Ovăzul este extrem de sănătos și hrănitor, de aceea reprezintă o variantă ideală pentru micul dejun, dar și pentru masa de prânz sau cină. Puțini dintre noi știu, însă, și alte rețete cu fulgi de ovăz în afară de terci. Iată 13 rețete sănătoase care au la bază același ingredient: fulgii de ovăz.
Cuprins articol
De ce să consumi fulgi de ovăz
Ovăzul se numără printre cele mai sănătoase cereale. Acesta nu conține gluten și este totodată bogat în vitamine, minerale, antioxidanți și fibre.
Printre beneficiile consumului de fulgi de ovăz se numără: îmbunătățirea digestiei, combaterea constipației, scăderea în greutate, scăderea nivelului de zahăr din sânge, precum și reducerea riscurilor cardiovasculare.
Dacă nu știi cum să gătești această cereală, iată 13 rețete cu fulgi de ovăz, care nu sunt numai sănătoase, ci sunt și foarte gustoase.
Rețete cu fulgi de ovăz, pentru toate mesele zilei
Terci de ovăz, cu banane și nuci
Ingrediente pentru 4 porții:
- 300 g fulgi de ovăz
- 200 g nuci, mărunțite
- 2 lingurițe de scorțișoară
- 60 g de banană, tocată mărunt
- 40 g stafide
- 2 lingurițe de miere/ zahăr brun
- ½ linguriță de sare
- lapte, după gust
Mod de preparare:
Într-o tigaie antiaderentă, pune nucile mărunțite și coace-le pe ambele părți, apoi lasă-le la răcit.
Într-un bol mare, amestecă fulgii de ovăz, scorțișoara, stafidele, bucățile de banană, sarea și mierea.
Încălzește laptele (poate fi de vacă sau vegetal – cocos, migdale, soia) și toarnă-l peste terciul deja preparat, în cantitatea dorită. Dacă vrei un terci mai uscat, nu vei pune mult lapte, însă dacă preferi un terci zemos, vei turna lapte din belșug. Lasă apoi fulgii de ovăz să absoarbă laptele în jur de 2-3 minute și apoi poți savura porridge-ul preparat.
Terci de ovăz cu semințe de chia, făcut peste noapte
Ingrediente pentru 1 porție:
- ½ cană de fulgi de ovăz
- ½ cană de lapte
- 1/8 cană de semințe de chia
- îndulcitor: ½ linguriță de miere/ 2 curmale tocate mărunt/ o jumătate de banană mărunțită
Amestecă toate ingredientele într-un recipient cu capac, pe care îl vei lăsa apoi peste noapte la frigider. Datorită semințelor de chia, terciul va căpăta mai degrabă aspectul unei budinci fine.
Dacă timpul nu îți permite să lași acest amestec la frigider peste noapte, îl poți lăsa și 2-3 ore.
Terci de ovăz cu ciocolată și unt de arahide
Ingrediente pentru 1 porție:
- ½ cană de fulgi de ovăz
- ½ cană de lapte/ apă
- 1 lingură de cacao
- 2 linguri de unt de arahide
- arahide crude, mărunțite
Mod de preparare:
Înmoaie fulgii de ovăz în lapte sau chiar în apă, după care încorporează și pudra de cacao. Lasă la frigider peste noapte și dimineața completează cu cele 2 linguri de unt de arahide. Decorează cu arahidele mărunțite și servește pe post de mic dejun sau gustare între mese.
Terci cremos cu ovăz, lapte de migdale și vanilie
Ingrediente pentru 2 porții:
- 1 cană de fulgi de ovăz
- 2 ½ cană de lapte de migdale
- 2 linguri de sirop de arțar (poți folosi și miere)
- 1 banană medie, pasată
- 1 linguriță de esență de vanilie
- ½ linguriță de scorțișoară
- 1 lingură de semințe de chia
- topping la alegere: felii de banane, nuci, fructe de pădure proaspete
Mod de preparare:
Păstrează deoparte ½ cană de lapte de migdale, iar apoi pune toate ingredientele într-o crăticioară pe care o vei pune pe foc și o vei lăsa să fiarbă. După ce clocotește, lasă focul mic și mai lasă să fiarbă încă 5 minute, amestecând constant, astfel încât să nu se lipească. Imediat ce se îngroașă, adaugă și laptele de migdale păstrat la început, mai fierbe încă 1-2 minute și oprește focul.
