Poți folosi smântână de gătit într-o mulțime de rețete rapide și extrem de gustoase – iată 5 idei de preparate pe care să le încerci și tu!

Paste cremoase cu ciuperci crocante

paste_cu_smantana_de_gatit

Foto: Pinterest

Ingrediente pentru 4 porții:

  • 4 linguri de ulei de măsline extravirgin;
  • ½ kg de ciuperci tăiate în 4;
  • 2 cepe tocate fin;
  • ½ kg de spaghete;
  • ½ cană de smântână de gătit;
  • 1/3 cană de pătrunjel tocat fin;
  • zeama și coaja de la o lămâie;
  • 2 linguri de unt;
  • ½ cană de parmezan ras;
  • sare și piper după gust.

Mod de preparare:

  1. Încinge 2 linguri de ulei într-o tigaie pe foc moderat. Gătește jumătate din ciuperci, după ce le asezonezi cu sare, până când devin crocante, amestecând ocazional. Scoate-le pe o farfurie, adaugă celelalte 2 linguri de ulei rămase și procedează la fel cu celelalte ciuperci. În acest timp, pune spaghetele la fiert într-o oală plină cu apă cu sare. Lasă-le la fiert cu 2 minute mai puțin decât scrie pe etichetă.
  2. Lasă apoi focul de la tigaie mic și pune toate ciupercile în tigaie, de data asta împreună cu ceapa mărunțită. După 2 minute, ceapa se va înmuia.
  3. Transferă spaghetele fierte peste ciupercile din tigaie, după ce ceapa devine transparentă. Adaugă smântâna pentru gătit, dar și 1 cană de apă care a rămas de la fiertul pastelor. Mărește intensitatea focului, iar după ce începe să fiarbă mai lasă cel puțin 3 minute – până când pastele se fierb complet și sosul de îngroașă.
  4. Ia tigaia de pe foc, adaugă coaja și zeama de lămâie, pătrunjelul, untul, parmezanul, dar și piper după gust. Amestecă bine și servește imediat.

Pui în sos de oțet din vin

pui_in_sos_de_smantana_de_gatit

Foto: Pinterest

Ingrediente pentru 6 porții:

  • 3 linguri de ulei de măsline extravirgin;
  • 1 lingură de unt;
  • 1 pui întreg, porționat în 10 bucăți;
  • sare și piper după gust;
  • 4 cepe franțuzești, tocate fin;
  • 1 cană de oțet din vin roșu;
  • 1 cană de smântână de gătit;
  • pătrunjel tocat pentru ornare.

Mod de preparare:

  1. Amestecă sarea și piperul într-un bol și masează apoi bucățile de pui cu acest amestec.
  2. Încinge uleiul într-o tigaie, împreună cu untul, pe foc mediu. Pune apoi bucățile de pui în tigaie, cu partea acoperită de piele în jos. Când se rumenește pe o parte, întoarce puiul pe cealaltă parte. După ce gătești, în medie, 15 minute pe fiecare parte bucățile de pui, scoate-le pe o farfurie și acoperă-le cu folie de aluminiu pentru a le menține calde.
  3. În uleiul rămas în tigaie vei sota ceapa, apoi adaugă treptat oțetul – se va transforma într-un sos. Adaugă smântâna și gătește timp de 5 minute, până când capătă o nuanță maronie plăcută.
  4. Transferă din nou puiul în tigaie și mai gătește câteva minute, după care poți asezona cu pătrunjelul proaspăt tocat și poți opri focul. Asezonează cu sare dacă mai simți nevoia. Servește imediat.

Piept de pui în sos cremos cu usturoi

piepit_de_pui-in-sos_de_smantana

Foto: Pinterest

Ingrediente pentru 4 porții:

  • 2 bucăți mari de piept de pui, fără os și fără piele, tăiate pe jumătate;
  • 4 linguri de făină;
  • 4 linguri de parmezan ras;
  • 2 lingurițe de sare;
  • 1 linguriță de pudră de usturoi;
  • ½ linguriță de piper.

Pentru sos:

  • 5 linguri de ulei de măsline;
  • 2 linguri de unt;
  • 1 ceapă tocată fin;
  • 1 căpățână de usturoi curățată;
  • 1 ¼ cană de supă de pui;
  • 1 ¼ cană de smântână pentru gătit;
  • ½ cană de parmezan ras;
  • 2 linguri de pătrunjel tocat.

