Dacă ai la îndemână multe rețete rapide pentru prânz, vei reuși să ieși din impas când nu mai știi ce să mănânci și nici timpul nu este aliatul tău. Gătind pentru masa de prânz vei putea să te ții departe de variantele nesănătoase și bogate în calorii, precum alimentele de tip fast-food, sandvișurile din comerț ori snacks-urile. Iată 20 rețete rapide pentru prânz, pe care le poți găti și dacă ești amator în bucătărie!
Cuprins articol
Somon copt cu fasole verde și roșii cherry
Timp necesar: 20 de minute
Ingrediente pentru 4 porții:
- 6 căței de usturoi, pisați cu lama cuțitului
- 2 mâini de fasole verde, spălată și curățată
- 2 linguri de ulei de măsline
- sare și piper după gust
- 4 fileuri de somon
- iaurt grecesc pentru servire
Mod de preparare:
Somonul copt cu fasole verde și roșii cherry face parte din categoria de rețete rapide pentru prânz, așa că pregătirea nu îți va lua mai mult de 20 de minute. Preîncălzește cuptorul la 200 de grade Celsius. Acoperă o tavă cu hârtie de copt și pune în ea usturoiul, fasolea verde, roșiile, stropite cu o lingură de ulei cu piper. Bagă tava la cuptor și lasă-le la copt 12-14 minute.
Între timp, încinge lingura de ulei de măsline rămasă într-o tigaie antiaderentă. Asezonează somonul cu sare și piper și gătește-l în cratiță, preț de 2-5 minute pe ambele părți.
Servește somonul cu legumele coapte și cu iaurt grecesc.
Salată grecească, cu quinoa și avocado
Timp necesar: 10 minute
Ingrediente pentru 4 porții:
- 4 căni de spanac verde
- 1 cană de castravete, tăiat felii
- ¾ cană de roșii cherry, tăiate pe jumătate
- ½ cană de ceapă roșie, mărunțită
- ½ cană de brânză feta, mărunțită
- ¼ cană de măsline kalamata, tăiate pe jumătate
- 1 avocado, tăiat felii
- 1 cană de quinoa fiartă
Pentru dressing:
- 1/3 cană de ulei de avocado/ măsline
- 2 linguri de oregano proaspăt, mărunțit
- zeama de la o lămâie
- sare și piper, după gust
Mod de preparare:
Într-un bol, combină toate ingredientele pentru salată.
Într-un bol mai mic, amestecă ingredientele pentru dressing. La final, încorporează dressingul în salată.
Sandviș cu creveți picanți și maioneză de avocado
Timp necesar: 25 de minute
Ingrediente pentru 4 porții:
- ½ kg de creveți curățați
- 1 lingură de ulei de măsline
- 1 linguriță de chimion
- 1 linguriță de pudră de usturoi
- ½ linguriță de pudră de chilli
- sare și piper după gust
- 1 baghetă mare, tăiată pe lungime în 4
- frunze de salată
Pentru maioneza de avocado:
- 1 ardei iute
- 1 avocado, curățat și tăiat cubulețe
- ½ cană de iaurt grecesc
- zeama de la o lămâie
- ¼ linguriță de sare
Mod de preparare:
Preîncălzește cuptorul la 180 de grade Celsius și acoperă o tavă cu hârtie de copt.
Pentru a prepara maioneza de avocado, pune toate ingredientele în blender și transformă-le într-o pastă.
Într-un bol, amestecă creveții, uleiul de măsline, chimionul, pudra de usturoi, pudra chilli, dar și sare și piper după gust. Așază apoi creveții în tavă și bagă tava la cuptor. Lasă-i să se gătească cel mult 7 minute.
Taie cele 4 baghete pe lungime, la jumătate, astfel încât să poți monta sandvișurile. Așază câteva frunze de salată în interiorul baghetei, apoi pune creveții și deasupra întinde maioneza de avocado din belșug.