Toarnă terciul cremos în două boluri și folosește apoi ce topping preferi.
Bol de ovăz cu ou ochi, avocado și roșii
Ingrediente pentru 1 porție:
- ½ cană de fulgi de ovăz
- 1 cană de apă
- un praf de sare și unul de piper
- 1 ou
- 2 linguri de parmezan ras
- 3-4 roșii cherry
- ¼ avocado
Mod de preparare:
Încălzește apa într-o crăticioară și înmoaie fulgii în ea. Lasă focul la intensitate medie, adaugă sare și gătește ovăzul în jur de 5-7 minute, amestecând în mod constant. Când terciul capătă consistența dorită, ia crăticioara de pe foc.
Între timp, vei găti oul după bunul plac – fie prăjit, fie poșat sau fiert.
Pune terciul de ovăz într-un bol, deasupra așază oul gătit, după care completeză cu parmezanul ras, avocado tăiat felii și un praf de piper. Sevește acest preparat înainte să se răcească.
Batoane de ovăz cu zmeură
Ingrediente pentru 12 porții:
- 1 cană de făină de ovăz
- 1 ½ cană de fulgi de ovăz
- 2 linguri de zahăr brun
- ½ linguriță de scorțișoară
- ¼ linguriță de sare
- ½ linguriță de bicarbonat de sodiu
- ½ cană de piure neîndulcit de mere
- ¼ cană de sirop de arțar
- ¼ cană de ulei de cocos topit
- ½ linguriță de esență de vanilie
- ½ linguriță de esență de migdale
Ingrediente pentru gemul de zmeură:
- 2 căni de zmeură congelată
- 2 linguri de semințe de chia
- 3 linguri de sirop de arțar
Mod de preparare:
Preîncălzește cuptorul la 180 de grade Celsius. Acoperă o tavă cu hârtie de copt.
Încinge o tigaie la foc mediu, pune în ea zmeura, semințele de chia și siropul de arțar și fierbe-le preț de 8-10 minute, amestecând constant. Folosește apoi un zdrobitor de cartofi pentru a pasa zmeura și lasă gemul la răcit.
Între timp, amestecă fulgii cu făina de ovăz, scorțișoara, sarea, zahărul și bicarbonatul de sodiu, într-un bol încăpător. Adaugă și piureul de mere, siropul de arțar, uleiul de cocos, esența de vanilie, esența de migdale, după care amestecă bine. Ia cu o cană o parte din această compoziție și pune-o deoparte, iar compoziția rămasă o vei întinde uniform în tavă. Deasupra vei întinde și un strat de gem de zmeură, iar la final vei întinde cana de compoziție pe bază de ovăz pe care ai păstrat-o.
Bagă tava la cuptor și coace în jur de 30 de minute, scoate apoi și lasă să se răcească, după care porționează în 12 batoane. Le poți păstra într-un recipient cu închidere ermetică, la frigider.
Pizza sănătoasă, cu blat din fulgi de ovăz
Ingrediente pentru 4 porții:
- 1 cană de fulgi de ovăz
- 3 albușuri de ou
- ¼ cană de lapte de migdale/ soia
- ¼ linguriță de sare
- ¼ linguriță de praf de copt
Ingrediente topping:
- 3 linguri sos pesto
- 1 bilă de mizarella tăiată felii – aprox 130 g
- 1 cană de spanac spălat și scurs
- 3 bețe de sparanghel curățate și mărunțite
- 3 felii de șuncă de curcan
- 1 ou
- piper după gust
Mod de preparare:
Preîncălzește cuptorul la 200 de grade Celsius.
