Un aperitiv cu ciuperci poate fi servit cu succes înainte de orice preparat, indiferent de sezon. Apreciat de toată lumea, de la cei mici până la bunici, orice aperitiv cu ciuperci va fi devorat la mesele în familie și la petreceri. Mai mult decât atât, îl poți prepara pentru a îl servi pe post de gustare între principalele mese ale zilei.

Iată câteva rețete simple și rapide de aperitiv cu ciuperci care merită încercate!

5 idei de aperitiv cu ciuperci

Bruschete cu porcini

Ingrediente pentru 8 porții:

  • 3 linguri de ulei de măsline;
  • 2 căței de usturoi, tocați fin;
  • 4 ciuperci porcini, fără codițe, tocate mărunt;
  • 1 crenguță de mentă și una de cimbru;
  • sare și piper, după gust;
  • 8 felii de baghetă;
  • 1 legătură de pătrunjel tocat fin.

Mod de preparare:

1. Preîncălzește o tigaie antiaderenta și încinge în ea uleiul de măsline, pe foc mediu. Sotează usturoiul până când eliberează toate aromele, apoi adaugă ciupercile porcini și gătește-le până când se înmoaie – va dura în jur de 5 minute. Pune apoi în tigaie și menta și cimbrul mărunțite, apoi asezonează cu sare și piper și ia de pe foc.

2. Prăjește feliile de pâine, apoi împarte compoziția din tigaie pe toate cele 8 felii și ornează cu pătrunjelul proaspăt. Servește pe un platou.

Tartine cu pastă de ciuperci

Ingrediente pentru 36 porții:

  • 30 g ciuperci porcini deshidratate (n.r. hribi cenușii);
  • 225 g ciuperci Champignon tăiate în 4;
  • 50 g nuci trase la tigaie;
  • 2 căței de usturoi;
  • 40 g pătrunjel;
  • 180 ml ulei de măsline;
  • 70 g parmezan ras;
  • sare și piper, după gust;
  • o baghetă tăiată în 36 felii subțiri.

Mod de preparare:

1. Pune hribii la hidratat într-un bol plin cu apă caldă – lasă în jur de 15 minute, apoi scoate-i și lasă-i la scurs. 

2. Amestecă, în blender, hribii hidratați cu ciupercile Champignon, nucile, usturoiul și pătrunjelul. Omogenizează compoziția, oprește apoi blenderul pentru a adăuga puțin ulei de măsline, pornește-l apoi iar și tot așa până când încorporezi tot uleiul de măsline.

3. Transferă amestecul de ciuperci într-un bol, apoi încorporează parmezanul ras, asezonează cu sare și piper și lasă-l deoparte cât timp prăjești feliile de baghetă. Întinde apoi pasta de ciuperci pe feliile de pâine prăjită și servește-le. 

Ciuperci umplute cu spanac & brânză de capră

Ingrediente pentru 2 porții:

  • 4 ciuperci Portobello;
  • 2 linguri de ulei de măsline;
  • 1/2 ceapă tocată fin;
  • 2 căței de usturoi, mărunțiți;
  • 200 g spanac;
  • 100 g brânză de capră;
  • 100 g ardei copt tocat fin;
  • 50 g brânză Cheddar rasă;
  • zeama de la o lămâie;
  • sare și piper, după gust.

Mod de preparare:

1. Încinge cuptorul la 170 de grade Celsius. Acoperă o tavă cu hârtie de copt și așază în ea pălăriile ciupercilor, fără codițe, cu fața în jos. Dă la cuptor pentru 20 de minute. 

2. Între timp, încinge uleiul de măsline într-o tigaie și sotează în el ceapa și codițele de ciuperci mărunțite. După 3-4 minute, adaugă spanacul și usturoiul, apoi asezonează cu sare și piper. Gătește la foc mediu până când spanacul se ofilește. Mărește apoi intensitatea focului pentru ca lichidul din tigaie să se evapore și ia de pe foc.

3. Într-un bol, amestecă brânza cremoasă de capră și ardeiul copt și jumătate din cantitatea de brânză Cheddar. Adaugă peste și compoziția pe bază de spanac gătită deja, apoi stoarce zeamă de lămâie deasupra și mai adaugă, dacă este cazul, sare și piper.

4. Scoate ciupercile din cuptor, apoi umple-le cu compoziția pe bază de spanac și la final adaugă câte puțin Cheddar ras din cel rămas. Dă iar la cuptor pentru încă 15 minute, apoi servește. 

Frigărui cu ciuperci și pui

Ingrediente pentru 10 porții:

  • 1 piept de pui la grătar, tăiat cuburi;
  • 20 ciuperci murate;
  • 20 roșii cherry;
  • 450 g bile de mozarella;
  • busuioc proaspăt, după gust;
  • 10 bețe de frigărui.

Mod de preparare:

1. Ia câte un băț de frigăruie și înfige pe el, pe rând, câte un cubuleț de pui la grătar, câte o ciupercă murată, o roșie Cherry, o bilă de mozarella și continuă până când umpli toate cele 10 bețe.

2. Așază pe un platou și ornează cu busuioc proaspăt. 

Ciuperci trase la tigaie

Ingrediente pentru 6 porții:

  • 1 kg roșii;
  • 1/2 ceapă;
  • 4 căței de usturoi;
  • 1/2 cană de parmezan ras;
  • ulei de măsline pentru sotat;
  • sare după gust.

Mod de preparare:

1. Spală ciupercile, îndepărtează-le codițele și lasă-le la uscat.

2. Încinge uleiul de măsline într-o tigaie și sotează în el ceapa mărunțită. După ce ceapa se înmoaie, adaugă ciupercile întregi, asezonează cu sare și gătește până când ciupercile se înmoaie și ele. Completează cu usturoiul pisat, amestecă viguros, apoi scoate ciupercile pe un platou și adaugă deasupra parmezanul ras. Servește imediat.

Poftă bună!

PS: Alte rețete gustoase cu ciuperci găsești aici.