Postul Paștelui este cel mai lung din an, dar și cel mai strict, așa că nu e de mirare că nu mai știi ce mâncăruri de post să mai pregătești în această perioadă. Îți sărim în ajutor cu 5 idei apetisante, cu care să îți bucuri familia în timpul postului.

Mâncăruri de post pe care să le încerci

Tocană de conopidă, după rețeta grecească

Ingrediente pentru 4 porții:

  • 1 lămâie;
  • ulei de măsline;
  • 2 fire de usturoi verde, cu tot cu bulb;
  • 2 cepe roșii;
  • 10 măsline fără sâmburi;
  • 300 g de cartofi noi;
  • ½ legătură de oregano proaspăt;
  • 10 roșii cherry;
  • 1 conopidă mare, de aprox 800 g;
  • 200 g de mazăre congelată;
  • sare și piper, după gust.

Mod de preparare:

  1. Preîncălzește cuptorul la 200 de grade Celsius. Într-o cratiță, pune 2 linguri de ulei și sotează usturoiul verde mărunțit, la foc mediu. Adaugă și coaja de la lămăie, iar apoi și ceapa tăiată fășii. Amestecă bine, după care, după ce ceapa se înmoaie, completează cu măslinele și cu cartofii tăiați cubulețe. Asezonează cu oregano proaspăt și gătește timp de 5 minute, apoi pune în cratiță și roșiile tăiate pe jumătate, dar și sare și piper, după gust. Pune 500 ml de apă în cratiță și lasă la fiert, la foc mic.
  2. Spală bine conopida, după care rupe florete de conopidă una câte una. Unge-le cu puțin ulei de măsline și pune-le în cratița de pe foc. Amestecă bine, apoi introdu cratița în cuptorul preîncălzit la 160 de grade și lasă tocana de conopidă cel puțin 1 oră.
  3. După ce scoți tocana de conopidă de la cuptor, gust-o, mai adaugă sare și piper dacă simți nevoia, dar și zeamă de lămâie, după gust. Servește-o cu pâine caldă de casă sau cu turte.

Foto: Instagram

Cartofi crocanți cu sos vegan

Ingrediente pentru 4 porții:

  • 1 kg cartofi noi;
  • 3 linguri ulei de floarea soarelui;
  • 1 cană de nuci caju, rehidratați peste noapte;
  • 3 linguri de zeamă de lămâie;
  • ½ linguriță de chilli;
  • ½ linguriță de chimion;
  • ½ linguriță de boia dulce;
  • ½ linguriță de pudră de usturoi;
  • 1 linguriță de sare de mare;
  • ¼ cană de drojdie inactivă;
  • ½ ardei iute jalapeno, tocat fin.

Mod de preparare:

  1. Preîncălzește cuptorul la 220 de grade Celsius. Masează cartofii tăiați felii cu ulei, dar și cu ½ linguriță de sare și ¼ linguriță de piper. Așază cartofii în tavă, peste hârtie de copt, apoi introdu tava la cuptor și gătește-i preț de 30 de minute, întorcându-i după primele 15 minute și pe partea cealaltă.
  2. Între timp, pune în blender nucile caju cu zeama de lămâie, pudra de chilli, chimionul, boiaua, sarea de mare, pudra de usturoi, dar și drojdia inactivă și ardeiul iute. Pornește blenderul și transformă totul într-o pastă, pe care o vei transfera apoi într-o crăticioară și o vei încălzi preț de 5 minute, la foc mic, amestecând din când în când.
  3. Scoate cartofii din cuptor, acoperă-i cu sosul vegan și servește-i imediat.

Foto: Instagram

Ghiveci

Ingrediente pentru 3 porții:

  • 1 vânătă mare;
  • 1 dovlecel;
  • 3 roșii;
  • 1 ardei gras;
  • 1 ceapă;
  • 3 căței de usturoi;
  • 1 lingură de ulei;
  • ¼ cană de supă de legume;
  • 1 linguriță de boia;
  • 1 linguriță de zahăr brun;
  • ¾ linguriță de sare;
  • ½ linguriță de oregano;
  • ¼ linguriță de fulgi de chilli;
  • ¼ linguriță de pudră de ghimbir;
  • 1 lingură de pastă de roșii;
  • 1 lingură de oțet balsamic;
  • piper negru, după gust.

