Te pregătești de un eveniment special și cauți idei pentru o masă delicioasă? Ți-am pregătit 20 de aperitive reci, care îi vor da pe spate și pe cei mai pretențioși invitați.

Aperitive reci simple

Cremă de cașcaval

Acest preparat ușor se poate servi pe platou, pe bruschete, sau ca atare, într-un bol micuț pe masă.

Ingrediente:
2 ouă
200ml lapte
250g făină
60g cașcaval ras
Sare
1 vârf de nucșoară răzuită

Se amestecă gălbenușurile cu laptele, cu jumătate din cantitatea de cașcaval și cu făina. Într-o oală separată se adaugă apă și se pune pe foc, până clocotește. Compoziția se pune într-un bol deasupra și se fierbe pe baie de aburi. Se amestecă încontinuu cu un tel, până se îngroașă.

Se ia ulterior de pe foc și se adaugă untul și cașcavalul ras. Se condimentează cu sare și cu nucșoară, apoi se amestecă bine până la omogenizare.

Aperitiv cu ardei și Ricotta

Ingrediente:
9/10 ardei
500g Ricotta
100g unt
2 linguri smântână
2 fire ceapă verde
Mărar
Sare, piper

Adaugă brânza într-un bol și amestec-o împreună cu untul (să fie moale, la temperatura camerei). Pe măsură ce amesteci, adaugă și smântâna. Toacă mărunt ceapa și mărarul, și pune-le în compoziție. Asezonează după gust și omogenizează bine toate ingredientele.

Ardeii se taie în două, se spală și se îndepărtează cotorul. Umple jumătățile de ardei cu crema de Ricotta și sunt gata.

Ouă umplute cu ciuperci

Cui nu îi plac ouăle umplute? Nelipsite de pe masă, acestea vor încânta musafirii de fiecare dată și vor dispărea cel mai repede de pe platou.

Ți-am pregătit următoarea rețetă:

Ingrediente:

8 ouă
200g ciuperci
70g unt
2 linguri maioneză
Cașcaval ras
1 cățel de usturoi, 1 ceapă verde
Sare, piper măcinat
Pătrunjel

Mod de preparare:

Într-o oală se pune la fiert apa și se adaugă sare. Când aceasta clocotește, se dă focul la mic. Se pun ouăle și se lasă la fiert timp de 12 minute.

Până ce ouăle fierte tari se răcesc, ciupercile se taie mărunt și se înăbușesc în unt condimentat cu piper și usturoi. Se curăță apoi, se taie în două în lungime și se scot gălbenușurile. Jumătățile se așază într-un castron termorezistent uns cu ulei. Într-o farfurie separată se zdrobesc gălbenușurile și se adaugă ciupercile, cașcavalul, maioneza și ceapa tocată mărunt (doar partea verde). Ouăle se umplu și se decorează cu frunze de pătrunjel.
Înainte de servire, se lasă la frigider pentru câteva ore.

#Zesty Tip: Dacă vrei să le servești calde, în loc de maioneză, toarnă deasupra 200ml smântână, presară-le cu pesmet și pune-le la cuptor.

Mini frigărui cu brânzeturi

Întotdeauna e loc pentru brânzeturi, nu-i așa? Uite de ce ai nevoie pentru acest mini preparat:

250g Camembert
1 ciorchine de struguri
Totul se pregătește în mai puțin de 10 minute: taie Camembertul sub formă de triunghiuri și înfige-le alături de câte o boabă de strugure în scobitoare. Poți varia și folosi și alte brânzeturi, cum ar fi cheddarul, împreună cu căpșuni sau afine. Se servesc alături de miere.

Salată berlineză

O alternativă a salatei de boeuf este salata berlineză, dacă vrei o schimbare în meniul clasic de aperitive.

Ingredientele:

500g carne de vită
4 ouă
1 ceapă albă
2 castraveți murați
2 linguri maioneză de casă (1 gălbenuș, 1 linguriță de muștar, 80ml ulei, sare și zeamă de lămâie)
1 lingură pastă de roșii
Sare, piper

Se fierb separat carnea de vită și ouăle și se lasă să se răcească. După, atât carnea, cât și ouăle se toacă sub formă de cubulețe și se pun într-un bol. Adaugă și ceapa tocată julien, castraveții cubulețe, maioneza și pasta de tomate. Se amestecă bine și se decorează după bunul plac.

Rulouri cu somon și cașcaval

Un aperitiv gustos, potrivit pentru orice ocazie. Iată ce îți trebuie pentru prepare:
100g felii de cașcaval emmentaler
150g cremă de brânză cu smântână
200g cașcaval ras
50g somon afumat
Ardei, roșii cherry
Mărar
Sare, piper

Amestecă într-un bol crema de brânză, cașcavalul ras, mărarul tocat mărunt, somonul și ardeii tăiați cubulețe, sarea și piperul.

