc.

5. Pune conopida coaptă într-un prosop curat și stoarce-o până când iese toată apa din ea. Amestecă, într-un bol, conopida coaptă cu uleiul rămas, ¼ cană de busuioc mărunțit, 1/8 linguriță de piper, sare, piper, 60 g de mozarella rasă, albușurile de la ouă, dar și parmezanul. Întinde acest amestec în tavă și bagă-l la cuptor, unde îl vei lăsa timp de 22 de minute.

6. Scoate tava de la cuptor, acoperă apoi blatul cu amestecul de ciuperci, cu roșii, spanac, busuiocul rămas, piper și mozarella. Mai coace încă 6-7 minute și servește pizza cât este încă fierbinte.

7. Pizza țărănească, cu brânză de capră și roșii

Foto: Pinterest

Ingrediente pentru 1 porție:

  • 1 turtă din făină integrală;
  • 30 g de brânză de capră, mărunțită;
  • roșii cherry, tăiate felii;
  • 1 lingură de busuioc proaspăt.

Mod de preparare:

Preîncălzește cuptorul la 180 de grade Celsius. Pune turta în tavă și acope-o cu toate ingredientele, după care bag-o la cuptor. După 10 minute, pizza este gata – poftă bună!

8. Pizza din tortilla, cu hummus

Foto: Pinterest

Ingrediente pentru 4 porții:

  • 4 tortilla integrale;
  • 2/3 cană de hummus;
  • ¼ cană sos de roșii;
  • ½ linguriță de pudră de ceapă;
  • 1 linguriță de busuioc uscat;
  • 1 linguriță de oregano uscat;
  • ½ linguriță de ulei de măsline;
  • ¼ cană de ceapă roșie, tocată mărunt;
  • ½ cană de ciuperci, tăiate felii;
  • 1 cană de mozarella rasă;
  • ¼ cană de rucola tocată;
  • fulgi de chilli.

Mod de preparare:

1. Preîncălzește cuptorul la 180 de grade Celsius. Încinge o jumătate de linguriță de ulei într-o tigaie și apoi sotează ardeiul gras, ceapa și ciupercile, preț de 5 minute. Ia tigaia de pe foc.

2. Într-un bol, amestecă ingredientele pentru sosul de pizza: hummusul, sosul de roșii, pudra de ceapă, busuiocul și oregano. Întinde acest amestec pe toate cele 4 tortilla. Acoperă apoi cu un strat de legume sotate și cu mozarella rasă.

3. Coace cele 4 pizza timp de cel mult 10 minute, scoate-le apoi din cuptor și ornează-le cu rucola și fulgi de chilli – poftă bună!

9. Pizza cu sparanghel și ricotta

Foto: Pinterest

Ingrediente pentru 4 porții:

  • 350 g aluat pentru pizza;
  • 2/3 cană de brânză ricotta;
  • 1/8 linguriță de sare;
  • 1 ½ cană de sparanghel, curățat și tăiat bucăți;
  • 2 lingurițe de ulei de măsline extravirgin;
  • ¼ linguriță de piper;
  • ¼ cană de parmezan ras.

Mod de preparare:

1. Preîncălzește cuptorul la 200 de grade Celsius. Lasă aluatul să stea la temperatura camerei în jur de 30 de minute.

2. În acest timp, amestecă ricotta cu sarea într-un bol.

3. Întinde aluatul într-o tavă acoperită cu hârtie de copt, apoi folosește o lingură pentru a distribui uniform brânza ricotta pe toată suprafața acestuia. Unge sparanghelul cu ulei, apoi așază-l pe pizza. Bagă tava la cuptor și coace pizza timp de 5 minute. La final, adaugă piper și parmezan și servește-o cât este caldă.

10. Pizza cu mozarella și pesto

Foto: Pinterest

Ingrediente pentru 2 porții:

  • 200 g aluat de pizza;
  • 2 căni de spanac proaspăt;
  • ½ cană de busuioc proaspăt;
  • 3 linguri de lapte de migdale;
  • 2 liguri de migdale mărunțite, trase la tigaie;
  • ¼ linguriță coajă rasă de lămâie;
  • 1/8 linguriță piper negru;
  • un praf de sare;
  • 1 roșie mare, tăiată felii;
  • 60 g de mozarella, tăiată felii.

Mod de preparare:

1. Preîncălzește cuptorul la 200 de grade Celsius. Întinde blatul de pizza într-o tavă acoperită cu hârtie de copt, apoi dă-l la cuptor pentru 7-8 minute.

2. Între timp, pune în blender spanacul, busuiocul, laptele de migdale, migdalele, coaja de lămâie, sarea dar și piperul. Transformă-le într-o pastă pe care o vei întinde apoi pe blatul de pizza copt. La final, așază feliile de roșie, dar și pe cele de mozarella și mai coace pizza încă cel mult 10 minute.

Poftă bună!