Există mai multe rețete de pască folosite de gospodine – unele sunt cu aluat, altele fără, unele cu stafide, iar altele cu ciocolată. În funcție de regiunea țării, de experiența în bucătărie, dar și de preferințele membrilor familiei, poți alege tipul de pască favorit, pe care îl vei pregăti pentru masa de Paște.

Îți propunem 3 rețete de pască gustoase, pe care merită să le încerci pentru sărbătorile pascale.

Rețete de pască pentru toate gusturile

Rețetă de pască fără aluat 

Această rețetă de pască este foarte simplă întrucât nu necesită multe operațiuni și prepararea ei nu îți va răpi mai mult de 1 oră, cu tot cu timpul de coacere.

Ingrediente:

  • 700 g de brânză proaspătă de vacă (poți folosi și varianta dietetică);
  • 6 ouă;
  • 400 g smântână;
  • 200 g unt;
  • un praf de sare;
  • 200 g zahăr;
  • 4 linguri griș;
  • 4 linguri făină;
  • 200 g stafide;
  • semințele de la o păstaie de vanilie (poți folosi și esență de vanilie);
  • zahăr pudră pentru ornare.

Mod de preparare:

  1. Într-un bol încăpător, amestecă brânza cu smântâna, zahărul, dar și cu untul moale (nu topit).
  2. Într-un alt bol, bate ouăle cu un praf de sare, apoi încorporează-le în compoziția pe bază de brânză. Completează cu cele 4 linguri de făină și cele 4 de griș, după care poți pune și stafidele.
  3. Transferă compoziția într-o tavă rotundă acoperită cu hârtie de copt. Poți folosi, de asemenea, și un vas de iena.
  4. Introdu pasca în cuptorul preîncălzit la 180 de grade Celsius și coace-o preț de aproximativ 50 de minute – când este gata, pasca devine aurie în mijloc și arămie pe margini. Scoate pasca din cuptor, pudreaz-o cu zahăr praf și las-o să se răcească înainte de porționare și servire.

Foto: Instagram

Rețetă de pască cu aluat

Această rețetă de pască cu aluat este una tradițională, făcută cu aluat pentru cozonac și umplutură de brânză.

Ingrediente pentru aluat:

  • 350 g făină;
  • 4 gălbenușuri;
  • 80 ml de lapte cald;
  • 80 g zahăr;
  • 15 g drojdie;
  • 1 linguriță esență de vanilie;
  • 1 praf de sare;
  • coaja rasă de la o lămâie;
  • 60 g unt topit.

Ingrediente pentru umplutură:

  • 350 g brânză proaspătă de vacă;
  • 180 g de zahăr;
  • 2 ouă;
  • 80 ml smântână grasă;
  • 1 lingură esență de vanilie;
  • coaja de la o jumătate de lămâie;
  • 50 g de stafide rehidratate în apă călduță cu 4 linguri de esență de rom;
  • 1 gălbenuș + 1 lingură de lapte pentru ungere.

Mod de preparare:

  1. Începe cu prepararea aluatului pentru pască. Într-un vas încăpător, pune făina. Într-o ceșcuță, freacă drojdia cu 2 lingurițe de zahăr până când devine lichidă și apoi las-o să acționeze.
  2. Între timp, bate gălbenușurile cu un praf de sare și cu zahărul rămas. Adaugă apoi esența de vanilie și laptele cald. După ce se omogenizează acest amestec, poți pune și drojdia lichefiată, amestecând viguros.
  3. Treptat, adăugă amestecul lichid în bolul cu făină, iar apoi și coaja de lămâie, frământând cu mâinile. Încheie prin încorporarea untului topit și răcit. După ce frămânți foarte bine, modelează coca într-o bilă, unge-o cu puțin ulei, pune-o într-un bol și acoperă bolul cu folie de plastic. Lasă aluatul la dospit într-un loc călduros timp de cel puțin o oră și jumătate.
  4. Când observi că aluatul a crescut deja, poți începe să prepari umplutura pentru pască. Amestecă, într-un bol, toate ingredientele pentru umplutură.
  5. Ia aluatul crescut și împarte-l două bucăți – una o vei păstra pentru că va fi baza pentru pască, iar cealaltă o poți împărți în 3. Bila cea mai mare o vei modela cu mâinile sau cu făcățelul în formă rotundă și o vei așeza în tava rotundă acoperită deja cu hârtie de copt. Acoperă cu un prosop și lasă la crescut. Acum e momentul să preîncălzești cuptorul la 180 de grade Celsius.
  6. Din cele 3 bile mai mici, vei modela cu mâinile 3 suluri – unul lung, cu care vei face bordura pe marginea prăjiturii, iar celelalte două mai scurte, pentru că din ele vei face crucea de pe pască.
  7. Când cuptorul este încins, transferă umplutura deja preparată în tavă, peste baza din aluat. Introdu tava la cuptor și lasă pasca să se coacă 20 de minute. Scoate apoi pasca și așază cu atenție deasupa sulul mare din aluat, de jur împrejur, dar și pe cele două, mai mici, în formă de cruce. Unge cu amestecul de gălbenuș și lapte sulurile de aluat și dă iar la cuptor pasca și mai las-o să se coacă în jur de 25-30 de minute.
  8. După ce este gata, scoate pasca din cuptor și las-o să se răcească în totalitate înainte de a o servi.

Foto: Instagram

Pască cu ciocolată, fără coacere (cheesecake cu ciocolată)

Pasca cu ciocolată este mai degrabă un cheesecake și e ideală dacă nu ai prea multă experiență în bucătărie și nici răbdarea necesară pentru a coace pasca în cuptor.

Ingrediente pentru blat:

  • 150 g bscuiți digestivi;
  • 1 lingură de zahăr pudră;
  • 45 g de unt topit și răcit.

Ingrediente pentru umplutură:

  • 150 g ciocolată;
  • 120 ml smântână pentru gătit cu cel puțin 40% grăsimi;
  • 2 lingurițe de pudră de cacao;
  • 200 g de cremă de brânză grasă;
  • 115 g de zahăr pudră.

Mod de preparare:

  1. Pentru a face baza pentru pască, mărunțește biscuiții digestivi și apoi pune-i în blender alături de zahăr și unt. După ce capătă o textură omogenă, transferă compoziția într-o tavă rotundă. Presează cu degetele compoziția pentru a o întinde cât mai uniform. Introdu apoi tava la frigider și las-o cel puțin o jumătate de oră la rece.
  2. Între timp, vei prepara umplutura. Topește ciocolata în cuptorul cu microunde, apoi las-o puțin la răcit. Într-un bol, pune smântâna și bate-o cu mixerul, apoi încorporează pudra de cacao, crema de brânză, dar și zahărul pudră și ciocolata topită și răcită.
  3. Scoate tava din frigider și pune umplutura pentru pască peste baza de biscuiți, uniformizând cu o spatulă. La final, introdu cheesecake-ul la rece, în frigider și mai las-o 2 ore. Înainte de servire, o vei scoate din frigider și o vei lăsa la temperatura camerei 20 de minute.

Foto: Instagram

Poftă bună și sărbători fericite!