Rețete de cozonac există pe internet cu duiumul – care este însă cea mai bună? Cozonacul este un desert tradițional, care nu lipsește de pe masa gospodinelor în zilele de sărbătoare, fie că vorbim despre Crăciun, revelion sau Paște. Și tu poți prepara un cozonac gustos, într-o variantă surprinzătoare, originală, după o rețetă simplă și ușor de urmat chiar și de către amatorii în bucătărie – iată 3 astfel de rețete, pe care e păcat să nu le încerci!

Surprinde-i pe cei dragi cu rețete de cozonac originale, la care nu se așteaptă. Vei aduce tuturor zâmbetul pe buze, iar mândria pe care o vei simți când vei vedea cum feliile de cozonac dispar rapid din farfurie, nu se compară cu nimic.
În varianta clasică, cozonacul este umplut cu rahat, cu cremă de cacao, stafide sau nuci. Ce ai zice însă de o umplutură de ciocolată albă, de o glazură cu scorțișoară ori de un sirop cu coniac?

3 rețete de cozonac cu ingrediente surprinzătoare

Cozonac cu ciocolată albă

Ingrediente pentru 2 cozonaci:
• 800 g de făină
• 3 gălbenușuri de ou
• 500 ml lapte cald
• 25 g drojdie
• 120 g de zahăr pudră
• 1 lingură de zahăr tos
• coaja rasă de la o lămâie
• un praf de sare
• zahăr vanilat
Pentru umplutură:
• 400 g de ciocolată albă mărunțită
• 250 g de nuci și migdale
• coaja rasă de la o portocală

Mod de preparare:
Toate ingredientele pentru aluat se vor amesteca într-un bol mare și se frământă bine coca obținută. Se acoperă bolul cu un prosop și se lasă la dospit preț de jumătate de oră, într-un loc călduros.
Între timp, într-un alt bol, se amestecă ciocolata albă mărunțită, nicile și migdalele mărunțite și ele, dar și coaja rasă de portocală.
După ce aluatul crește, se împarte în două bile, apoi se întind ambele pe masa de lucru acoperită cu făină din belșug. Fiecărei bile de aluat întinse i se dă o formă dreptunghiulară. Se împarte compoziția de umplutură astfel încât să ajungă pentru ambele foi de aluat, apoi se distribuie în mod uniform pe suprafața acestora. Se rulează aluatul și se vor obține două suluri care se așază în câte o formă de cozonac acoperită cu hârtie de copt.
Se mai lasă cozonacii la dospit încă o jumătate de oră în tăvi, apoi se bagă în cuptorul preîncălzit la 180 de grade Celsius. Timpul de coacere necesar este de 45 de minute.
După ce se scot din cuptor, cozonacii trebuie lăsați puțin să se răcească, apoi pot fi tăiați și serviți.

Cozonac cu nuca și glazură de scorțișoară

Ingrediente pentru 1 cozonac:
• 550 g făină
• 25 g drojdie proaspătă
• 100 g unt moale
• 350 ml lapte cald
• 80 g zahăr pudră
• 2 gălbenușuri de ou
• un praf de sare
• coaja de la o lămâie/ portocală
• puțină esență de vanilie
• făină pentru masa de lucru
• 1 gălbenuș de ou pentru uns
Ingrediente pentru umplutură:
• 350 g de nucă
Pentru glazură:
• 1 cană de zahăr brun
• ½ linguriță de esență de vanilie
• 2 lingurițe de scorțișoară
• 1 cană de unt topit

Mod de preparare:
Se dizolvă drojdia în laptele cald, apoi se adaugă zahărul și o jumătate din cantitatea de făină. Apoi, în timp ce frământăm, adăugăm gălbenușurile, untul, vanilia, coaja de lămâie, un praf de sare și, la final, restul de făină.
Aluatul se lasă la dospit timp de o jumătate de oră, într-un loc călduț.
După ce crește, aluatul se întinde pe masa de lucru acoperită cu făină în ploaie. I se dă acestuia o formă dreptunghiulară, după care se împrăștie uniform nucile. Se rulează aluatul și se pune cozonacul obținut într-o formă acoperită cu hârtie de copt. Se mai lasă la la crescut un sfert de oră, apoi se unge cu un gălbenuș de ou bătut și se bagă la cuptorul preîncălzit la 170 de grade Celsius. După 40 de minute, cozonacul poate fi scos și lăsat la răcit.
Între timp, prepară glazura de scorțișoară. Pune într-o crăticioară untul topit, în care vei încorpora zahărul brun. După ce se zahărul se topește, adaugă esența de vanilie și scorțișoara, apoi oprește focul și toarnă glazura peste cozonacul care este încă suficient de cald.

Cozonac cu coniac

Ingrediente pentru 1 cozonac:
• 550 g făină
• 25 g drojdie proaspătă
• 120 ml lapte cald
• 150 g unt
• 5 ouă
• 100 g zahăr
• 30 ml esență de rom
• un praf de sare
• coaja rasă de la o lămâie și de la o portocală
Ingrediente pentru umplutură:
• 400 g nucă
• 50 g cacao
• 200 g zahăr pudră
• 3 ouă
• 70 ml de coniac de calitate superioară

Ingrediente pentru sirop:
• 200 g zahăr
• 200 ml apă
• 200 ml coniac
• 1 fiolă esență de vanilie

Mod de preparare:
Într-un bol de mici dimensiuni, se amestecă drojdia în 30 g de făină și 60 ml de lapte cald. Se lasă drojdia să acționeze în jur de 15 minute.
Între timp, untul se lasă la înmuiat. Într-un bol mare, se amestecă 2 ouă întregi, 3 gălbenușuri, 100 g de zahăr, un praf de sare, coaja de portocală și lămâie, esența de rom și se folosește telul pentru omogenizare. Se ia apoi mixerul și se folosește pentru încorporarea drojdiei dizolvate anterior în lapte. Treptat, se completează cu făina și laptele rămase. Se frământă apoi cu mâinile aluatul.
Pune coca obținută într-un bol uns cu ulei, acoperă cu un ștergar și dă la frigider timp de 2 ore.
Prepară în acest timp umplutura, amestecând nucile măcinate (opțional, pot fi prăjite) cu zahăr, cacao, ouă, coniac și un praf de sare.
Siropul se pregătește prin încălzirea apei în care se va dizolva zahărul. Se oprește apoi focul și se lasă la răcit, iar după se adaugă coniacul și esența de vanilie.
După ce trec cele 2 ore, se scoate aluatul din frigider, se împarte în două bile egale, care vor fi învelite în folie de plastic și se mai lasă 3 ore la frigider. Se întind apoi cele două bile de aluat, în forme dreptunghiulare, se ung cu umplutura de nucă și se rulează apoi făcându-se sul. Apoi, când se pun în tavă, cele două suluri se împletesc.
Se bagă tava cu cozonac la cuptorul preîncălzit la 160 de grade și se coace în jur de o oră. După ce se rumenește, scoate cozonacul, lasă-l la răcit și însiropează-l cu siropul preparat anterior.

Poftă bună!