Sandviș cu pui și pesto
Timp necesar: 10 minute
Ingrediente pentru 4 porții:
- 2 căni de piept de pui gătit, tăiat fâșii
- ¼ cană iaurt grecesc
- sare și piper, după gust
- 1 baghetă tăiată în 4 sau 4 baghete mici
- 2 căni de rucola
- 2 roșii mari, tăiate felii
- 200 g mozarella, tăiată felii
Pentru sosul pesto:
- 1 cană de frunze proaspete de busuioc
- 3 căței de usturoi
- 3 linguri de muguri de pin
- 1/3 cană de parmezan ras
- sare și piper, după gust
- 1/3 cană de ulei de măsline
Mod de preparare:
Pentru a prepara sosul pesto, pune toate ingredientele în blender și transformă-le într-o pastă.
Într-un bol, amestecă fâșiile de pui, sosul pesto, iaurtul grecesc, dar și sare și piper.
Umple apoi baghetele cu carnea de pui, cu rocola, cu feliile de roșii și cele de mozarella.
Salată de quinoa, cu năut și cartof dulce
Timp necesar: 35 minute
Ingrediente pentru 6 porții:
- 1 cartof culce, curățat de coajă și tăiat cubulețe
- 2 lingurițe de ulei de măsline
- 1 cană de quinoa fiartă și scursă
- 1 conservă de năut, scurs bine
- 3 mâini de spanac proaspăt, bine spălat și scurs
- 1/3 cană de ceapă roșie, mărunțită
- ¼ cană de caju
- sare și piper, după gust
Pentru dressing:
- 1/3 cană de tahini
- zeama de la o lămâie
- 3 linguri de apă
- 1 lingură de sos de soia
- 1 linguriță de sirop de arțar
- ½ linguriță de pudră de curry
- ½ linguriță de pudră de usturoi
- ¼ linguriță de chimion măcinat
- ¼ linguriță de sare
Mod de preparare:
Preîncălzește cuptorul la 180 de grade Celsius. Acoperă o tavă cu hârtie de copt și pune în ea cuburile de cartof, uleiul de măsline, dar și sare și piper. Coace cartoful în jur de 35 de minute.
Pregătește dressingul punând toate ingredientele într-un bol și amestecând bine.
Într-un bol mare, pune quinoa, cartoful copt, năutul, frunzele de spanac, ceapa roșie, dar și nucile caju. Asezonează cu sare și cu ulei de măsline și amestecă bine. Încorporează dressingul în salată și preparatul este gata.
Turtă de casă, cu pere și gorgonzola
Timp necesar: 25 minute
Ingrediente pentru 4 porții:
- 4 turte (facute în casă sau cumpărate)
- ½ cană unt
- 1 pară, curățată de coajă și mărunțită
- 20 g prosciutto
- ½ cană de gorgonzola, mărunțită
- ¼ cană de nuci mărunțite
- 8 frunze de salvie
Mod de preparare:
Vrei să impresionezi pe cineva cu un prânz sofisticat, însă timpul nu este aliatul tău? Există rețete rapide pentru prânz cu care te poți face remarcat, iar aceasta e una dintre ele.
Încălzește untul într-o tigaie, amestecând constant. După ce începe să facă spumă, amestecă viguros și așteaptă să se facă maroniu, apoi pune 2 frunze de salvie și ia de pe foc. Varsă untul topit într-un bol.
Preîncălzește cuptorul la 180 de grade Celsius. Unge turtele cu jumătate din untul topit, apoi acoperă-le cu salvia rămasă, însă tocată mărunt, dar și cu prosciutto, cu bucățile de pară, cu nuci și gorgonzola. Așază turtele în tavă ș coace-le timp de 12-14 minute, iar la final unge-le cu untul topit rămas.
Salată de ou cu brânză cu mucegai
Timp necesar: 15 minute
Ingrediente pentru 6 porții:
- 6 linguri de iaurt grecesc
- 2 linguri de oțet balsamic
- sare și piper, după gust
- 8 ouă fierte tare, tăiate cuburi
- 8 fâșii de bacon, trase la tigaie
- 1 avocado, tăiat felii
- ½ cană brânză cu mucegai
- ½ cană de roșii cherry, tăiate pe jumătate
- 2 linguri de pătrunjel proaspăt, tocat mărunt
Mod de preparare:
Într-un bol mic, amestecă iaurtul grecesc, oțetul balsamic, sare și piper.
