Ți-am pregătit o serie de rețete de limonadă extrem de gustoase, ideale pentru zilele toride de vară. Iată cum să prepari cea mai bună limonadă, pe gustul întregii familii!
Limonada este o alternativă mult mai sănătoasă decât sucul, așa că ar trebui să o prepari ori de câte ori ai ocazia, atât pentru cei mici, cât și pentru adulți. Lămâile sunt bogate în vitamine precum vitamina C, B6, dar și A și totodată conțin și minerale și antioxidanți de preț. Pe lângă faptul că este nutritivă, limonada are și alte beneficii pentru organism:
- Stimulează digestia și combate constipația;
- Suprimă apetitul, iar acest lucru este de mare ajutor, mai ales dacă ești la dietă și vrei să scapi de kilogramele în plus;
- Previne formarea pietrelor la rinichi;
- Contribuie la scăderea febrei;
- Este bogată în conținutul de potasiu și este eficientă în scăderea tensiunii arteriale la pacienții hipertensivi – dacă ai simptome specifice tensiunii mari precum amețelile ori greața, încearcă să bei o limonadă și vei observa cum simptomele sunt ameliorate.
Acum, că știi cât de sănătoasă este limonada, mai mult ca sigur vei consuma această băutură. Iată 10 rețete de limonadă care te vor ajuta să te răcorești în zilele caniculare!
Cuprins articol
Rețete de limonadă cu diverse fructe și ierburi aromatice
1. Limonadă simplă cu sirop de zahăr
Foto: Instagram
Ingrediente pentru 6 pahare:
- 2 căni de zahăr tos;
- 1 ½ cană de zeamă de lămâie (vei abea nevoie de 6-8 lămâi);
- 5 căni de apă.
Mod de preparare:
- Amestecă cele 2 căni de zahăr cu 2 căni de apă și pune amestecul la fiert, pe foc mic. Amestecă încontinuu și oprește focul după ce zahărul se dizolvă complet și siropul obținut începe să fiarbă.
- Pune siropul de zahăr într-o carafă, iar deasupra pune zeama de lămâie. Amestecă bine și lasă la frigider până când se răcește foarte bine.
- Când vrei să servești limonada, adaugă în carafă cele 3 căni de apă rămase. Poți adăuga câteva felii de lămâie ori frunze de mentă pentru un aspect mai apetisant.
2. Limonadă cu pepene & căpșune
Foto: Instagram
Ingrediente pentru 12 porții:
- ¼ cană de zahăr;
- 2 căni de apă fierbinte;
- 250 g de căpșune spălate și tăiate în 4;
- 12 căni de cuburi de pepene roșu;
- 1 cană de zeamă de lămâie;
- cuburi de gheață.
Mod de preparare:
- Dizolvă zahărul în cele 2 căni de apă fierbinte.
- Folosește blenderul pentru a pasa căpșunele și pepenele – va fi nevoie să faci asta în mai multe tranșe pentru că nu vor încăpea toate în același timp.
- Folosește o sită pentru a strecura sucul de căpșune și pe cel de pepene. Transferă sucul de fructe obținut într-o carafă mare, adaugă zeama de lămâie, dar și siropul de zahăr și amestecă bine. Servește cu cuburi de gheață.
3. Limonadă cu rozmarin
Foto: Instagram
Ingrediente pentru 8 porții:
- 2 căni de apă;
- 2 crenguțe de rozmarin;
- ½ cană de zahăr;
- ½ cană de miere;
- 1 ¼ cană de zeamă de lâmâie;
- 6 căni de apă rece;
- cuburi de gheață.
Mod de preparare:
- Într-un ibric, pune la fiert cele 2 căni de apă, în care vei adăuga crenguțele de rozmarin. Lasă focul mic și dă-i voie să fiarbă 10 minute.
- Transferă apa în care ai fiert rozmarinul într-o carafă încăpătoare. Încorporează în ea mierea și zahărul, apoi lasă la rece timp de 15 minute.
- După ce scoți carafa din frigider, adaugă zeama de lămâie, dar și apa și servește limonada cu multe cuburi de gheață.
4. Limonadă cu piersică și busuioc
Foto: Instagram
Ingrediente pentru 12 porții:
- 2 căni de zahăr;
- 3 căni de piersici curățate de coajă și tăiate cuburi;
- 20 de frunze de busuioc;
- 4 căni de apă;
- 1 ½ cană de suc proaspăt stors de lămâie;
- 6 căni de cuburi de gheață.
Mod de preparare:
- Într-o cratiță, amestecă zahărul, piersicile, busuiocul, dar și apa și pune la fiert. După ce începe să clocotească, lasă focul mic și fierbe încă 5 minute, după care ia de pe foc și lasă la răcit o jumătate de oră.