Mod de preparare:

  1. Asezonează puiul cu sare, piper și pudră de usturoi.
  2. Într-un bol, amestecă făina și parmezanul, apoi tăvălește pieptul de pui prin acest amestec. Scutură bucățile de carne pentru a înlătura făina în exces.
  3. Încinge 2 linguri de ulei cu 1 lingură de unt într-o tigaie, la foc mediu. Gătește 2 bucăți de piept de pui, timp de 4-5 minute pe fiecare parte. Scoate apoi pe o farfurie. Șterge tigaia cu un șervețel de gârtie, apoi pune încă 2 linguri de ulei și untul rămas, încinge-le și repetă procedura cu cele 2 bucăți de pui rămase.
  4. După ce scoți puiul pe farfurie, lasă focul mic și sotează ceapa în uleiul rămas. Strivește cu lama unui cuțit cățeii de usturoi, pune-i în tigaie și completează cu lingura de ulei rămasă. Sotează timp de 2-3 minute, după care stinge totul cu supa de pui și lasă să fiarbă până când își reduce cantitatea la jumătate. Lasă focul mic, încorporează smăntâna pentru gătit și lasă să fiarbă câteva minute, după care încorporează jumătatea de cană de parmezan păstrată pentru sos. După ce parmezanul se topește, asezonează cu sare și piper după gust și pune înapoi bucățile de piept de pui.
  5. După câteva minute, când sosul este suficient de gros, poți opri focul, dar nu înainte de a asezona cu sare, piper și pătrunjel. Servește ca atare sau alături de garnituri precum piureul, orezul fiert sau pastele.

Sos franțuzesc, cu smântână de gătit și ceapă caramelizată

sos_de_smantana_de_gatit

Foto: Pinterest

Ingrediente pentru 4 porții:

  • 2 linguri de ulei de măsline;
  • 1 ceapă tocată fin;
  • 2 căței de usturoi, dați pe răzătoare;
  • 2 crenguțe de cimbru;
  • 1 ceapă franțuzească, mărunțită;
  • 1 cană de smântână de gătit;
  • ¼ cană de arpagic tocat;
  • 1 lingură de zeamă de lămâie;
  • sare și piper după gust.

Mod de preparare:

  1. Încinge uleiul într-o tigaie antiaderentă, la foc mic. Sotează ceapa, usturoiul dar și cimbrul, amestecând ocazional. După ce ceapa devine moale și capătă o nuanță maronie, ia de pe foc și scoate cimbrul, încorporează smântâna pentru gătit apoi lasă la răcit. Caramelizarea cepei va dura în jur de 30-40 de minute, deci răbdarea este cheia.
  2. Într-un bol, amestecă smăntâna cu ceapa caramelizată, ceapa franțuzească tocată fin, arpagicul, zeama de lămâie și asezonează cu sare și piper după gust. Lasă să stea 30 de minute, apoi servește cu cartofi la cuptor sau chipsuri.

Crumble cu nucșoară și smântână de gătit

Foto: Pinterest

Ingrediente pentru 10 porții:

  • ¾ cană de unt;
  • 2 căni de făină;
  • 1 ½ linguriță de praf de copt;
  • ½ linguriță de sare;
  • ½ linguriță de nucșoară măcinată;
  • 1 cană de zahăr brun;
  • 2 ouă;
  • 1 ½ linguriță de esență de vanilie;
  • ½ cană de smântână lichidă.

Pentru topping:

  • ½ cană de unt;
  • ¼ cană de zahăr + 2 linguri;
  • 1 cană de făină;
  • ½ linguriță de bicarbonat de sodiu;
  • ½ linguriță de sare.

Mod de preparare:

  1. Prepară toppingul punând toate ingredientele în blender. Pune amestecul obținut într-o farfurie și modelează-l cu degetele. Introdu apoi la frigider și lasă să se răcească în jur de 15 minute.
  2. Prepară apoi blatul prăjiturii. Într-o crăticioară, topește untul la foc mediu timp de 5 minute. După ce acesta devine maroniu, transferă-l într-un bol și congelează-l preț de 15 minute.
  3. Preîncălzește cuptorul la 180 de grade Celsius. Pregătește o tavă acoperind-o cu hârtie de copt.
  4. Într-un bol, amestecă făina cu praful de copt, bicarbonatul de sodiu, sarea, dar și nucșoara. Într-un alt bol, pune untul congelat împreună cu zahărul și amestecă cu un mixer timp de 5 minute – vei obține un amestec pufos în care vei încorpora ouăle și esența de vanilie. Încorporează apoi amestecul uscat preparat anterior, dar și smântâna lichidă.
  5. Pune compoziția aceasta în tava pregătită și coace timp de cel puțin 45 de minute – fă testul scobitorii pentru a verifica dacă prăjitura este coaptă la interior. Lasă apoi la răcit.
  6. La final, ornează cu toppingul deja pregătit și servește.