Învață câteva rețete de sarmale din ingrediente inedite, la care nu te-ai fi așteptat. Tradiționalele sarmale din carne de porc, învelite în foi de varză, se găsesc în orice casă în perioada sărbătorilor de iarnă. Surprinde-i pe cei dragi, care îți trec pragul în ziua de Crăciun, cu rețete de sarmale altfel, cu ingrediente precum nucile, stafidele, migdalele sau chiar urda!

3 rețete de sarmale altfel

Sarmale vegetariene, cu nucă și stafide

Chiar dacă nu ai vegetarieni la masă, poți să fii sigur că toată lumea va aprecia o porție de sarmale altfel decât cele obișnuite, de care toată lumea e sătulă de sărbători.
Prepară sarmale cu nucă și stafide, a căror aromă va rămâne intipărită în mintea tuturor celor care se vor aduna în jurul mesei tale în ziua de Crăciun.
Ingrediente pentru o oală de sarmale:
• 2 cepe, tocate mărunt
• 1 morcov, dat pe răzătoare
• 2 linguri de ulei de floarea soarelui
• 150 g de orez pentru sarmale
• 150 g de nucă
• 100 g stafide
• 1 varză murată mare
• mărar tocat mărunt, după gust
• sare și piper după gust
• un praf de cimbru uscat
• 1 lingură de pastă de roșii
• 200 ml suc de roșii sau bulion

Mod de preparare:
Se desprind foile de varză, se curăță nervurile proeminente și apoi se lasă într-o oală cu apă rece, la desărat. În același timp, se pune și nuca la hidratat într-un bol plin cu apă rece. Atât varza, cât și nuca, se lasă în apă cel puțin 2 ore înainte de a începe să gătești sarmalele.
Când toate ingredientele sunt pregătite, încinge uleiul de floarea soarelui într-o tigaie antiaderentă și călește la foc mic în acesta ceapa mărunțită, cu un praf de sare.
În acest timp, pune miezul de nucă în blender și mărunțește-l. Adaugă apoi în tigaie, când ceapa devine transparentă, și morcovul ras, amestecând viguros cu lingura de lemn. După cel mult 3 minute, vei adăuga și orezul, pe care îl vei sota în jur de 3 minute, amestecând fără oprire. Completează cu nuca mărunțită, iar după alte 2-3 minute, adaugă pasta de roșii și puțină apă. După ce amestecul din tigaie devine omogen, vei pune stafidele și vei opri focul, după care vei muta compoziția sarmalelor într-un bol și o vei asezona cu sare, piper și mărar.
Umple apoi foile de varză cu amestecul preparat anterior, rulează-le și așază-le într-o oală sau într-un vas de lut, după ce ai pus un rând de varză tocată pe post de pat pentru sarmale. După fiecare rând de sarmale așezat în oală, vei presăra puțin cimbru uscat.
Sucul de roșii sau bulionul îl vei dizolva în jumătate de litru de apă, apoi îl vei turna peste sarmale. Pune oala pe foc mic și lasă sarmalele să firbă o oră, după care dă-le la cuptor 15-20 de minute.
Odată ce sunt gata, sarmalele pot fi servite. Spre deosebire de cele cu carne, sarmalele cu nucă și stafide pot fi consumate și reci, nu numai calde.

Sarmale cu urdă, rulate în foi de viță

În unele regiuni din Bucovina se prepară sarmale cu… urdă. Da, oricât de ciudat ar suna, există sarmale umplute cu urdă. Mai mult decât atât, acestea sunt extrem de gustoase așa că nu vei da greș dacă le prepari pentru masa de Crăciun. Invitații la masă vor fi puțin sceptici, însă după prima îmbucătură, tot scepticismul va fi dat uitării.
Ingrediente:
• 500 g urdă
• 3 cepe mari, tocate mărunt
• 1 morcov, dat pe răzătoare
• 2 linguri de sos de roșii
• 100 g orez pentru sarmale
• 1 legătură de mărar (poate fi și pătrunjel)
• sare, piper, boia dulce și dafin, după gust
• 2 linguri de ulei
• 1 cană de borș
• frunze de viță de vie

Mod de preparare:
La fel ca și la alte rețete de sarmale din foi de viță, frunzele trebuie opărite pentru a se înmuia. Se pune o oală cu apă la fiert, în care se adaugă cana de borș și se opăresc frunzele de viță de vie, spălate și curățate în prealabil.
Nu lăsa frunzele la opărit mai mult de 20-30 de secunde, după care pune-le într-o strecurătoare, să se scurgă toată apa.
Încinge uleiul într-o tigaie antiaderentă, apoi sotează ceapa preț de câteva minute, după care adaugă și morcovul ras. Pune un praf de boia dulce, după care completează cu orezul, iar apoi cu sucul de roșii. Se poate pune și apă. După ce amestecul începe să fiarbă, se ia de pe foc și se transferă într-un castron mare, apoi se încorporează și urda frământată, dar și mărarul tocat. Se asezonează cu sare și piper după gust, apoi încep să se ruleze sarmalele în foile de viță.
Așază sarmalele în oala în care ai pus deja un rând de frunze de viță de vie. Pune și frunzele de dafin, dar și puțin piper boabe, apoi toarnă peste apă caldă cât să le acopere și pune oala la fiert, pe foc mic. Nu va dura mai mult de 1 oră să fiarbă sarmalele. Acestea pot fi servite simple, dar și cu mămăligă.

Sarmale cu dovleac și migdale, în foi de varză

Veganii vor fi de-a dreptul impresionați de aceste sarmale, însă și gurmanzii care se dau în vânt după carne vor devora sarmalele cu dovleac și migdale.
Ingrediente pentru 4 porții:
• o varză
• ½ dovleac
• 1 ceapă mare
• 240 g fasole albă, fiartă bine
• 50 g fulgi de migdale
• 2 linguri de ulei de floarea soarelui
• sare și piper, după gust

Mod de preparare:
Se desărează varza murată, apoi se curăță foile de nervurile proeminente.
Se taie apoi dovleacul cubulețe și ceapa se taie grosier. Se așază într-o tavă acoperită cu hârtie de copt, se acoperă cu uleiul de floarea soarelui și se lasă la copt preț de 15 minute, la o temperatură de 250 de grade Celsius. Se pun apoi și bucățile de dovleac, dar și ceapa, în blender și se transformă într-o pastă, alături de fulgii de migdale, fasolea albă fiartă, dar și un praf de sare și piper.
Se rulează apoi acest amestec în frunzele de varză și se așază într-un vas de yena sarmalele, peste un pat de frunze de varză. Acoperă ultimul strat tot cu frunze de varză murată, toarnă apă caldă cât să le acoperi apoi dă la cuptor și lasă-le până când se fierbe varza.

Poftă bună!

Dacă pregătești aceste rețete de sarmale, spune-ne și nouă cum au fost primite de cei dragi ție, să ne bucurăm împreună pentru reușita ta :-)!