Cu aceste idei de paste cu sos, nu vei rămâne niciodată fără inspirație în ceea ce privește gătitul. Nu numai că sunt gustoase și ușor de preparat, ci sunt și gata foarte repede, deci sunt mai mult decât potrivite pentru serile în care ajungi obosită acasă și nu știi ce să gătești pentru cei dragi. Iată 5 idei de paste cu sos pentru o masă rapidă!
Cuprins articol
Spaghete cu sos de roșii
Ingrediente pentru 6 porții:
- 3 linguri ulei de măsline extravirgin;
- 1 ceapă mare, tocată fin;
- 1 linguriță de usturoi mărunțit;
- 2 conserve de roșii cuburi în suc;
- 3 linguri de pastă de tomate;
- sare și piper, după gust;
- 1 linguriță oregano uscat;
- 1/2 linguriță de busuioc uscat;
- 500 g spaghete sau alte paste la alegere;
- parmezan ras pentru servire;
- busuioc proaspăt pentru servire.
Mod de preparare:
1. Într-o tigaie antiaderenta, încinge uleiul de măsline pe foc mediu și sotează în el ceapa până când se înmoaie. Adaugă apoi și usturoiul, iar după cel mult 1 minut completează cu roșiile cuburi, pasta de tomate, sare, piper, oregano și busuioc. După ce începe să clocotească, lasă focul mic și gătește încă 20 de minute, după care gustă și mai asezonează după propriul plac.
2. Între timp, vei pune pastele la fiert în apă cu sare, respectând indicațiile de pe ambalaj. Scurge apoi bine pastele și după ce sosul este gata, pune-le în tigaie și pe ele și mai lasă 1-2 minute.
3. Servește spaghetele asezonate cu parmezan și frunze de busuioc proaspăt.
Pene cu sos cremos de usturoi
Ingrediente pentru 6 porții:
- 500 g pene;
- 2 linguri de unt;
- 2 căței de usturoi, mărunțiți;
- 2 linguri de făină;
- 3/4 cană de supă clară de pui;
- 3/4 cană de lapte;
- 2 lingurițe de pătrunjel tocat fin;
- sare și piper după gust;
- 1/3 cană de parmezan ras.
Mod de preparare:
1. Pune pastele la fiert în apă cu sare, apoi lasă-le la scurs.
2. Topește untul într-o tigaie tip wok și sotează în el usturoiul. După 1 minut, adaugă făina și mai gătește încă 1 minut, amestecând încontinuu. Încorporează acum supa clară de pui, dar și laptele și amestecă bine până când sosul începe să fiarbă și se îngroașă.
3. După câteva clocote, poți asezona cu sare, piper, pătrunjel, dar poți încorpora și parmezanul ras. Oprește focul și servește imediat.
Paste cu mai multe tipuri de brânză
Ingrediente pentru 6 porții:
- 500 g paste la alegere;
- 500 ml lapte;
- 4 linguri de făină;
- 50 g unt;
- 50 g cheddar ras;
- 50 g brânză cu mucegai;
- 50 g parmezan ras.
Mod de preparare:
1. Fierbe pastele respectând indicațiile de pe ambalaj, apoi lasă-le la scurs cât timp pregătești sosul de brânză.
2. Pune la fiert laptele într-o crăticioară, apoi adaugă cele 4 linguri de făină, dar și untul. Lasă să fiarbă pe foc mediu, însă amestecă încontinuu pentru a omogeniza compoziția. Pe măsură ce se îngroașă sosul, va trebui să amesteci și mai viguros.
3. După ce sosul începe să facă bule poți încorpora brânzeturile, iar după ce acestea se topesc, poți adăuga și pastele. Servește înainte să se răcească pentru că sosul se îngroașă rapid și își pierde din gust și textură.
Paste carbonara
Ingrediente pentru 4 porții:
- 400 g spaghete;
- 3 ouă mari;
- 1 cană de parmezan ras;
- 8 felii de bacon;
- 2 căței de usturoi pisați;
- sare și piper, după gust;
- pătrunjel proaspăt, tocat fin.
Mod de preparare:
1. Într-o oală mare, plină cu apă cu sare, pune spaghetele la fiert. Lasă-le apoi să se scurgă bine, însă nu înainte de a păstra o cană de apă în care acestea au fiert.
2. Între timp, prepară sosul cremos. Într-un bol, bate ouăle cu parmezanul ras.
3. Ia apoi o tigaie antiaderenta și prăjește baconul până când devine crocant, apoi scoate feliile pe o farfurie acoperită cu șervețele de hârtie, care să absoarbă grăsimea în exces.
4. În grăsimea rămasă de la bacon, vei sota usturoiul timp de 1 minut, după care vei adăuga spaghetele fierte și le vei amesteca astfel încât să absoarbă grăsimea din tigaie. Ia apoi de pe foc, adaugă amestecul de ou și parmezan și amestecă viguros până când se se transformă într-un sos cremos – adaugă treptat și apa în care au fiert spaghetele, pentru a subția sosul dacă este necesar. Asezonează cu sare și piper după gust, apoi încorporează și baconul prăjit. Vei servi cu pătrunjel proaspăt, tocat fin.
Paste cu sos pesto
Ingrediente pentru 6 porții:
- 500 g paste la alegere;
- 3 linguri de sos pesto (10 g muguri de pin, 20 g busuioc proaspăt, 10 g parmezan ras, 40 ml ulei de măsline, 1 cățel de usturoi);
- 50 g parmezan ras.
Mod de preparare:
1. Pune pastele la fiert, conform recomandărilor de pe ambalaj, apoi lasă-le la scurs. Între timp, pune toate ingredientele pentru sosul pesto în blender și transformă-le într-o pastă cremoasă.
2. Încinge o tigaie tip wok pe foc mediu și trage în ea pastele fierte bine, împreună cu sosul pesto și cu jumătate din cantitatea de parmezan. Oprește imediat focul și servește cu restul de parmezan rămas.
Pune aceste idei de paste cu sos în aplicare ori de câte ori ești în pană de idei și nu mai știi ce să gătești – nu vei da greș. Poftă bună!
PS: Vrei să știi cum să gătești pastele perfect? Aici găsești 10 trucuri esențiale!
Comenteaza