Întinde pe feliile de emmentaler compoziția, rulează-le și împachetează-le în folie. Ține-le la frigider aproximativ 2 ore, după care le poți felia în bucăți de aproximativ 2cm. Fixează-le în scobitori alături de câte o roșie cherry și ești gata.

Aperitive reci cu mezeluri

Cornulețe cu șuncă

Moi, pufoase, bune atât reci, cât și fierbinți: servește aceste cornuri și nu vei da greș.

Ingrediente:

150g făină
100g margarină
100g cartofi fierți
250g carne afumată măcinată
30g drojdie proaspătă
Smântână
1 ou
Sare, piper măcinat

Începe prin a zdrobi cartofii într-o farfurie și adaugă puțină sare. Aceștia se frământă cu margarina și cu făina și se adaugă și drojdia mărunțită. Apoi, întinde o foaie subțire (te poți folosi și de un făcăleț) și taie din aluat cerculețe cu ajutorul unei forme.

Carnea se amestecă împreună cu smântâna, suficient cât să se poată unge pe aluat. Se condimentează cu piper și se pune câte o lingură pe fiecare cerculeț. Îndoaie-le în două și unge-le deasupra cu ouă.
Cornulețele se așază pe te tavă și se pun în cuptorul preîncălzit la 170 grade, timp de 40 de minute.

Grisine învelite în bacon

Sau prosciutto… depinde de preferințele fiecăruia Pentru, probabil, cea mai simplă rețetă de până acum, vei avea nevoie doar de următoarele:

10/20 grisine lungi sărate (sau cât de multe îți dorești să prepari)
Bacon/Prosciutto (5/10 felii)
Ulei de măsline
Usturoi

Taie feliile de bacon în două și rulează-le pe fiecare grisină câte două fâșii. Poți să le pui pe rând într-o tigaie bine încinsă, maximum 2 minute, dacă vrei să le servești rumenite. Pentru un plus de savoare, unge grisinele cu ulei de măsline și cu puțin usturoi tocat.

Rulouri de șuncă

Aceste aperitive gustoase au nevoie de puțin timp și ingrediente pentru a da savoare mesei tale:

Șuncă presată tăiată felii
Brânză de vaci
Mărar verde
Castravete

Amestecă brânza de vaci cu mărarul verde, sare și piper după gust. Opțional poți adăuga unt (2 lingurițe la 300g brânză), pentru o compoziție mai cremoasă. Taie castravetele în cubulețe. Acesta poate să fie atât crud, cât și murat, în funcție de preferințele aromatice. Întinde crema de brânză pe feliile de șuncă tăiate subțiri, adaugă 2/3 bucățele de castraveți și rulează.

Șuncă rulată umplută cu ou

Dacă ai mâncat cannoli siciliani, cu siguranță îți vei aminti de ei când vei vedea aceste aperitive. Pentru a le pregăti, îți vor trebui:

10 felii de șuncă de Praga
8 ouă
10 roșii cherry
Sare, piper

Pentru început, pregătește compoziția cu care vei umple feliile de șuncă. Sparge ouăle pe rând și bate-le pe loc în tigaie, în stilul „jumări”. Ia fiecare felie de șuncă pe rând și umple-o cu ouă. Folosește o scobitoare pentru a fixa și adaugă câte o roșie cherry pe fiecare „cannoli”.

Bruschete cu Prosciutto și Burrata

Preparatele italienești vor face senzație pe platourile tale. Pregătește următoarele ingrediente:

1 Ciabatta mare
230g brânză Burrata
115g Prosciutto
100ml oțet balsamic
2 linguri ulei de măsline
3 căței de usturoi
4 frunze de busuioc proaspăt
50g miere

Feliază Ciabatta și unge-o cu ulei de măsline și usturoi. Pune-o la cuptorul preîncălzit la 170 grade pentru maximum 5 minute pe fiecare parte. Se pune brânza Burrata pe ele când sunt scoase, iar deasupra se așază câte o felie subțire de Prosciutto. Nu uita să pui busuiocul, iar după toarnă oțetul balsamic si mierea.
În loc de Prosciutto poți folosi felii de anșoa sau chiar roșii tocate mărunt și presărate cu ierburi mediteraneene.

Rulouri italienești din lipie

10 este numărul magic de ingrediente necesare pentru aceste rulouri drăgălașe:
20 felii peperoni/10 felii șuncă presată
4 lipii
240g cremă de brânză
Ruccola
8 felii de brânză Provolone
Sos pesto
Pudră de usturoi
60g salată de ardei copți
2 linguri amestec ierburi mediteraneene

Adaugă într-un bol crema de brânză, sosul pesto, ardeii, usturoiul și amestecul de ierburi. Folosește un mixer pentru a le omogeniza și după unge lipiile. Așează pe o jumătate salamul sau șunca, feliile de brânză și Ruccola, după care rulează întreaga lipie. Strânge-o bine și taie cu un cuțit pe lățime rulourile. Pune-le pe un platou unul peste celălalt sau în cerc și dă culoare farfuriei cu aceste delicioase aperitive italienești.