Într-un alt bol, mai mare, amestecă ouăle, baconul, avocado, brânza cu mucegai și roșiile cherry. Treptat, încorporează dressingul. Decorează cu pătrunjel proaspăt și servește.
Sandvișurile perfecte cu șuncă și cașcaval
Timp necesar: 5 minute
Ingrediente pentru 2 porții:
- 4 felii de pâine toast
- 2 lingurițe de muștar Dijon
- 2 lingurițe de maioneză light
- 2 lingurițe de miere
- 6 felii de brânză Emmentaler
- 6 felii de șuncă
- 8 felii de castravete murat
Mod de preparare:
Unge 2 felii de pâine, pe o parte, cu maioneză. Într-un bol, amestecă muștarul cu mierea. Celelalte două felii le vei unge, tot pe o parte, cu amestecul de muștar și miere. Pune între două felii de toast câte 3 felii de șuncă și 3 de brânză Emmentaler. Adaugă și câte 4 felii de castravete murat.
Încinge o tigaie tip grill la foc mare și pune sandvișurile în tigaie. Apasă cu degetele și lasă să se rumenească pe fiecare parte câte 3 minute.
Rulouri cu pui și lămâie
Timp necesar: 25 minute
Ingrediente pentru 4 porții:
- 2/4 cană + 2 linguri de ulei de măsline
- zeama de la 3 lămâi
- 2 căței de usturoi, mărunțiți
- sare și piper, după gust
- ½ kg de piept de pui fără os
- ½ cană de iaurt grecesc
- ½ linguriță de boia
- ketchup picant, după gust
- 4 lipii
- frunze de salată
- 2 roșii, tăiate felii subțiri
Mod de preparare:
Prepară marinada, amestecând într-un bol ¼ cană de ulei, zeama de la 2 lămâi, usturoi, sare și piper. Acoperă pieptul de pui cu această marinadă și lasă-l la frigider, atât cât îți permite timpul.
Într-o tigaie, încinge cele 2 linguri de ulei rămase, în care vei pune pieptul de pui tăiat fâșii. Gătește-l cam 8 minute pe fiecare parte, apoi ia-l de pe foc.
Pregătește sosul picant amestecând, într-un bol, iaurtul, ketchup-ul picant, zeama de lămâie, dar și boia și sare.
Întinde apoi pe rând fiecare lipie, acoper-o cu felii de salată, cu roșii, cu bucăți de pui și, la final, cu iaurt. Rulează lipia și ai obținut un rulou gustos.
Salată de ton cu murături
Timp necesar: 10 minute
Ingrediente pentru 4 porții:
- 4 linguri de iaurt grecesc
- zeama de la ½ lămâie
- 2 conserve de ton
- ¼ ceapă roșie, tocată mărunt
- 2 castraveți murați, tocați mărunt
- sare și piper, după gust
- frunze de salată
Mod de preparare:
Ai 10 minute la dispoziție pentru a găti un prânz gustos și sănătos? Rețetele rapide pentru prânz care au ca ingredient de bază o conservă de ton te scot din bucluc.
Într-un bol, amestecă iaurtul și zeama de lămâie.
Stoarce tonul din conserve, apoi pune-l în bol, peste iaurt. Completează cu ceapă roșie și murături, apoi amestecă bine și asezonează cu sare și piper. Deasupra, pune frunzele de salată verde.
Pulpe de pui cu năut la cuptor
Timp necesar: 35 minute
Ingrediente pentru 4 porții:
- 1 conservă de năut
- ½ kg de ardei capia
- 2 linguri de pastă de ardei iute
- 4 pulpe de pui, cu tot cu piele
- 2 linguri de ulei
- sare și piper, după gust
- coriandru sau pătrunjel tocat mărunt, pentru servire
Mod de preparare:
Preîncălzește cuptorul la 200 de grade Celsius. Acoperă o tavă cu hârtie de copt și pune în ea năutul, ardeii capia curățați și tăiați fâșii, precum și o lingură de ulei și sare și piper după gust.
