Cafeaua este cel mai plăcut motiv pentru care te trezești dimineața, însă mulți oameni subestimează puterea acesteia, care nu se rezumă numai la a-ți oferi doza de energie matinală necesară pentru a face față cu brio sarcinilor de la birou. Dacă ești unul dintre fanii cafelei și în plus îți mai place să gătești, spune-ne sincer: de câte ori te-ai gândit să faci din cafea ingredientul-magic al unor rețete de deserturi care-ți lasă gura apă? Și nu, nu ne referim doar la clasica rețetă de tiramisu pe care aproape oricine știe să o prepare, ci la prăjituri cu cafea care-ți vor pune în evidență calitățile de chef în fața prietenilor sau oaspeților.

Încearcă și tu rețetele care-ți vor duce dependența de cafea la un nivel mai…dulce! 🙂

Rețete de desert cu cafea 

1. Acadele cu tiramisu. Desertul italinesc preferat al tuturor, cu mascarpone, cafea și ciocolată, tocmai a fost transformat într-o înghețată! Este o rețetă cu cafea pe care trebuie să o încerci, măcar o dată pe lună.

INGREDIENTE
2 linguri sirop de malț de orez
2 lingurițe de cafea instant
2 linguri de pudră de cacao
500 g de iaurt grecesc
125 ml frișcă îngroșată
1/2 cană (110 g) zahăr

MOD DE PREPARARE:

Într-un bol, combină siropul de malț de orez, cafeaua, ciocolata și 1/4 (60 ml) apă fiartă. Amestecă, apoi lasă mixtura la răcit complet. Combină iaurtul, smântâna și zahărul într-un castron mare. Omogenizează, apoi lasă-le deoparte timp de 10 minute, până se topește zahărul.

Pune o linguriță de cafea în fiecare formă de gheață, apoi umple formele pe jumătate cu amestecul din iaurt. Deasupra, pune 1 lingură de cafea, apoi adaugă iaurtul rămas. Folosește un băț de frigăruie pe care să-l introduci în fiecare acadea, pentru a o susține. Pune-le apoi în frigider la înghețat peste noapte.

acadele cu cafea iubesc sa gatesc

2. Bomboane de cafea. Cum să reziști combinației dintre aroma de cafea și glazura de ciocolată? Iată un desert cu cafea pe care-l poți lua cu tine la pachet și pe care-l poți servi oriunde te afli.

INGREDIENTE:
320 g de făină
170 g de zahăr
1 ceașcă de unt
1 lingură de granule de cafea instant
1/2 linguriță de vanilie
1 ceașcă smântână

Glazura de ciocolată
2 linguri de lapte
1 lingură de unt
1 cană zahăr pudră
34 g ciocolată fără zahăr

MOD DE PREPARARE

Într-un castron mare, amestecă untul, zahărul și smântâna, până obții un amestec pufos. Adaugă vanilia, amestecă, apoi combină totul cu granulele de cafea instant. Din aluatul obținut, formează bomboanele modelându-le în formă de bile. Așază bomboanele pe foi de copt într-o tavă încăpătoare, și dă la copt timp de 18-20 minute, la 320 grade Celsius.

Pentru glazură, pune într-o cratiță apă la fiert, peste care adaugă untul și ciocolata, pentru a se topi împreună. După ce ingredientele s-au topit și s-au omogenizat, ia-le de pe foc, adaugă peste ele laptele și bate ingredientele până la omogenizare. Între timp, scoate bomboabele și adaugă glazura de ciocolată peste ele. Pune-le în frigider cât încă mai sunt calde, iar după ce s-au întărit, te poți bucura de un desert cu cafea absolut delicios.

bomboane cu cafea iubesc sa gatesc

3. Jeleuri de cafea. O rețetă cu cafea simplă, pe care o poți prepara atât la ocazii speciale, cât și pentru un moment de răsfăț personal.

INGREDIENTE
espresso instant pulbere și boabe de cafea
1 plic gelatină fără arome
1/4 cană apă rece
1/4 cană zahăr
1 – 1/2 cești de cafea fierbinte, proaspăt preparată
frișcă

MOD DE PREPARARE

Într-o cratiță mică, pune puțină apă rece și presară gelatina peste ea, apoi las-o să stea timp de 1 minut. Apoi, adaugă peste gelatină 1/4 cană zahăr plus cafeaua fierbinte preparată recent, și încălzește amestecul la foc mic, până observi că gelatina s-a topit complet. În 4 cești de cafea, toarnă compoziția în părți egale și pune ceștile în frigider pentru a se întări. Se decorează cu frișcă, cu espresso instant sau cu boabe de cafea, în funcție de preferințe.

jeleu de cafea iubesc sa gatesc

Tu ce deserturi cu cafea ai încercat până acum?