- Transferă amestecul din cratiță într-o carafă, însă înainte de asta scoate frunzele de busuioc. Adaugă sucul de lămâie și lasă la frigider până când se răcește complet.
- Pune în blender piersicile și transformă-le în piure. Împarte apoi piureul de piersici în mod egal în 12 pahare și așază deasupra cuburi de gheață. Toarnă apoi limonada peste și amestecă bine cu o linguriță.
5. Limonadă cu rubarbă
Foto: Instagram
Ingrediente pentru 12 porții:
- 3 căni de rubarbă proaspătă sau congelată;
- 1 cană de apă;
- 1/3 cană de zahăr;
- ¾ cană de zeamă de lămâie;
- 2 litri de suc de lămâie.
Mod de preparare:
- Într-o cratiță, pune rubarba, apa și zahărul la fiert. Lasă focul mic după ce apa dă în clocot și mai fierbe încă 5-10 minute, până când rubarba se înmoaie. Lasă apoi la răcit.
- Pune apoi conținutul cratiței în blender și transformă totul într-un piure. După ce pui piureul într-o carafă, adaugă zeama de lămâie, dar și sucul de lămâie. Amestecă bine și servește cu cuburi de gheață.
6. Limonadă cu lavandă
Foto: Instagram
Ingrediente pentru 12 porții:
- 4 linguri de lavandă uscată;
- 2 căni de zeamă de lămâie proaspăt stoarsă;
- 2 căni de zahăr;
- 2 linguri de sirop de lavandă;
- 2 căni de apă.
Mod de preparare:
- Pune la fiert zahărul în cele 2 căni de apă. După ce se transformă în sirop, lasă-l la răcit.
- Într-o carafă, pune cele 4 linguri de lavandă uscată, zeama de lămâie, dar și siropul de lavandă. Deasupra, toarnă apa cu zahăr și amestecă bine. Servește cu multă gheață și ornează cu ramuri de lavandă.
7. Limonadă cu zmeură
Foto: Instagram
Ingrediente pentru 6 porții:
- 2 căni de zmeură proaspătă;
- 1 cană de zahăr;
- 5 căni de apă;
- 1 ¼ cană de zeamă de lămâie.
Mod de preparare:
- Transformă zmeura în piure cu ajutorul blenderului. Strecoară apoi piureul de zmeură obținut și transferă sucul într-o carafă.
- Pune într-un ibric zahărul și 1 cană de apă la fiert. Când zahărul se dizolvă complet, ia ibricul de pe foc și lasă siropul la răcit.
- La final, adaugă în carafă, peste sucul de zmeură, apa cu zahăr, zeama de lămâie și apa rămasă. Servește cu gheață.
8. Limonadă cu mentă
Foto: Instagram
Ingrediente pentru 10 porții:
- ½ cană de miere;
- 8 căni de apă;
- 2 căni de zeamă de lămâie;
- ½ cană de frunze de mentă.
Mod de preparare:
- Prepară un sirop fierbând 2 căni de apă cu jumătatea de cană de miere. Lasă siropul să se răcească.
- Pune într-o carafă mare zeama de lămâie împreună cu cele 4 căni de apă rămase. Adaugă siropul de miere, dar și frunzele de mentă și lasă la frigider timp de o oră, după care poți servi limonada.
9. Limonadă cu ananas
Foto: Instagram
Ingrediente pentru 6 porții:
- 1 cană de zeamă de lămâie;
- 3 căni de apă;
- 1 cană de zeamă de compot de ananas;
- 2 căni de suc cu lămâie.
Mod de preparare:
- Amestecă toate ingredientele și servește limonada cu multă gheață pisată.
10. Limonadă cu ghimbir
Foto: Instagram
Ingrediente pentru 8 porții:
- O bucată de 10 cm de ghimbir curățat și tocat;
- 1 cană de zeamă de lămâie;
- 1/3 cană de sirop de arțar;
- 6 căni de apă;
- 2 lămâi taiate felii pentru servire.
Mod de preparare:
- Pune ghimbrul în blender, împreună cu zeama de lămâie. Transformă-le într-un amestec omogen, apoi pune în carafă.
- Deasupra, adaugă siropul de arțar, amestecă bine, apoi pune și apa. Strecoară limonada și servește-o cu gheață.
Indiferent de ce rețete de limonadă alegi dintre cele 10 recomandate de noi, rezultatul va fi wow. Fă-ți un obicei din a prepara zilnic sau o dată la două zile limonadă pe care să o ții în frigider și să o servești ori de câte ori simți nevoia să te răcorești.
Pont: Dacă suferi de gastrită sau reflux gastro-esofagian, nu consuma niciodată limonada pe stomacul gol.
Comenteaza