Într-un bol, amestecă pasta de ardei cu 1 lingură de ulei. Masează pulpele de pui cu acest amestec și așază pulpele în tavă, printre năut și ardei.
Bagă tava la cuptor și lasă puiul la gătit în jur de 25 de minute – când e gata, va căpăta o nuanță aurie plăcută.
Asezonează cu coriandru sau pătrunjel din belșug înainte de servire.
Tofu crocant, servit pe pat de quinoa
Timp necesar: 30 minute
Ingrediente pentru 4 porții:
- 420 g de tofu tare
- ½ ceapă roșie, tăiată fâșii fine
- ¼ cană de oțet balsamic
- ¼ cană de sos chilli
- 1 lingură de ulei măsline
- 1 castravete mărunțit
- 3 linguri de amidon de porumb
- 2 linguri de ulei de floarea soarelui
- 1 cană de quinoa fiartă
- 2 linguri de nuci caju coapte
- frunze de pătrunjel, pentru ornare
Mod de preparare:
Amestecă oțetul balsamic cu sosul chilli, uleiul de măsline și ¼ linguriță de sare. Adaugă apoi și ceapa, dar și castravetele.
Taie tofu felii groase de 2 degete. Presară amidonul de porumb pe ambele părți ale feliilor de tofu. Încinge uleiul de floarea soarelui într-o tigaie antiaderentă și gătește tofu preț de 2-3 minute pe fiecare parte. Scoate apoi tofu pe șervețele de hârtie, care să absoarbă uleiul în exces.
Împarte quinoa în 4 boluri. Adaugă peste quinoa salată, nuci caju, dar și frunze de pătrunjel, iar la final câte o bucată de tofu. Pune în bol, într-o parte, și amestecul pe bază de sos balsamic preparat la început.
Paste cremoase, cu pui și lămâie
Timp necesar: 30 minute
Ingrediente pentru 4 porții:
- 360 g paste linguine
- 1 cană de mazăre congelată
- 2 linguri de ulei de măsline
- 350 g de piept de pui, tăiat cubulețe
- 2 lingurțe de coajă de lămâie rasă
- ¼ cană de zeamă de lămâie
- 120 g de cremă de brânză light
- ½ cană de parmezan ras
- ¼ cană de pătrunjel tocat mărunt
- ¼ linguriță de sare
- ¼ linguriță de piper
Mod de preparare:
Fierbe pastele, respectând indicațiile de pe cutie. În ultimele 2 minute de fierbere a pastelor, adaugă și mazărea congelată. Păstrează o cană de apă în care au fiert pastele și apoi pune pastele și mazărea la scurs.
Între timp, încinge uleiul într-o tigaie adâncă, asezonează pieptul de pui cu sare și piper și gătește-l până când devine auriu – 4,5 minute pe fiecare parte.
Adaugă apoi zeamă de lămâie în tigaie, după care pune și crema de brânză. Când sosul capătă un aspect omogen, ia tigaia de pe foc. Încorporează coaja de lămâie, parmezanul, dar și pătrunjelul, după care completează cu pastele. Dacă e necesar, adaugă treptat, câte o lingură, din apa în care au fiert pastele, până când sosul ajunge la consistența dorită.
Din categoria de rețete rapide pentru prânz fac parte și toate rețetele de paste, acestea fiind extrem de ușor de gătit.
Salată de roșii cu halloumi la grătar
Timp necesar: 15 minute
Ingrediente pentru 4 porții:
- ½ kg roșii cherry, tăiate felii
- ½ lămâie
- sare și piper, după gust
- 2 linguri de ulei de măsline extravirgin
- 250 g de brânză halloumi, tăiată în 4 felii
- 5 frunze de busuioc, tocate mărunt
- 2 linguri de pătrunjel, tocat mărunt
Mod de preparare:
Cauți rețete rapide pentru prânz în varianta vegană? Pentru aceasta nu ai nevoie de mai mult de un sfert de oră.
Pune pe foc o tigaie tip grill și las-o să se încingă la foc mediu.
