În materie de rețete cu avocado, poți încerca orice fără să te princepi prea bine în bucătărie, pentru că nu ai cum să dai greș. Avocado este un fruct bogat în grăsimi sănătoase, care nu necesită preparare termică, ceea ce înseamnă că poate fi pregătit extrem de rapid. Mai mult decât atât, acesta este extrem de sățios și poate fi consumat în diverse feluri.

Dacă ai adoptat un stil de viață sănătos, în mod cert avocado face parte deja din dieta ta. Iată 5 rețete cu avocado, pe care trebuie să le încerci!

Guacamole

Probabil cel mai cunoscut preparat pe bază de avocado este guacamole, o pastă tartinabilă extrem de cremoasă, care poate fi consumată pe pâine prăjită, dar și cu nachos.

Ingrediente pentru 1 porție:

  • 1 avocado bine copt;
  • 1 lingură de ceapă tocată fin;
  • 1 linguriță de zeamă de lămâie;
  • sare după gust;
  • 1 linguriță de pătrunjel tocat fin.

Mod de preparare:

  1. Scoate avocado din coajă cu ajutorul unei linguri, după ce îl tai pe jumătate. Pune avocado într-un bol și pasează-l cu o furculiță, apoi adaugă restul ingredientelor.

Servește guacamole imediat ce îl prepari, pentru că altfel avocado va oxida și va căpăta o culoare inestetică.

retete cu avocado - bol plin cu guacamole

Foto: Pinterest

Hummus cu avocado

Dacă adaugi avocado în pasta de năut, vei observa că textura hummusului va fi una mai cremoasă.

Ingrediente pentru 4 porții:

  • 1 conservă de năut;
  • 1 avocado bine copt;
  • ¼ cană de coriandru proaspăt;
  • 3 linguri de tahini (îl poți înlocui cu iaurt grecesc);
  • 2 căței de usturoi;
  • 2 linguri de zeamă de lămâie;
  • 2 linguri de ulei de măsline;
  • ½ linguriță de chimion;
  • ½ linguriță de sare;
  • piper proaspăt măcinat, după gust.

Mod de preparare:

  1. Pune în recipientul de la blender toate ingredientele și transformă-le într-o pastă.
  2. Dacă hummusul obținut este prea gros, adaugă puțină apă și vei obține consitența dorită.

Servește hummusul ornat cu puțin ulei de măsline și câțiva fulgi de chilli. Ideal ar fi să îl mănânci cu lipie încălzită ori cu grisine.

Foto: Pinterest

Rulouri cu pastă de avocado

Dacă ai invitați la masă ori copiii tăi sunt mofturoși și nu stii cum să îi mai impresionezi, rulourile cu avocado te scot din impas. Ușor de preparat, dar și de mâncat, acestea nu numai că sunt foarte gustoase, însă arată și bine, ceea ce înseamnă că pot fi servite pe post de aperitiv când ai musafiri.

Ingrediente pentru 2 porții:

  • 1 avocado bine copt;
  • 2 linguri de pătrunjel tăcat mărunt;
  • zeama de la o limetă;
  • sare după gust;
  • 2 tortilla.

Mod de preparare:

  1. Într-un bol, pasează avocado, alături de pătrunjel și zeama de limetă. Asezonează cu sare.
  2. Întinde ambele tortilla pe masa de lucru și împarte pasta de avocado în două, astfel încât să poți unge ambele tortilla cu ea. Lasă o margine de 2-3 cm neacoperită cu pastă. Rulează apoi cele două tortilla și taie-le în rulouri de 4-5 cm.

Servește rulourile imediat, pentru a evita ca acestea să își modifice aspectul. Dacă îți dorești rulouri mai consistente, poți încorpora în pasta de avocado și 1 ou fiert, tocat mărunt.

rulouri cu guacamole

Foto: Pinterest

Salată rece de paste, cu pesto de avocado

O asemenea salată poate fi preparată în mai puțin de un sfert de oră, este gustoasă, sățioasă dar și aspectoasă. Mai mult decât atât, poate fi luată la pachet, pentru masa de prânz de la serviciu.

Ingrediente pentru 4 porții:

  • 180 g de paste la alegere;
  • 1 avocado bine copt, curățat de coajă;
  • 2 linguri de ulei de măsline;
  • 1 ½ cană de busuioc proaspăt;
  • 1 cană de spanac opărit și scurs bine;
  • 3 căței de usturoi;
  • ¼ cană de nuci caju;
  • 2 linguri de zeamă de lămâie;
  • ½ linguriță de piper proaspăt măcinat;
  • ¼ linguriță de sare.

Mod de preparare:

  1. Gătește pastele respectând instrucțiunile de pe ambalaj.
  2. Între timp, prepară sosul pesto punând toate ingredientele în blender. Asezonează apoi cu sare și piper.
  3. Scurge pastele bine după ce se fierb, lasă-le la răcit, apoi amestecă-le cu sosul pesto de avocado.

Foto: Pinterest

Somon cu avocado, pe pat de orez

Vrei să prepari o cină ușor de digerat, însă sățioasă și cu un aspect plăcut? Încearcă acestă rețetă cu avocado.

Ingrediente pentru 2 porții:

  • 2 porții de orez cu bob lung, fiert conform instrucțiunilor de pe ambalaj;
  • 2 fileuri de somon;
  • 1 lingură de zeamă de limetă;
  • 1 lingură miere;
  • 2 linguri de pătrunjel mărunțit;
  • sare după gust;
  • 1 avocado copt;
  • 1 lingură de zeamă de lămâie;
  • 1 lingură de coriandru tocat fin;
  • ¼ linguriță de fulgi de chilli.

Mod de preparare:

  1. Preîncălzește cuptorul la 200 de grade Celsius și acoperă o tavă cu hârtie de copt.
  2. Masează somonul cu uleiul de măsline și așază fileurile în tavă, cu pielea în partea de jos.
  3. Amestecă zeama de limetă cu mierea și pătrunjelul, apoi masează somonul cu acest amestec. Adaugă și un praf de sare. Bagă tava la cuptor și gătește somonul preț de 12-15 minute.
  4. Între timp, mărunțește avocado și amestecă-l cu zeama de lămâie, coriandrul, fulgii de chilli și puțină sare.
  5. La final, împarte orezul în două farfurii, peste acesta așază câte un file de somon și acoperă totul cu amestecul de avocado.

Din cauză că avocado își modifică rapid culoarea, e important să servești preparatul acesta imediat ce îl pregătești.

Foto: Pinterest

Aceste rețete cu avocado sunt pe placul întregii familii, de la mic la mare, așa că nu ai cum să dai greș. Regula de aur când gătești cu avocado este însă să servești preparatul imediat după gătire, astfel încât să nu aibă timp să oxideze. Poftă bună!