Mod de preparare:

  1. Toacă toate legumele în bucăți de 3 cm. Ceapa și usturoiul sunt mărunțite fin.
  2. Încinge uleiul într-o tigaie, la foc mediu, apoi sotează ceapa preț de 4-5 minute, până când devine aurie. Adaugă apoi usturoiul, dar și vânăta și mai gătește încă 4 minute, după care poți completa cu supa de legume și cu toate condimentele. Lasă să fiarbă la foc mic, preț de 6-7 minute, amestecând ocazional.
  3. Adaugă apoi toate ingredientele rămase, mai puțin pasta de roșii și oțetul balsamic, și gătește încă 10 minute. După ce legumele sunt fierte, poți adăuga sosul de roșii și oțetul balsamic. Amestecă bine și oprește focul.

Foto: Instagram

Supă de post cu fasole neagră

Ingrediente pentru 6 porții:

  • 2 linguri ulei de măsline extravirgin;
  • 2 morcovi tocați felii;
  • 2 bețe de țelină, tocate;
  • 1 ceapă medie, tocată fin;
  • ¼ cană conservă de roșii;
  • 3 căței de usturoi, pisați bine;
  • 1 ½ linguriță de chimion;
  • 1 linguriță de boia;
  • 3 căni de supă de legume;
  • 3 căni de fasole neagră fiartă, scursă bine (poți folosi și din conservă);
  • 1 cană de boabe de porumb congelate;
  • felii de avocado și frunze de coriandru pentru servire.

Mod de preparare:

  1. Într-o tigaie antiaderentă, încinge uleiul la foc mediu, apoi sotează morcovul, țelina și ceapa. Gătește-le timp de 6-8 minute, amestecând ocazional. Adaugă apoi pasta de roșii, usturoiul, chimionul și boiaua și mai gătește încă 2-3 minute, după care poți adăuga o jumătate de cană de supă.
  2. Mută apoi conținutul tigăii într-o oală, împreună cu fasolea, porumbul și supa rămasă. Acoperă oala și gătește la foc mic cel puțin 1 oră.
  3. Servește supa în boluri, asezonată cu frunze de coriandru și cu avocado.

Foto: Instagram

Tocană de linte

Ingrediente pentru 6 porții:

  • 1 ½ cană de linte;
  • 1 lingură de ulei de măsline
  • 1 ceapă medie, tocată fin;
  • 3 căței de usturoi, mărunțiți;
  • 2 bețe de țelină, tocate;
  • 1 linguriță de mix de condimente italian;
  • ½ linguriță de boia;
  • ½ linguriță de cimbru;
  • 1 conservă de roșii mărunțite;
  • 1 lingură de pastă de roșii;
  • 2 morcovi, tăiați felii;
  • 1 cartof, tocat cubulețe;
  • 6 căni de supă de legume;
  • 1 frunză de dafin;
  • sare, după gust.

Mod de preparare:

  1. Încinge uleiul într-o tigaie, la foc mediu. Sotează ceapa preț de 3 minute, adaugă usturoiul și mai lasă 1 minut.
  2. Adaugă țelina, condimentele italiene, boiaua și cimbrul și mai lasă-le 30 de secunde, după care completează cu lintea, roșiile din conservă, pasta de roșii, morcovii, cartoful, frunza de dafin și supa de legume.
  3. După ce începe să clocotească, lasă focul mic și gătește tocana cel puțin 40 de minute. La final, scoate frunza de dafin, asezonează cu sare și piper și savurează tocana alături de cei dragi.

Foto: Instagram

Indiferent de ce mâncăruri de post alegi să gătești în această perioadă, e important să știi că poți modifica rețetele în funcție de preferințele tale și a celor dragi. Poți înlocui condimente, poți renunța la unele legume ori poți adăuga altele. Fiind vorba despre niște mâncăruri de post cu rețete atât de simple, nu ai cum să dai greș dacă faci anumite ajustări.

Poftă bună!