Între timp, împarte roșiile în mod egal în 4 boluri. Stoarce zeamă de lămâie peste acestea și asezonează cu sare și piper. Unge tigaia tip grill cu ulei de măsline, adaugă bucățile de halloumi și gătește-le timp de 1 minut pe fiecare parte.
Așază apoi câte o bucată de halloumi în fiecare bol, peste roșii, după care asezonează cu ulei de măsline, busuioc și pătrunjel. Salata se servește imediat, înainte de halloumi să se răcească.
Pui cu susan, servit cu orez
Timp necesar: 35 minute
Ingrediente pentru 4 porții:
- 2 ouă mari
- 600 g de piept de pui dezosat, tăiat cubulețe
- sare și piper după gust
- 1/3 cană de amidon de porumb
- ¼ cană de ulei de floarea soarelui
- o cană de orez
Ingrediente pentru sos:
- 1 lingură de unt
- 3 căței de usturoi, mărunțiți
- ¼ cană de sos de roșii picant
- ¼ linguriță de oțet de orez
- 3 linguri de zahăr brun
- ½ linguriță de fulgi de chilli
- 1 legătură de ceapă verde, tocată mărunt
- semințe de susan, după gust
Mod de preparare:
Într-un bol, asezonează puiul cu sare și piper, adaugă apoi amidonul. Într-un alt bol, sparge ouăle și bate-le bine.
Încinge uleiul într-o tigaie mare, apoi înmoaie pe rând fiecare bucată de piept de pui în ouăle bătute, după care pune-o în uleiul încins. Gătește carnea de pui pe toate părțile, până când capătă o nuanță aurie – va dura în jur de 7-9 minute. Scoate apoi puiul într-un bol mare.
Pentru prepararea sosului, topește untul într-o tigaie la foc mediu, sotează în el usturoiul mărunțit nu mai mult de 1 minut, după care adaugă sosul picant, oțetul de orez, zahărul brun, fulgii chilli și jumătate de ceapa verde. Amestecă încontinuu și așteaptă să fiarbă, apoi mai lasă un minut și ia tigaia de pe foc.
Între timp, vei fierbe orezul respectând indicațiile de pe pachet.
Pune acest amestec peste puiul gătit și amestecă bine. Asezonează cu semințe de susan din belșug, dar și cu ceapa verde rămasă, apoi servește puiul alături de orezul fiert.
Salată rece de paste cu avocado și fasole roșie
Timp necesar: 10 minute
Ingrediente pentru 6 porții:
- ½ cană de ulei de măsline extravirgin
- ¼ cană de zeamă de lămâie
- 1 lingură de coajă de lămâie
- ¼ cană de coriandru proaspăt, tocat mărunt
- 1 linguriță de pudră de usturoi
- ½ linguriță de chimen
- ¼ linguriță de piper cayenne
- sare și piper negru după gust
- ½ kg paste la alegere – poți folosi pene
- 1 conservă mare de fasole roșie, scursă bine
- 1 conservă mare de porumb, scurs bine
- 1 ardei iute, curățat de semințe și tocat mărunt
- 2 avocado, tocați mărunt
- ½ cană de frunze de coriandru
Mod de preparare:
Într-un bol, amestecă uleiul de măsline cu zeama și coaja de lămâie, dar și cu coriandrul tocat. Asezonează cu pudra de usturoi, cu chimen, piper cayenne, sare și piper negru.
Pune o oală de apă cu sare la fiert. Fierbe în ea pastele, respectând indicațiile de pe pachet, lasă-le apoi la scurs și la răcit.
Amestecă pastele reci cu fasolea roșie, cu porumbul, dar și cu ardeiul iute. Completează cu dressingul preparat anterior și amestecă bine, iar la final adaugă avocado ș frunzele de coriandru.
Servește salata imediat ori bag-o la frigider.
Salată Caprese reinterpretată
Timp necesar: 15 minute
Ingrediente pentru 4 porții:
- 2 dovlecei tăiați pe jumătate
- 3 linguri de ulei de măsline extravirgin
- sare și piper, după gust
- 210 g de mozarella, tăiată felii
- 3 roșii tăiate felii
- ½ cană de frunze de busuioc, tocate mărunt
- 1 ½ lingură de oțet balsamic
Mod de preparare:
Preîncâlzește tigaia tip grill la foc mediu. Între timp, unge jumătățile de dovlecel cu o lingură de ulei de măsline, apoi asezonează-le cu sare și piper.