Pune toate ingredientele pentru blat în blender și transformă-le într-o pastă. Acoperă o tavă cu hârtie de copt și pune compoziția pentru aluat în ea. Bagă tava la cuptor și dă-i voie blatului să se coacă preț de cel puțin 8 minute. Scoate tava din cuptor, apoi întinde uniform sosul pesto pe blatul copt. Adaugă și frunzele de spanac, dar pune și un strat de mozarella. Încheie cu bețele de sparanghel și cu șunca, după care bagă iar pizza la cuptor și mai las-o 5 minute, de această dată însă la 180 de grade Celsius. Scoate tava și sparge un ou pe mijlocul blatului de pizza, după care mai dă la cuptor încă 7 minute, astfel încât oul să se gătească. Porționează pizza și servește-o caldă.
Risotto de ovăz, cu ciuperci și ierburi aromatice
Ingrediente pentru 4 porții:
- 5 ½ cană de supă de legume
- 2 linguri de unt
- 1 praz tocat mărunt – doar partea albă și cea de culoare verde deschis
- ½ linguriță de sare
- 320 g de ciuperci
- 2 căței de usturoi, mărunțiți
- 1 linguriță de cimbru proaspăt, tocat mărunt
- 1 linguriță de salvie uscată
- ¼ cană de vin alb sec
- 1 cană de fulgi de ovăz
- ¼ cană de parmezan ras
- 2 linguri de pătrunjel tocat mărunt, pentru servire
Mod de preparare:
Într-o cratiță, încălzește supa de legume, iar după ce începe să fiarbă, lasă focul mic și acoperă cu capac.
Între timp, topește untul într-o tigaie, apoi sotează în el prazul cu sare, după 2 minute completează cu ciupercile, usturoiul, cimbrul și salvia. Gătește în jur de 7 minute, amestecând în mod constant. După ce ciupercile se înnegresc, adaugă vinul și mai gătește 1 minut la foc mare, apoi lasă focul la intensitate medie. Adaugă fulgii de ovăz, gătește-i 1 minut în timp ce amesteci, după care ia cu polonicul de 2 ori supă caldă din cratița cu capac. Imediat ce supa este absorbită de ovăz, continuă să adaugi până când toată supa de legume a fost încorporată în risotto. Lasă să se gătească în jur de 25 de minute, la foc mic, cu capacul pus, însă nu uita să mai amesteci ocazional.
La final, după ce ovăzul este înmuiat, încorporează și parmezanul ras, apoi oprește focul și ornează cu pătrunjel proaspăt.
Ovăz cu spanac și conopidă
Ingrediente pentru 2 porții:
- 1 cană de florete de conopidă
- 1 cană de fulgi de ovăz
- 1 cană de spanac proaspăt
- 2 lingurițe de ulei de măsline
- 2 linguri de lapte de soia/ migdale
- 1 lingură de pătrunjel tocat mprut
- 1 lingură de cimbru proaspăt, tocat mărunt
- sare și piper, după gust
Mod de preparare:
Pune o cratiță pe foc mediu, apoi toarnă în ea apa și floretele de conopidă, pe care le vei fierbe. După ce dă în clocot, adaugă fulgii de ovăz și mai gătește încă 5 minute, apoi poți adăuga spanacul. După 30-60 de secunde, poți lua cratița de pe foc și poți împărți compoziția în două boluri.
În fiecare bol vei pune câte o linguriță de ulei de măsline, o lingură de lapte, ½ lingură de pătrunjel și ½ lingură de cimbru. Asezonează cu sare și piper și servește.
Chifteluțe vegetariene, cu fulgi de ovăz
Ingrediente pentru 18 chifteluțe:
- 4 căni de apă
- 4 căni de fulgi de ovăz
- ½ ceapă mărunțită
- 1/3 cană de ulei de floarea soarelui
- ½ cană de nuci pecan mărunțite
- ¼ cană de drojdie inactiva (n.r. drojdie nutritivă)
- 1 linguriță busuioc uscat
- 2 lingurițe de pudră de usturoi
- 1 linguriță de coriandru măcinat
- 1 linguriță de salbie
- 1 linguriță de drojdie uscată
Mod de preparare:
Preîncălzește cuptorul la 175 de grade Celsius. Acoperă o tavă cu hârtie de copt.
