După ce mulți dintre noi s-au înfruptat deja cu destul de multe sarmale, salată de beouf, cârnați, fripturi și alte mâncăruri grele atât la masa de Crăciun, cât și în perioada dintre cele două sărbători de iarnă, ne-am gândit că pentru masa de Revelion ați putea încerca o combinație de mai multe aperitive ușoare care să aibă un aspect frumos și un gust delicios.
Iată recomandările noastre pentru un meniu de Revelion diferit:
Chec aperitiv cu verdețuri și spumă de brânză

Sursa: www.reteteculinare.ro
Timp de preparare: 160 min
Număr de porții: 10
Ingrediente:
- 100 gr unt
- 1 linguriță rasă de sare
- 3 ouă
- 50 gr fistic crud
- 3 lingurițe ulei de măsline
- 1 cană de făină
- 1 vârf cuțit praf de copt
- 1 legătură ștevie proaspătă
- spumă de brânză
- 300 gr smântână grasă (fermentată)
- 200 gr brânză de vaci (de țară)
- 2 linguri mascarpone
- sare
- 50 gr fistic copt
- piper cu lămâie
Pasul I
Se pregătește o formă de copt, pentru chec, dar de o dimensiune mai mică și se tapetează cu hârtie de copt.
Pasul II
Untul moale se mixează spumă cu sarea și se adaugă pe rand, câte un ou, omogenizând cu mixerul după fiecare.
Pasul III
Ștevia se spală, se pasează fin la blender, împreună cu fisticul și uleiul de măsline. Se adaugă un praf de sare și se încorporează totul în compoziția de unt cu ouă, omogenizându-se.
Pasul IV
Se adaugă făina cernută cu praful de copt și se amestecă ușor până la omogenizare. Se toarnă compoziția în forma de copt și se pune la copt, în cuptorul preîncalzit, la 180 de grade, timp de aproximativ 30-35 minute. Se scoate și se lasă la temperat.
Pasul V
Brânza de vaci se amestecă cu un praf de sare și cu brânza mascarpone. Smântana se bate cu mixerul până devine ușoară și pufoasă, întocmai ca o frișcă neîndulcită. Se încorporează compoziția de brânză în cea de frișcă. Se așază un strat de spumă de branză peste checul răcit de tot, și se da la rece o jumătate de oră.
Pasul VI
Fisticul se umezește puțin și se tăvălește prin sare, apoi se pune la copt, câteva minute, în cuptorul preîncălzit. Se scoate, se toacă grosier și se lasă la temperat.
Checul se scoate de la frigider, se garnisește cu fistic copt și se presară puțin piper cu lămâie.
Ciuperci umplute cu ouă de prepeliță

Sursa: Google Images
Timp de pregătire: 20 min
Număr de porții: 6
Ingrediente:
- 6 ciuperci mari
- 50 g cașcaval ras
- 6 ouă de prepeliță
- sare
- fulgi de ardei iute
- patrunjel, ptr decor
Pasul I
Ciupercile se curăță, se spală și se îndepărtează codița. Se pune în fiecare cașcaval ras și se sparge câte un ou de prepelița deasupra lor.
Pasul II
Se presară sare și fulgi de ardei iute. Se pun în tavă și se dau la cuptor aproximativ 10 minute.
Salată Mimosa

Sursa: Google Images
Timp de pregătire: 60 min
Ingrediente:
- 2 cartofi
- 1 cutie de ton în ulei
- 1 morcov mic
- 3 ouă
- frunze de ceapă verde
- telemea de vacă
Pasul I
Cartofii se fierb în coajă în apă cu sare. Când sunt gata se curăță de coajă cât sunt încă calzi, iar când se răcesc se taie cât mai mărunt sau se dau pe răzătoare.
Pasul II
Morcovul se curăță de coajă și se taie mărunt sau se dă pe răzătoare. Ouăle se fierb suficient timp cât să fie tari, iar telemeaua se dă pe răzătoare.
Pasul III
Se pune un strat de cartofi tăiați cât mai mărunt, se scurge tonul de ulei și se sfărâmă cu o furculiță, adăugându-se peste cartofi, urmat de morcov și telemeaua de vacă dată pe răzătoare.
Pasul IV
Gălbenușurile se pisează cu fruculița și se pune ca ultim strat. Se decorează cu frunze de ceapă verde tocate feliuțe.
Brioșe cu ciuperci și telemea

Sursa: www.reteteculinare.ro
Timp de preparare: 30 min
Număr de porții: 6
Ingrediente:
- 6 bucăți aluat foietaj (10×10 cm)
- 4 bucăți ciuperci champignion
- 50 gr telemea
- 6 ouă de prepeliță
- o jumătate de linguriță oregano uscat
- sare și piper după gust
- ulei și făină pentru tapetat o tavă de brioșe de 6 buc
Pasul I
Se tapetează cu ulei și făină tava de brioșe, apoi se așază aluatul de foietaj. Se taie ciupercile cuburi, presărând deasupra lor sare și piper, oregano uscat și se împarte în mod egal în cele 6 forme. Se adaugă brânza telemea tăiată cubulețe. Se sparge câte un ou de prepeliță deasupra pe fiecare brioșă.
Pasul II
Se coace la 200 de grade pentru 20 de minute, până ce aluatul foietaj se rumenește ușor și compoziția este închegată. Se scoate tava din cuptor și se lasă brioșele la răcit.
Clătite mediteraneene pufoase

Sursa: www.reteteculinare.ro
Timp de pregătire: 80 min
Ingrediente:
- 1 jumătate de ardei gras galben
- 1 jumătate de ardei gras rosu
- 1 jumătate de ardei gras verde
- 1 ceapă roșie mare
- 1 dovlecel
- 1 vânătă
- 150 gr parmezan ras
- 50 ml ulei de măsline
- 1 jumătate de legătură coriandru proaspăt
- 10-15 bețe chives
- 130 gr făină
- 300 ml lapte
- 2 crenguțe cimbru proaspăt
- 1 linguriță cimbru uscat
- 2 crenguțe rozmarin proaspăt
- 1 ou
- 1 pliculeț praf de copt
- 2 linguri zeamă de lămâie
- sare și piper după gust
Comenteaza