Cu aceste 3 rețete de prăjituri simple pentru începători nu ai cum să dai greș. Alege-ți preferata, mergi la cumpărături și pornește cuptorul – rezultatul va fi apetisant!

Prăjitură cu banane și bănuți de ciocolată

Ingrediente pentru 12 porții:

  • 1/2 cană unt topit;
  • 1 cană zahăr;
  • 2 ouă;
  • 3 banane bine coapte, pasate;
  • 3/4 cană lapte bătut;
  • 2 lingurițe esență de vanilie;
  • 2 căni de făină;
  • 2 lingurițe de praf de copt;
  • 1 linguriță de sare;
  • 1 linguriță de bicarbonat de sodiu;
  • 1 1/2 cană de bănuți de ciocolată.

Mod de preparare:

1. Preîncălzește cuptorul la 180 de grade Celsius. Acoperă o tavă de 30 cm/ 20 cm, acoperind-o cu hârtie de copt.

2. Într-un bol încăpător, bate cu mixerul untul, zahărul și ouăle. Încorporează bananele pasate, laptele bătut, dar și esența de vanilie. Completează apoi cu făina, praful de copt, bicarbonatul și sarea, dar și cu 1 1/4 cană de bănuți de ciocolată. Deasupra vei presăra bănuții de ciocolată rămași. 

3. Introdu tava în cuptor și coace timp de 30 de minute, după care fă testul scobitorii. Dacă scobitoarea iese uscată, prăjitura este coaptă. Scoate tava, lasă prăjitura la răcit, apoi porționeaz-o. 

Baclava pentru începători

Ingrediente pentru 24 porții:

  • 4 căni de nuci mărunțite (1/2 kg);
  • 1 1/2 linguriță de scorțișoară;
  • 1 pachet de foi de plăcintă congelate, lăsate la dezghețat în prealabil;
  • 1 cană de unt topit;
  • 1 cană de miere.

Mod de preparare:

1. Preîncălzește cuptorul la 180 de grade Celsius. Acoperă cu hârtie de copt. Amestecă într-un recipient scorțișoara cu nucile mărunțite.

2. Întinde 2 foi de plăcintă în tavă, apoi unge-le cu unt topit. Întinde pe masa de lucru încă 6 foi de plăcintă, pe care le vei unge cu unt. 

3. Peste cele 2 foi din tavă vei așeza 1/2 cană din amestecul de nuci cu scorțișoară, apoi vei completa cu 2 linguri de miere și vei mai pune un strat alcătuit din încă 2 foi de plăcintă. Repetă procedura inițială, adică continuă cu un strat de nuci și unul de miere, apoi adaugă iar foi de plăcintă și procedează la fel până când termini foile. Ultimul strat îl vei acoperi doar cu unt. 

4. Folosește un cuțit foarte ascuțit pentru a împărți baclavaua în 25 de bucăți. Introdu apoi la cuptor și lasă să se coacă în jur de 25-30 de minute. Scoate baclavaua din cuptor și las-o să se răcească măcar o oră înainte de a o servi. 

*Dacă îți plac prăjiturile cu nucă, aici găsești 3 rețete pe care să le încerci.

Prăjitură cu cocos și iaurt

Ingrediente pentru 10 porții:

  • 200 g unt la temperatura camerei;
  • 2 lingurițe de coajă rasă de lime;
  • 165 g zahăr tos;
  • 3 ouă la temperatura camerei;
  • 60 g griș;
  • 50 g făină de migdale;
  • 225 g făină;
  • 45 g fulgi de cocos;
  • 180 g iaurt;
  • 120 ml zeamă de limetă;
  • frișcă pentru ornat;
  • pentru sirop: 370 g zahăr, coaja de la 2 limete și 1 cană de zeamă de limetă.

Mod de preparare:

1. Preîncălzește cuptorul la 180 de grade Celsius și acoperă o tavă rotundă, de tartă, cu hârtie de copt.

2. Într-un bol, bate cu mixerul untul, coaja de limetă, dar și zahărul timp de 6 minute. Adaugă apoi ouăle, pe rând, unul câte unul.

3. Într-un alt bol, amestecă grișul cu făina de migdale și cu cea din grâu, apoi pune peste și fulgii de cocos și încorporează în compoziția preparată anterior. Completează cu iaurtul și cu zeama de limetă și amestecă până la omogenizare, după care transferă în tava deja pregătită.

4. Coace timp de o oră, apoi scoate din cuptor și acoperă cu folie de aluminiu și mai lasă să se așeze timp de 10 minute.

În acest timp, poți prepara siropul. Într-o crăticioară așezată pe foc mic, pune la fiert zahărul și sucul de limetă, amestecând încontinuu pentru a nu se lipi. Lasă să fiarbă timp de 5 minute după ce zahărul se dizolvă complet, apoi oprește focul și încorporează și coaja de lămâie. 

5. Ia folia de aluminiu de pe prăjitură și înțeapă din loc în loc cu o scobitoare. Toarnă apoi jumătate din cantitatea de sirop peste prăjitură și lasă să stea încă o oră. După ce se răcește complet, o poți orna cu frișcă deasupra și o poți servi cu puțin sirop alături. 

Aceste prăjituri simple pentru începători sunt extrem de gustoase și vor aduce zâmbetul pe buzele celor dragi. Pe cât de ușor este să le prepari, pe atât de rapid se vor mânca, așa că să nu te mire dacă va fi nevoie să mai prepari o dată aceeași rețetă. Poftă bună!