Pune apa la fiert și adaugă în ea fulgii de ovăz, lasă apoi să fiarbă la foc mic, cu capac deasupra. După ce apa este absorbită, ia cratița de pe foc și lasă ovăzul să se răcească în jur de 5 minute.
După ce terciul de ovăz s-a mai răcit, încorporează în acesta ceapa, uleiul, nucile pecan, drojdia inactivă și cea uscată, precu și toate ingredientele rămase. Amestecă bine și formează bile din compoziția obținută, pe care le vei așeza în tava deja pregătită. Cu pudul palmei poți presa ușor bilele, astfel încât să capete forma unor chiftele.
Lasă chiftelele la cuptor 15 minute, apoi scoate tava și întoarce chiftelele pentru că le vei mai lăsa în cuptor încă un sfert de oră, pentru a se coace și pe partea cealaltă.
Terci de ovăz cu ouă poșate și brânză de capră
Ingrediente pentru 4 porții:
- 1 cană de fulgi de ovăz
- 3 căni de apă
- sare și piper, după gust
- 2 linguri de brânză de capră
- ¼ cană de migdale coapte, mărunțite
- 4 ouă și o cratiță cu apă
- topping-uri opționale: ceapă verde, ardei iute, roșii cherry
Mod de preparare:
Într-o crăticioară, pune cele 3 căni de apă cu fulgii de ovăz, dar și cu un praf de sare. După ce începe să fiarbă, lasă focul mic și mai gătește câteva minute, până când apa este absorbită aproape în totalitate. Oprește focul și încorporează brânza de capră, după care împarte terciul în 4 boluri.
Pune apoi apa pentru ouă la fiert, după care pregătește ouăle poșate. Acestea au nevoie de 3 minute pentru a se fierbe dar pentru a rămâne totuși moi. Scoate ouăle pe rând și pune câte unul în fiecare bol cu terci. Adaugă un praf de piper pe ouă.
Ornează bolurile cu migdalele crocante și cu topping-urile alese.
Pere coapte, umplute cu fulgi de ovăz
Ingrediente pentru 4 porții:
- 1 cană de fulgi de ovăz
- 1/3 cană de zahăr brun
- ¼ cană de fulgi de migdale
- ¼ linguriță de scorțișoară
- ¼ cană de unt topit + 1 lingură
- 3 linguri de stafide
- 4 pere mari
- miere
Mod de preparare:
Preîncălzește cuptorul la 190 de grade Celsius.
Într-un bol, amestecă fulgii de ovăz cu cei de migdale, cu scorțișoara și cu untul. Încorporează apoi și stafidele.
Taie perele pe jumătate și scobește-le interiorul, apoi așază-le într-o tavă acoperită cu hârtie de copt și unge-le cu unt topit.
Umple jumătățile de pară cu compoziția pe bază de terci, apoi bagă la cuptor și coace-le în jur de 25 de minute. Când sunt gata, perele se înmoaie și umplutura devine aurie.
Servește perele calde, îndulcite cu miere.
Fursecuri cu fulgi de ovăz, care nu necesită coacere
Ingrediente pentru 30 de fursecuri:
- 2 căni de zahăr
- 120 g de unt
- 1/3 cană de pudră de cacao
- ½ cană de lapte
- 1 linguriță de esență de vanilie
- ½ cană de unt de arahide
- 3 căni de fulgi de ovăz
Mod de preparare:
Într-o cratiță, amestecă zahărul, untul, cacaoa, laptele și vanilia și fierbe-le la foc mic până când zahărul se dizolvă. Ia apoi de pe foc.
Încorporează în amestecul deja preparat untul de arahide și fulgii de ovăz, apoi lasă compoziția să se răcească în jur de 10 minute.
Acoperă o tavă cu hârtie de copt și folosește o lingură pentru a lua din compoziția preparată și pentru a pune în tavă fursecurile, rând pe rând. Lasă-le apoi să se întărească la temperatura camerei – va dura cel puțin o oră, după care le poți servi.
Comenteaza