Salata de boeuf dietetică poate fi vedeta de pe masa ta în zilele de sărbătoare, fie că vorbim despre Crăciun, revelion sau Paște. Din păcate, asocierea cartofului cu carnea, precum și prezența maionezei din belșug în salata boeuf clasică face din acest preparat un inamic al siluetei. Iată cum poți modifica rețeta, astfel încât să păstrezi savoarea salatei, reducând însă numărul caloriilor!

Întrucât maioneza este cea care aduce cele mai multe calorii salatei de boeuf, aceasta poate fi înlocuită cu o cremă pe bază de iaurt grecesc, smântână cu o cantitate redusă de grăsime ori cremă de brânză. Se poate înlocui, de asemenea, și carnea de vită cu carne de pui, care are un aport caloric mai mic.
Iată 3 rețete de salată de boeuf dietetică reinterpretată, cu mai puține calorii decât cea tradițională!

Salată de boeuf dietetică, cu pui și iaurt grecesc

Ingrediente:
• 1 piept de pui fără piele
• 1 morcov
• 2 cartofi mici
• 500 g castraveți murați
• 250 g gogoșari în oțet
• 250 g iaurt grecesc cu 2% grăsime
• 100 g cremă de brânză
• 1 linguriță de muștar
• sare și piper după gust

Mod de preparare:
Se fierb legumele, dar și pieptul de pui, după care se lasă la răcit și se toacă mărunt. Se toacă, de asemenea, și castreveții murați, dar și gogoșarii. Pune toate ingredientele mărunțite într-un bol încăpător.
Separat, în alt bol, se prepară sosul care va înlocui maioneza. Amestecă iaurtul grecesc cu lingurița de muștar, cu sare și piper, dar și cu jumătate din cantitatea de cremă de brânză. Amestecă bine cu o lingură de lemn și pune apoi crema obținută peste ingredientele mărunțite din castronul mare. Dacă este nevoie, se mai adaugă sare și piper.
Crema de brânză rămasă va fi folosită pentru ornarea suprafeței salatei. Pentru ornat se pot folosi și fâșii de gogoșar, bețe de castravete, dar și măsline sau mărar.

Salată de boeuf dietetică, fără carne și fără maioneză

Ingrediente:
• 1 cartof
• 2 morcovi
• 1 rădăcină de țelină de max 200 g
• o rădăcină de păstârnac de max 200 g
• 200 g castraveți murați
• 200 g gogoșari în oțet
• 200 g smântână cu 12% grăsime
• 40 g muștar
• sare și piper după gust
• pătrunjel/ mărar proaspăt și măsline pentru ornat

Mod de preparare:
Se fierb legumele, după care se toacă mărunt. Continuă cu mărunțirea murăturilor. Pune ingredientele tocate într-un bol mare.
Separat, într-un castron mai mic, vei prepara înlocuitorul de maioneză. Folosește o lingură de lemn și amestecă smântâna și muștarul, apoi asezonează cu sare și piper. Pune crema obținută în bolul cu legume și murături și amestecă bine.
Ornează salata cu măsline tăiate felii, dar și cu frunze de piper și mărar proaspăt. Bagă salata boeuf la frigider și las-o să se răcească preț de cel puțin 1-2 ore înainte de servire.

Salată de bouef dietetică, cu maioneză vegană

Ingrediente:
• 500 g carne slabă de vită
• 800 g morcovi
• 1,5 kg cartofi
• castraveți murați și gogoșari în oțet, după gust
• sare și piper, după gust
• 2 linguri de maioneză light, din comerț

Mod de preparare:
Se fierbe carnea de vită în apă cu sare. În timpul fierberii se va îndepărta constant spuma făcută deasupra. În altă cratiță, se fierb legumele.
Carnea fiartă se toacă mărunt și se pune într-un bol de mari dimensiuni. Continuă apoi cu legumele, pe care le pui peste carne după ce le toci mărunt. Mărunțește apoi și castraveții murați, dar și gogoșarii și amestecă totul în bolul mare.
La final, pune peste cele 2 linguri de maioneză light, asezonează cu sare și piper după gust și bagă maioneza la frigider. După ce o lași la rece câteva ore, salata de boeuf poate fi servită.

Ponturi de ajutor dacă vrei să mănânci salată de boeuf dietetică, fără să te îngrași:
• mănânca salata de boeuf simplă, fără pâine
• nu mânca salata boeuf pe post de aperitiv, la o masă copioasă, ci mai degrabă transform-o în fel principal; în zilele de sărbătoare, de pildă, poți mânca salata boeuf dimineața, la micul dejun, iar alte preparate tradiționale la masa de prânz sau la cină
• renunță la desert dacă ai mâncat salată de boeuf la o masă
• bea apă înainte de masă, pentru a îți ține apetitul sub control și pentru a mânca mai puțină salată