Ciocolata de casă este unul dintre deserturile după care toți copiii se dau în vânt. Și nu doar copiii – pentru cei mai mulți dintre noi, ciocolata de casă are gustul copilăriei, așa că nu e de mirare că atunci când pui pe masă acest desert, dispare în doar câteva secunde.

Rețeta clasică de ciocolată de casă

ciocolata_de_casa

Foto: Pinterest

Ingrediente:

  • 250 g lapte praf;
  • 130 g unt (peste 80% grăsime);
  • 100 ml apă;
  • 50 g pudră de cacao;
  • 150 g zahăr;
  • 2 pliculețe de zahăr vanilinat;
  • 1 linguriță esență de vanilie;
  • un praf de sare;
  • opțional: nuci prăjite, alune, stafide.

Mod de preparare:

  1. Pune zahărul, zahărul vanilinat și praful de sare într-o crăticioară, apoi adaugă cei 100 ml de apă și așază pe foc mediu. Amestecă încontinuu și după ce se dizolvă zahărul, mai fierbe încă 5 minute, apoi ia de pe foc.
  2. Adaugă imediat untul, dar și esența de vanilie. După ce untul este încorporat în totalitate, poți completa cu laptele praf amestecat în prealabil cu pudra de cacao. Este important ca această operațiune să fie făcută rapid, pentru că altfel ciocolata se va întări prea mult.
  3. La final, completează cu ingredientele la alegere – nuci, alune sau stafide, amestecând cu o lingură de lemn.
  4. Toarnă apoi compoziția de ciocolată caldă într-o tavă acoperită cu folie de plastic sau cu hârtie de copt și las-o la răcit preț de 3-4 ore, la temperatura camerei.
  5. După ce ciocolata de casă ajunge la textura dorită, o poți porționa cu un cuțit a cărui lamă să fie umezită. Poți servi ciocolata imediat, dar și în zilele următoare.

Rețetă de ciocolată de casă fără lapte praf

ciocolata_de_casa

Foto: Pinterest

Ingrediente:

  • 150 ml lapte (poate fi și vegetal);
  • 220 g pudră de cacao;
  • 160 g unt;
  • 230 ml de apă;
  • 30 g făină;
  • 120 g zahăr pudră.

Mod de preparare:

  1. Pune pudra de cacao și untul în blender și transformă-le într-o pastă.
  2. Pune apa la fiert într-o crăticioară, apoi adaugă și pasta din blender și încălzește până când ajunge aproape de punctul de fierbere. Înainte să dea în clocot, transferă compoziția într-un bol, apoi adaugă peste ea laptele, făina, precum și zahărul. Folosește fie un blender vertical, fie mixerul, pentru a omogeniza compoziția.
  3. Mută compoziția de ciocolată de casă într-un recipient acoperit cu hârtie de copt și dă apoi la frigider pentru cel puțin 6 ore. Poți, apoi, să porționezi și să consumi ciocolata de casă.

Rețetă de ciocolată de casă albă

ciocolata_de_casa_alba

Foto: Pinterest

Ingrediente:

  • 40 g de unt de cacao;
  • 40 ml de lapte praf;
  • 20 g de zahăr praf.

Mod de preparare:

  1. Taie untul de cacao în bucăți mici, astfel încât acesta să se topească mai ușor.
  2. Pune la fiert o oală cu apă, pe foc iute. Deasupra, așază o crăticioară în care vei fierbe la bain-marie bucățile de unt de cacao. Poți amesteca din când în când, astfel încât să uniformizezi procesul de topire.
  3. După ce untul este complet topit, încorporează zahărul pudră amestecând cu o spatulă, apoi procedează la fel și cu laptele praf. Transferă compoziția aceasta în blender pentru a o omogeniza.
  4. Toarnă compoziția de ciocolată de casă albă într-o tavă și las-o la frigider câteva ore, timp în care aceasta se va întări. O poți porționa și consuma imediat ce o scoți de la rece.

Rețetă de ciocolată de casă dietetică

ciocolata_de_casa_dietetica

Foto: Pinterest

Ingrediente:

  • ½ cană de pudră de cacao de calitate superioară;
  • 4 linguri de unt de cacao topit și răcit ușor;
  • 20 picături de îndulcitor cu stevia;
  • 1/8 linguriță esență de vanilie;
  • un praf de sare.

Mod de preparare:

  1. Într-un bol, încorporează pudra de cacao în untul de cacao topit, amestecând viguros cu o spatulă.
  2. Încorporează apoi și esența de vanilie, precum și îndulcitorul pe bază de stevia și praful de sare.
  3. Transferă compoziția omogenă obținută într-un recipient acoperit cu folie alimentară și lasă la temperatura camerei jumătate de oră, apoi dă la frigider timp de cel puțin 2-3 ore. Poți apoi să servești ciocolata.

Ciocolată de casă bio

ciocolata_de_casa_bio

Foto: Pinterest

Ingrediente:

  • 1 cană de unt natural;
  • 1 cană de pudră de cacao naturală;
  • ½ cană de miere naturală;
  • ½ păstaie de vanilie;
  • opțional: migdale mărunțite.

Mod de preparare:

  1. Pune o oală cu apă la fiert pe foc mare, iar deasupra așază un bol termorezistent, în care vei topi untul de cacao.
  2. După ce untul este topit, poți lua de la bain marie și poți încorpora în el pudra de cacao, dar și boabele din păstaia de vanilie. Lasă apoi să se răcească suficient de mult încât să aibă textura mierii, apoi adaugă și mierea. Toarnă ciocolata de casă într-o tavă acoperită cu folie alimentară și presară migdalele măcinate, dacă folosești. Lasă să se răcească peste noapte, apoi o poți tăia și savura.

Orice rețetă de ciocolată de casă dintre cele de mai sus ai alege, în mod cert rezultatul va fi absolut delicios. Poftă bună!