Carnea este extrem de sănătoasă și gustoasă, însă trebuie consumată în cantități moderate, mai ales dacă ai probleme cu colesterolul sau chiar cu ficatul gras – am pregătit pentru tine câteva rețete fără carne pe care poți să le încerci. Dacă vrei să reduci consumul de carne, îți vor prinde bine aceste rețete gustoase, de preparate fără carne!

Preparatele vegetariene sunt mai ușor de digerat, însă totodată și mai rapid de gătit. Așadar, dacă le vei introduce în dietă vei avea de câștigat din mai multe puncte de vedere. Iată câteva rețete fără carne, pe care merită să le încerci!

Quinoa gătită în stil mexican

Un preparat ce poate fi servit atât la prânz, cât și la cină, quinoa în stil mexican se pregătește foarte rapid.
Ingrediente pentru 4 porții:
• 1 lingură de ulei de măsline
• 2 căței de usturoi, mărunțiți
• 1 ardei jalapeno, tocat mărunt
• 1 cană de quinoa
• 1 cană de supă de legume
• 1 conservă de fasole roșie, spălată și scursă
• 1 conservă de roșii mărunțite
• 1 cană de porumb (din conservă, congelat sau copt)
• 1 linguriță de pudră de chili
• ½ linguriță de chimion
• sare și piper, după gust
• 1 avocado, tăiat cubulețe
• zeama de la o lămâie
• 2 linguri de coriandru proaspăt, tocat mărunt
Mod de preparare:
Încinge uleiul de măsline într-o tigaie antiaderentă încăpătoare, pe foc mare. Sotează usturoiul și ardeiul iute preț de 1 minut, amestecând încontinuu. Adaugă apoi quinoa bine spălată în prealabil, dar și supa de legume, fasolea roșie, conserva de roșii, porumbul, pudra chili și chimionul. Asezonează cu sare și piper, după gust. După ce începe să fiarbă, lasă focul mic și acoperă tigaia cu un capac. Gătește preț de 20 de minute, apoi adaugă avocado mărunțit, zeama de lime și coriandrul.
Servește preparatul imediat, cât este încă fierbinte. Bineînțeles, poți servi și după ce se răcește, își păstrează aroma.

Mămăligă cu ciuperci caramelizate, ouă ochi și brânză de capră

Un preparat ideal pentru masa de prânz, care este însă extrem de potrivit și pentru o cină sățioasă, servită într-o seară rece de toamnă sau iarnă. Mămăliga este un ingredient de bază în multe rețete fără carne.
Ingrediente pentru 4 porții:
Pentru ciupercile caramelizate:
• 3 căni de ciuperci la alegere, tăiate felii
• 2 linguri de unt
• 2 căței de usturoi mărunțiți
• 2 lingurițe de cimbru proaspăt, tocat mărunt
• 1 linguriță de piper roșu, măcinat
• 1 lingură de oțet balsamic
• ½ linguriță de piper negru
• ¼ linguriță de sare
Pentru mămăligă:
• 2 căni de apă
• 2 căni de lapte
• 1 cană de mălai
• 120 g de brânză cremoasă – poate Fontina, Camembert
• ¼ linguriță de sare
• ¼ linguriță de piper
• 2-4 linguri de unt
Pentru servire:
• 4 ouă ochiuri
• 120 g de brânză de capră, dată pe răzătoare
• pătrunjel proaspăt, tocat mărunt
• piper negru, măcinat
Mod de preparare:
Pentru a prepara mămăliga, pune apa și laptele la fiert, iar după ce începe să fiarbă, lasă focul mic și toarnă în apă mălaiul, amestecând încontinuu cu o lingură de lemn. Lasă apoi mămăliga să fiarbă în jur de 15-20 de minute, timp în care vei mai amesteca din când în când, pentru a te asigura că nu se lipește de cratiță.
La final, încorporează brânza cremoasă și asezonează cu sare și piper. Dacă mămăliga este prea vârtoasă, poți adăuga lapte sau unt pentru a îi modifica textura.
Prepară în timp ce mămăliga e la fiert și ciupercile caramelizate. Topește 2 linguri de unt într-o tigaie antiaderentă, apoi sotează ciupercile tăiate felii. Nu amesteca deloc după ce pui feliile de ciuperci, ci lasă-le să se caramelizeze timp de 2 minute. Asezonează apoi cu sare și piper, după care le poți amesteca și le vei mai găti în jur de 5 minute. Completează cu untul rămas, cu usturoiul zdrobit, cu cimbrul și mai lasă la gătit încă 10-20 de secunde. După aceea, pune oțetul balsamic și lasă focul mic. Când sosul de oțet balsamic scade, oprește focul. Pregătește într-o altă tigaie ouăle ochiuri.
La final, împarte mămăliga în 4 boluri. Deasupra mămăligii pune ciuperci caramelizate, brânza de capră rasă, dar și câte un ou ochi în fiecare bol. Un praf de sare, unul de piper și pătrunjel proaspăt din belșug și preparatul este gata. Se va servi, bineînțeles, imediat după preparare.

Supă cremă de conopidă, cu aromă de curry și lapte de cocos

Sățioasă, gustoasă și bogată în vitamine și minerale, supa cremă de conopidă este un preparat pe care îl vor aprecia toți din familie, de la mic la mare.
Ingrediente pentru 4 porții:
• 1 conopidă mare, curățată și mărunțită
• 4 linguri de ulei de măsline sau cocos
• 1 ceapă, tocată mărunt
• 2-3 linguri de pastă de curry
• ½ linguriță de coajă de lămâie rasă
• ½ cană de vin alb
• 1 ½ cană de supă de legume
• 1 conservă de lapte de cocos (420 g)
• ½ linguriță de zahăr
• 1-3 linguri de oțet de orez
• sare și piper, după gust
• ¼ cană de ceapă verde, tocată mărunt
• 1 lingură de busuioc, tocat mărunt
• ardei jalapeno mărunțit

Mod de preparare:
Preîncălzește cuptorul la 180 de grade Celsius. Acoperă o tavă cu hârtie de copt și întinde în ea bucățile de conopidă, pe care le vei acoperi cu 3 linguri de ulei de cocos. Bagă conopida la cuptor și las-o în jur de 25-30 de minute, până când capătă o nuanță aurie.
Într-o cratiță încălzește 1 lingură de ulei de cocos, în care vei sota ceapa cu un praf de sare. Când aceasta devine lucioasă, adică după aproximativ 3 minute, adaugă pasta de curry și coaja de lămâie, apoi dă focul la intensitate mai mare, adaugă vinul și amestecă încontinuu, până când vinul se evaporă.
După ce vinul s-a evaporat, pune o jumătate din cantitatea de conopidă coaptă în cratiță, alături de supa de legume, laptele de cocos și zahăr. Lasă focul mic și dă-i voie să fiarbă, amestecând totuși ocazional. După 5-10 minute, poți lua cratița de pe foc.
După ce lași supa să se răcească preț de câteva minute, poți folosi blenderul pentru a o transforma în supă cremă. Încorporează 1 linguriță de oțet, dar și sare și piper după gust. Împarte supa în 4 boluri, apoi orneaz-o cu florete de conopidă coaptă, dar și cu busuioc, ceapă verde și ardei iute.
Supa se va consuma fierbinte, imediat după ce este preparată.

Poftă bună!