Gândul de a bea o cafea fierbinte vara nu se împacă bine cu temperaturile tot mai mari de la o zi la alta, nu-i așa? Dar nu te îngrijora, îți poți satisface pofta de cofeină pe tot parcursul anului, fiindcă specialiștii din industrie au acoperit această nevoie de a bea cafea chiar și în perioadele călduroase din an, cu niște trend-uri cool la care poți adera și tu în această vară.
Pentru a te asigura că vei avea parte de o experiență de consum cât mai delicioasă, ai nevoie doar de o cafea excelentă, cu gust intens, aromă plăcută, toate acestea fiind date de calitatea boabelor de origine folosite în blend. O astfel de cafea este Bristot, un brand italienesc ce-și propune să redea autenticitatea espresso-ului italian în fiecare ceașcă preparată.
Ia-ți doza de cofeină și răcorește-te în același timp, cu aceste 4 trend-uri de cafea numai bune de încercat vara asta!
Cuprins articol
1.) Iced coffee
Pe timp de vară, cafenelele pun la dispoziția consumatorilor varietăți de cafea cu gheață, comandate sub denumirea de „iced coffee”. Dar ce spune acest termen despre modul în care este preparată cafeaua cu gheață? Răspunsul este unul destul de simplu: cafeaua se prepară în mod clasic, după care este turnată într-un pahar, peste niște cuburi de gheață. Unii barista preferă să aștepte ca lichidul să se mai răcească înainte de a-l revărsa peste cuburile de gheață.
Căldura aplicată cafelei este foarte importantă, asta deoarece structura chimică a băuturii se schimbă odată cu trecerea de la cald la rece. Din moment ce cafeaua cu gheață se prepară caldă, gustul produsului finit poate fi mai amărui, deși temperaturile mai ridicate pot da o cafea mai solubilă, spre deosebire de metoda cold brew. Cafeaua cu gheață obținută are, de regulă, un corp mai plin.
2.) Cold Brew
Timp de câțiva ani buni, trend-ul iced coffee domnea în cafenele și pub-uri. Asta până când a sosit în oraș o nouă senzație – și anume trend-ul cold brew.
Boabele de cafea măcinate sunt umezite într-un borcan cu apă aflată la temperatura camerei, timp de 24 de ore. Apoi, boabele măcinate sunt filtrate, pentru ca sedimentele să fie îndepărtate, iar spre deosebire de trend-ul iced coffee, metoda cold brew nu presupune deloc expunerea la căldură. Metoda cold brew folosește mai degrabă timpul în loc de căldură, pentru a extrage zaharurile, uleiurile și cofeina din boabele măcinate.
De regulă, cold brew necesită un raport mai mare de cafea-la-apă, pentru a compensa timpul de extracție mai mic și temperaturile mai scăzute. Astfel, timpul de extracție prelungit, temperatura scăzută și concentrația mai mare creează un profil de aromă mai delicată, mai bogată și cu un gust mai puțin amar.
3.) Nitro coffee
Cafeaua preparată prin metoda cold brew este infuzată cu nitrogen printr-o valvă sub presiune. Nitrogenul (azotul) este un gaz fără gust, fără miros, care este mai greu de infuzat în lichide decât dioxidul de carbon, dar care adaugă savoare și textură cafelei, făcând-o mai spumoasă.
Primul pas constă în prepararea cafelei cu apă rece sau la temperatura camerei, timp de 12 până la 24 de ore. Apoi, cold brew este transformat în cafea nitro prin infuzarea în lichid a nitrogenului, printr-o valvă pe care se aplică presiune. Acesta este pasul care-i conferă cafelei textura catifelată, specifică metodei nitro. Rezultatul? O cafea rece care este mai densă, mai catifelată și ușor dulce, dar nu conține zahăr sau lapte.
4.) Coffee syrups
Cafeaua aromatizată cu siropuri de specialitate este un alt trend apetisant, atât la aspect, cât și la gust, pe care-l poți încerca vara asta. Imaginează-ți un topping cremos de frișcă peste care un barista creează un model simpatic cu ajutorul unui sirop de cafea de înaltă calitate. Iar tu te bucuri de un produs finit personalizat și întocmai așa cum îți place.
Tu pe care dintre aceste trend-uri le vei încerca în mod repetat vara asta?
Comenteaza