Coace dovleceii în tigaie preț de 2-3 minute pe fiecare parte, apoi scoate-i pe o farfurie și lasă-i la răcit.
Peste jumătățile de dovlecel, așază o felie de mozarella, una de roșie, apoi iar una de mozarella și continuă așa până când acoperi suprafața dovlecelului. Ornează cu busuioc, apoi asezonează cu oțet balsamic, ulei de măsline și sare și piper, dacă e nevoie.
Salată de spanac cu dressing pe bază de mac
Timp necesar: 25 minute
Ingrediente pentru 6 porții:
- 4 căni de spanac baby
- 4 căni de salată iceberg
- 1 ½ cană de ciuperci tăiate felii
- 250 g de bacon tras la tigaie
- ¼ cană de ceapă roșie mărunțită
- 3 linguri de zahăr
- ¾ linguriță de sare
- ¼ linguriță de boabe de muștar
- ½ cană de ulei de canola
- 1 ½ linguriță de semințe de mac
Mod de preparare:
Într-un bol mare, amestecă frunzele de spanac, cele de salată, dar și ciupercile și baconul.
Pune în blender oțetul, ceapa, zahărul, sarea și muștarul, apoi transformă-le într-un amestec omogen. Treptat, adaugă și uleiul, iar la final pune dressingul obținut într-un bol, după care vei încorpora în acesta semințele de mac. Varsă apoi dressingul peste salata deja preparată, amestecă bine și servește.
Quesadilla cu fasole, brânză și spanac
Timp necesar: 10 minute
Ingrediente pentru 2 porții:
- 4 tortilla cumpărate
- o lingură de ulei de măsline
- 2 cepe verzi, tocate mărunt
- ¼ linguriță boia dulce
- ¼ conservă de fasole roșie, bine scursă
- 2 mâini de spanac proaspăt, sotat
- 50 g de brânză la alegere – cea Cheddar este foarte potrivită
Mod de prepare:
Se încinge uleiul de măsline în tigaie, apoi se sotează cepele verzi, peste care se adaugă boiaua. Completează cu fasolea roșie, dar și spanacul, după care rade deasupra brânza.
Pune apoi pe foc o tigaie tip grill, în care întinde o tortilla pe care vei distribui jumătate din amestecul preparat. Acoperă cu o altă tortilla și lasă preț de 2-3 minute, după care întoarce pe cealaltă parte și mai lasă 2 minute. Procedează la fel și cu celelalte tortilla rămase.
La final, taie cele două quesadilla rămase în 4 bucăție egale – poftă bună!
Dacă timpul reprezintă o problemă pentru tine, quesadilla se regăsește în lista de rețete rapide pentru prânz, așa că ar trebui să facă parte din meniul tău săptămânal.
Rulouri cu hummus și prosciutto
Timp necesar: 25 minute
Ingrediente pentru 4 porții:
- 12 felii de prosciutto
- 4 tortilla
- ½ cană de hummus
- 4 felii de mozarella
- 1 avocado tăiat felii
- 4 roșii tăiate felii
- 1 cană de frunze de salată, spalate
Mod de preparare:
Preîncălzește cuptorul la 180 de grade Celsius. Acoperă o tavă cu hârtie de copt. Întinde în tavă feliile de prosciutto și coace-le în jur de 6-8 minute. Scoate apoi tava și lasă prosciutto să se răcească.
Încălzește cele 4 tortilla în cuptorul cu microunde. Întinde apoi hummusul pe toate cele 4 tortilla, apoi pune deasupra câte 3 felii de prosciutto, dar și câteva felii de avocado și una de mozarella. Completează cu felii de roșii și de salată, apoi rulează fiecare tortilla. Servește imediat sau împachetează în folie de plastic.
Ține la îndemână această listă cu rețete rapide pentru prânz și nu vei mai rămâne niciodată în pană de idei atunci când vine vorba despre gătit.
Comenteaza