Avocado este, de câțiva ani, o continuă revelație pentru gurmanzii din România, fie că sunt raw-vegani, ovo-lacto-vegetarieni sau carnivori convinși. Această legumă-fruct este vedeta dietelor pentru slăbit, a regimurilor dedicate sportivilor sau persoanelor cu diferite probleme cornice de sănătate și în general a oricărei liste cu super-alimente, care nu trebuie să lipsească dintr-un stil de viață sănătos.

Când a intrat timid pe piața noastră, avocado era fie ignorat, fie privit cu suspiciune și neîncredere. Puțini se încumetau să îl încerce, iar când făceau asta, habar nu aveau cum să îl pregătească. Nu știau că trebuie să aștepte până se coace, încercau să îl gătească pane și, bineînțeles, nu aveau idee cum se curăță.

Acum știm cât trebuie să așteptăm până este numai bun de mâncat, știm cum să îl consumăm, cum să îl curățăm eficient și, mai ales, ce beneficii are pentru sănătate. Până și părinții și chiar bunicii noștri au început să îl introducă în dietă, după ce au fost convinși de gustul și consistența unui veritabil guacamole.

De cele mai multe ori cumpărăm avocado încă necopt, pentru că este mai prezent pe rafturile supermarketurilor în această variantă, dar și datorită prețului mai mic. Sigur, atunci când nu avem răbdare să se coacă perfect, atunci când avem invitați la masă și dorim să le pregătim un aperitiv rapid și de efect sau când pur și simplu ne dorim o cină rapidă, ușoară și sățioasă după o zi lungă de muncă, alegem să cumpărăm avocado ready-to-eat, care poate fi consumat imediat.

Cum știi că avocado este copt? Atunci când apeși, buricul degetului trebuie să intre puțin în fruct. Dacă este prea moale, cel mai probabil nu este bun de mâncat și are miezul înnegrit. De altfel, au apărut diverse glume pe seama faptului că nu poți să știi niciodată când avocado este perfect de consumat – acum e crud, te duci până la baie și când te întorci îl găsești deja trecut 🙂

Metoda cea mai simplă de a tăia un avocado este pe jumătatea fructului, în jurul sâmburelui. Bucătarii experimentați îndepărtează sâmburele înfigând cuțitul în acesta, dar poate fi scos foarte ușor și împingându-l cu cuțitul cu care l-ai tăiat. Fiecare jumătate din miez poate fi scoasă elegant, în întregime, cu o lingură, astfel încât să poți include avocado și în salate, iar feliile să aibă un aspect frumos. Pentru guacamole nu e nevoie să scoți miezul întreg, poți folosi și o linguriță, până ce coaja rămâne fără nicio urmă de pulpă.

Acum, că am făcut introducerea de rigoare pentru elogiul acestui fruct, putem spune mai precis de ce iubim avocado:

  1. E hrănitor

Avocado este o sursă extraordinară de grăsimi mononesaturate, benefice pentru sănătate. Practic, 30% din conținutul acestui fruct este reprezentat de acizi grași Omega 3 și Omega 6, cruciali pentru o stare de sănătate la cote optime. De asemenea, avocado mai conține aproximativ 20 de nutrienți esențiali  pentru organism – vitamina E, vitaminele B, vitamina C, beta-caroten (vitamina A),  minerale – zinc, seleniu, magneziu, potasiu în cantitate mult mai mare decât bananele,  fibre.

  1. E sățios

Da, avocado este sățios, nimeni nu poate contesta acest lucru. De aceea, ne bazăm pe el atunci când încercăm să scăpăm de câteva kilograme în plus, pentru că, datorită conținutului mare de grăsimi, pur și simplu tine de foame, mai bine decât o porție de paste. Dacă îl mai combini și cu un ou fiert la aceeași masă, cea mai sănătoasă și recomandată variantă de mix cu avocado, vei uita de dorul stomacului pentru câteva ore bune.

  1. E versatil

Avocado poate fi consumat în foarte multe variante și combinații, ceea ce îl face un aliment perfect, mai ales pentru familiile cu copii, care poate că nu vor dori să mănânge guacamole, dar cu siguranță nu vor refuza un milkshake cu avocado, kiwi și căpșuni sau o budincă de avocado cu banană și cacao. Poți face cu avocado sosuri, nenumărate feluri de salate colorate și consistente, smoothie-uri gustoase și cremoase,  deserturi sănătoase și chiar măști hrănitoare și emoliente pentru piele. Îl poți face piure, tăia felii, mixa cu diverse alimente și băuturi în blender, trebuie doar să dai curs imaginației și poftelor culinare.

  1. E gustos

Odată ce ai gustat avocado, nu ai cum să nu te întorci mereu la consistența sa densă și cremoasă, textura untoasă și gustul fin și bogat în același timp. Îl vei integra în rețete variate, care satisfac toate gusturile, de la guacamole, la înghețate raw-vegane. Efectul va fi întotdeauna același: se va termina imediat, iar pe buzele tuturor va fi cuvântul ”Wow”. Și pentru că suntem la capitolul gust, iată un secret al celui mai cremos guacamole: pe lângă lime, roșii, ceapă, chilli, sare și piper, adaugă în pastă o linguriță de iaurt grecesc. E exact detaliul care face diferența între un preparat bun și unul foarte, foarte bun.

  1. E protector

Bineînțeles, avocado nu poate să lipsească atunci când vorbim de prevenție, protecție, imunitate, tinerețe, piele frumoasă, vedere normală, rezistență fizică. Prin bogăția de nutrienți pe care îi conține, avocado este un aliat al organismului în lupta cu oxidanții, trecerea anilor și stresul de zi cu zi. Reglează hipertensiunea arterială, previne formarea cheagurilor de sânge, scade colesterolul rău, menține un sistem imunitar puternic, contribuie la contribuie la sănătatea oaselor, mușchilor, ochilor, dinților și pielii, previne apariția timpurie a ridurilor, ajută în procesul de slăbire și de menținere a unei greutăți optime.

Dacă nu ai făcut-o deja, acum ai suficiente motive să incluzi avocado pe lista ta săptămânală de cumpărături, nu-i așa?