Aperitive reci pentru vegani

Guacamole

Un preparat gustos și de impact, pentru care nu ai nevoie decât de aceste ingrediente:
3 avocado
2 roșii
1 lime
1 cățel de usturoi
½ ceapă roșie
1 vârf de sare și puțin piper
½ legătură de coriandru proaspăt

Taie avocadoul pe jumătate și înfige lama cuțitului în sâmbure, pentru a-l scoate. Cu ajutorul unei linguri, ia miezul și adaugă-l într-un bol separat. Pentru ca acesta să nu se oxideze, stoarce zeama de lime deasupra.

Toacă mărunt ceapa și usturoiul și adaugă-le în bol. Pune apoi coriandrul, sarea, piperul și, dacă dorești, alte ingrediente, în funcție de preferințe. Poți adăuga și o linguriță de ulei de măsline, pentru o compoziție mai cremoasă.
Compoziția se omogenizează fie cu mixerul, fie cu furculița, manual. Noi recomandăm a doua variantă, întrucât ingredientele își păstrează mai bine gustul, iar guacamole va avea o textură mai densă.

La final, îndepărtează roșiile de miez, taie-le mărunt și amestecă-le cu restul compoziției. Servește alături de tortilla chips.

Sfatul zesty: adaugă o lingură de curry sau puțin ardei iute pentru o explozie de gust, dacă ești fanul mâncărurilor picante

Hummus libanez

Hummusul este întotdeauna o alegere grozavă, care e pe placul multor oameni. Dacă de obicei îl cumperi de la magazin, îți vom arăta o rețetă simplă pentru un preparat gustos și #homemade:

Ingrediente

300g năut
60ml suc de lămâie
5 căței de usturoi
¼ linguriță bicarbonat de sodiu
3 linguri tahini (pastă de susan)
6 linguri ulei de măsline extravirgin
Sare, paprika, chimion
Pătrunjel

Năutul se pune la înmuiat cu o seară înainte și se lasă să se hidrateze. Dacă ești pe fugă, poți apela la năutul din conservă.

După ce s-a hidratat peste noapte, acesta se pune într-o oală cu apă rece, în care se adaugă bicarbonatul de sodiu și se lasă la fiert timp de 30 de minute, sau până când acesta poate fi zdrobit ușor cu o furculiță. Lasă-l să se răcească, pune apa într-o carafă și după curăță năutul de coajă (acest pas nu este obligatoriu, dar este recomandat pentru a nu îngreuna stomacul).

Boabele decojite se pun într-un bol separat, peste care adăugăm ingredientele: pasta de tahini, uleiul de măsline, sarea, chimionul, lămâia și usturoiul. Cu ajutorul unui blender vertical omogenizăm compoziția. Se adaugă treptat câte puțin din zeama în care a fiert năutul, până se ajunge la consitența dorită. Pasta se mai poate condimenta în funcție de preferințe, cu mai multă sare, piper sau alte condimente favorite.
Așează hummusul într-un bol, sub forma unui cuib. În mijloc toarnă ulei de măsline și decorează-l cu pătrunjel și paprika.

Bucăți de castraveți și cremă de brânză de caju

După cum îi spune și titlul, acest aperitiv este unul simplu și ușor de preparat. Ai nevoie de:
3 castraveți mari
Cremă de brânză de caju
Mărar
Taie castraveții felii sau cu ajutorul unui cuțit special, oferă-le o formă simpatică. Pune deasupra crema de brânză de caju, pe care o găsești în hypermarket-uri, la rafturile pentru produse vegane. La final, decorează cu mărar. Opțional, poți adăuga roșii deshidrate, dacă vrei să fie mai consistente.

Aperitive reci dietetice

Antipasto Kabobs

Aceste preparate cu specific italienesc se potrivesc înainte de orice masă. De ce ai nevoie?
Roșii cherry
Mini Mozarella
Măsline
Pepperoni (sau un salam la alegere)
Prosciutto
Busuioc proaspăt
Bețe de frigărui/scobitori
Joacă-te cu aranjamentul și creează o gustare apetisantă. Se poate servi cu oțet balsamic sau sos pesto.

Bruschete italienești cu roșii

Bruschetele acestea te vor duce cu gândul la o seară de vară de la o terasă din Italia. Pentru preparare, ai nevoie de:
2 baghete mari
3 linguri de ulei de măsline (preferabil extravirgin)
6 roșii
3 căței de usturoi
2 linguri de oțet balsamic
Busuioc proaspăt
Sare, piper

Începe prin a tăia mărunt roșiile, un cățel de usturoi și câteva frunze de busuioc. Pune-le pe toate într-un bol și condimentează cu sare și piper. Toarnă uleiul de măsline și oțetul balsamic, amestecă bine și lasă-le să se așeze pentru aproximativ 45 de minute în frigider.

