Mierea de Manuka, cunoscută și sub denumirea de miere medicinală, are proprietăți antibacteriene și o mulțime de beneficii pentru sănătate.

Aceasta este o miere monofloră, făcută din nectarul florilor de Manuka, care se regăsește în Noua Zeelandă. În comparație cu mierea obișnuită, are o concentrație mare de metilglioxal – substanță naturală cu puternic efect antibacterian.

Printre afecțiunile care sunt ameliorate de mierea de Manuka se numără ulcerul stomacal și afecțiunile pielii, însă aceasta este renumită și pentru că fortifică sistemul imunitar.

Spre deosebire de mierea obișnuită, mierea de Manuka are o textură mai lipicioasă, mai densă și o aromă mai intensă. Din această cauză, dar și pentru că este mai scumpă, în general nu se folosește pe post de înlocuitor al zahărului.

Cum gătești cu miere de Manuka

Dacă vrei să gătești cu miere de Manuka, trebuie să știi câteva informații esențiale, astfel încât să o folosești corect în preparatele gătite.

Mierea de Manuka în deserturi. Poți folosi această miere cu succes în deserturi, însă mare atenție dacă o folosești în compoziția pentru aluaturi, pentru că are o aromă foarte intensă. Mai degrabă, folosește mierea de Manuka la prepararea glazurilor ori topping-urilor pentru deserturi. O poți folosi și pentru însiroparea blaturilor de tort sau de prăjitură, însă diluată în apă sau suc de fructe.

Mierea de Manuka în băuturi. Aceasta poate fi folosită pentru a îndulci băuturile precum limonada, ceaiul sau cafeaua, însă mare atenție la cantitate – nu folosi prea multă, pentru că este extrem de aromată și dulce.

Mierea de Manuka la micul dejun. Pentru a îți începe ziua cu energie și cu o doză bună de vitamine, minerale și substanțe antibacteriene, integrează mierea aceasta în preparatele consumate la micul dejun. Poți îndulci cu această miere terciul de ovăz, budinca de chia, dar și smoothie-urile ori shake-urile sănătoase pe care le consumi la prima masă din zi.

Mierea de Manuka în sosuri sau dressinguri. Orice sos sau dressing ai prepara, dacă îl îndulcești cu o lingură de miere medicinală, îi vei îmbogăți instantaneu aroma.

4 rețete cu miere de Manuka

Terci de ovăz cu fructe deshidratate și miere de Manuka

Ingrediente:

  • 200 g de fulgi de ovăz;
  • 20 g de mix de semințe;
  • 1 măr curățat de coajă și dat pe răzătoare;
  • o mână de fructe deshidratate;
  • 1 lingură de miere de Manuka;
  • un praf de scorțișoară;
  • apă.

Mod de preparare:

  1. Pune toate ingredientele într-un bol, acoperă-le cu apă și dă-le la cuptorul cu microunde preț de 1 minut. Amestecă apoi bine și servește imediat, înainte să se răcească.

Foto: Pinterest

Prăjitură cu glazură de miere medicinală

Ingrediente:

  • 170 g miere de Manuka;
  • 140 g unt;
  • 85 g de zahăr brun;
  • 2 ouă bătute bine;
  • 200 g făină de grâu cu autorcreștere;
  • apă.

Pentru glazură:

  • 55 g zahăr pudră;
  • 1 lingură de miere de Manuka;
  • apă fierbinte.

Mod de preparare:

  1. Preîncălzește cuptorul la 180 de grade Celsius. Acoperă o tavă cu hârtie de copt.
  2. Pune mierea de Manuka, untul și zahărul brun într-o cratiță, pe foc mic. Adaugă o lingură de apă și lasă pe foc mic până când zahărul și untul se topesc. Ia cratița de pe foc și încorporează făina și ouăle.
  3. Pune compoziția de prăjitură în tavă și coace-o preț de 46 de minute, după care o vei lăsa la răcit.
  4. Între timp, prepara glazura amestecând zahărul pudră cu mierea de Manuka și 2-3 lingurițe de apă fierbinte. Ornează prăjitura cu această glazură și apoi servește-o.

Foto: Pinterest

Sos de barbeque cu miere de Manuka

Ingrediente:

  • 2 căni de sos de barbeque din comerț;
  • 1/2 cană de miere de Manuka;
  • 1 linguriță de muștar.

Mod de preparare:

  1. Amestecă toate ingredientele într-o crăticioară apoi lasă-le să fiarbă, la foc mic, preț de 5 minute.
  2. Folosește sosul pentru a aromatiza carnea de pui, de vită, de miel, de curcan sau chiar legumele, înainte de a le găti pe grătar.

Foto: Pinterest

Smoothie cu miere și banane

Ingrediente:

  • 1 banană bine coaptă;
  • 2 linguri de iaurt grecesc;
  • 2 linguri de miere de Manuka;
  • 350 ml de suc de mere.

Mod de preparare:

  1. Pune toate ingredientele în blender și transformă-le în smoothie.
  2. Poți adăuga, opțional, și cuburi de gheață.

Foto: Pinterest

Poftă bună!