Între timp, taie baghetele pe lățime și freacă usturoiul de fiercare bucată. Adaugă puțin ulei de măsline și chiar puțin busuioc pentru extra aromă. Pune-le la cuptor 3 minute pe fiecare parte (sau până când se rumenesc) și ai grijă să nu le arzi prea tare. La final, pune compoziția deasupra și servește-le cu încredere.

Bruschete cu somon și icre negre

Întâmpină-ți invitații cu acest preparat lângă un pahar de șampanie și vor fi cu siguranță încântați. Ca să le prepari, ai nevoie de:

1 sau 2 baghete din făină integrală
Cremă de brânză
50g somon afumat feliat
Un borcănel de icre negre

Se așază feliile din bagheta integrală pe platoul unde urmează să fie serviți și se ung, pe rând, cu cremă de brânză. Poate fi gata cumpărată sau o poți prepara tu (vezi rețeta 4). Taie somonul în fâșii mici și pune-le pe fiecare biscuit. Deasupra, adaugă câte un vârf de icre negre.

Aperitive reci spectaculoase

Platou cu brânzeturi

Dacă vrei să îți surprinzi cu adevărat invitații, îți prezentăm rețeta perfectă pentru un platou cu brânzeturi. Francezii Acesta trebuie să conțină brânzeturi de consistență diferită (maturate, moi), iar în funcție de alegerile pe care le faci, asociezi corespunzător dulceața și vinul. Poți varia în funcție de preferințe, noi îți oferim o sursă de inspirație:
O brânză albastră (Gorgonzola sau Danish Blue)
O brânză maturată (Cheddar)
O brânză moale (Camembert sau Brie)
O brânză tare (Parmegianno-Regianno sau Gran Padano)
Nuci, Caju, Migdale
Dulceață sau miere*
(opțional) mezeluri: mortadella, prosciutto, chorizo, salami
Struguri, mere
Biscuiți, grisine

Așază brânzeturile pe un platou mare. Dacă ai unul din lemn, folosește-l pe acela. Poți să păstrezi brânzeturile întregi sau le poți tăia, însă noi recomandăm ca măcar cele cu mucegai să rămână întregi. Joacă-te cu aranjamentul fructelor și al nucilor și creează o farfurie spectaculoasă. Strecoară mezelurile printre brânzeturi și aranjează biscuiții sub formă de domino sau într-un pahar separat, la fel ca grisinele. Printre acestea pune câteva cuțite micuțe, furculițe și scobitori de fier pentru fiecare invitat, întrucât vor facilita servirea.

*Când vine vorba ce dulceață și vin alegem, e o întreagă poveste. Ți-am pregătit pe scurt acest mic ghid al asocierilor brânzeturilor cu gemurile:

Caise și vin Pinot Gris: Parmagiano Reggianno și alte brânzeturi maturate
Căpșuni și vin Pinot Noir: brânză de capră sau Brie
Coacăze roșii și vin Merlot Alb: brânzeturi albastre, Camembert, Brie, Feta
Coacăze negre și vin Cabernet Sauvignon: brânzeturi cu mucegai iuți, Feta, Parmegiano Reggianno, Cheddar
Zmeură și vin Pinot Gris: Parmegiano Reggiano, Brie și altele moi
Miere și vin Sauvignon Blanc: Gorgonzola, Camembert sau brânzeturi de capră

Mini-cocktail-uri de creveți

Un alt preparat care va face senzație este cocktail-ul de creveți. Dacă ai mai multe feluri pregătite la aperitive, sfatul nostru este să le faci în pahare mai mici sau să așezi creveții pe un platoaș, în mijloc punând sosul într-un bol mai mic.

Ingrediente:

120g maioneză făcută în casă (1 gălbenuș, 1 linguriță de muștar, 80ml ulei, sare și zeamă de lămâie)
80g sos de roșii
1 linguriță sos ardei roșu
1 linguriță de cognac
1 linguriță de sos Worcester
250g creveți (prefierți și curățați)
1 linguriță zeamă de lămâie și câteva felii tăiate pentru decor
Sare, piper
Adaugă într-un bol toate ingredientele lichide (inclusiv maioneza și puțină). Cu 45 de minute înainte de servire pune în frigider paharele pentru a se răci bine. Creveții opăresc în unt și usturoi timp de 4-5 minute pe fiecare parte, în tigaie încinsă.
În păhărele mici sosul, câte un crevete, sau doi, și o feliuță de lămâie. Opțional, poți pune și salată verde, pentru decor.