Odată cu scăderea temperaturilor din termometre, simțim nevoia de a înlocui cocktail-urile răcoritoare de vară, cu unele mai potrivite pentru sezonul rece. Iată câteva rețete de cocktail tomnatice, pe care le poți prepara și tu, acasă!

Dacă în zilele caniculare de vară un cocktail răcoritor cu gust de pepene, căpșune sau mango este mai mult decât potrivit, pe timp de toamnă ingrediente precum scorțișoara, mărul ori portocala sunt în lumina reflectoarelor.

5 rețete de cocktail ideale pentru serile răcoroase de toamnă

White russian cu scorțișoară

Ingrediente pentru 2 cocktail-uri:
• 2 shot-uri de vodcă
• 2 shot-uri sirop pumpkin spice
• 1 shot de lichior de cafea
• frișcă pentru ornat
• 1 linguriță de zahăr brun
• 3 linguri de crackers cu graham zrobiți
• scorțișoară

Mod de preparare:
Amestecă, pe o farfurie, crackersii zdrobiți cu un praf de scorțișoară și cu o linguriță de zahăr brun. Ia două pahare joase și umezește-le în partea superioară, apoi așază-le, cu baza în sus, pe farfuria cu amestecul preperat anterior. Ideea este ca buza paharului să fie acoperită, de jur împrejur, cu acestă compoziție crocantă.
Într-un shaker pentru cocktail-uri, pune vodca, siropul pumpkin spice, lichiorul de cafea și gheață din belșug, apoi agită bine pentru a se combina toate ingredientele. Varsă băutura în cele două pahare pregătite deja, acoperă cu frișcă și ornează cu un praf de scorțișoară.

Cocktail cu cidru și prosecco

Ingrediente pentru 2 cocktail-uri:
• 60 ml de coniac (poți folosi și rom negru)
• 120 ml de cidru de mere
• 180 ml de prosecco
• opțional, felii de măr
• 2 căni de zahăr brun
• ½ scorțișoară

Mod de preparare:
Într-un bol, amestecă zahărul brun cu scorțișoara. Udă partea de sus a paharelor, apoi întoarce paharele și așază-le cu fața în jos în bol, astfel încât zahărul să acopere buza paharelor.
Pune câte 30 ml de coniac în fiecare pahar, apoi completează cu 60 de ml de cirdru de mere. La final, toarnă câte 90 ml de prosecco. Decorează paharele cu felii de mere, pe care poți pune puțină scorțișoară. Servește băuturile imediat, astfel încât să te poți bucura de bulele de acid subtile.

Sangria tomnatică, cu smochine și cidru

Ingrediente pentru 4 porții:
• 1 sticlă de vin alb sec (se poate folosi și vin roșu)
• 1 cană de cidru de mere
• ¼ cană de coniac
• ¼ cană de lichior de portocale
• 1 portocală, tăiată felii
• 1 măr roșu, tăiat felii
• 1 pară, tăiată felii
• 5 smochine, tăiate felii
• 3 bețe de scorțișoară

Mod de preparare:
Pune toate ingredientele într-o carafă și bagă carafa la frigider peste noapte. Înainte de servire, adaugă gheață din belșug. Dacă sangria se prepară cu vin roșu, nu se mai adaugă gheață.

Bourbon cu sirop de arțar, după rețeta veche

Ingrediente pentru 1 cocktail:
• 60 g de whiskey bourbon
• 2 lingurițe de sirop de arțar
• 1 linguriță de apă
• un strop de bitter
• coaja de la o portocală
• 1 cireașă confiată

Mod de preparare:
Amestecă siropul de arțar cu apa și un strop de bitter într-un pahar. Adaugă apoi câteva cuburi de gheață, coaja de la portocală, apoi whiskey-ul. Ornează cu cireașa confiată și servește imediat.

Rețetă de cocktail cu pere coapte

Ingrediente pentru 6 cocktail-uri:
• 6 pere mici, tăiate pe jumătate
• ¼ cană de miere
• 1 lingură de oțet balsamic
• ¼ linguriță de scorțișoară
• un praf de nucșoară măcinată
• 2 linguri de suc de mere (poți folosi și apă)
• un praf de cuișoare măcinate
• 1 linguriță de vanilie
• 800 ml de vin spumant
• zahăr brun pentru ornarea paharelor
• 30 g de vodca (poți folosi și whiskey)
• salvie sau rozmarin pentru ornare

Mod de preparare:
Preîncălzește cuptorul la 200 de grade Celsius, apoi acoperă o tavă cu hârtie de copt. Întinde jumătățile de pară în tavă, una lângă cealaltă, asigurându-te însă că nu se ating.
Într-un bol, amestecă 2 linguri de miere, 1 lingură de oțet balsamic, 1/8 linguriță de scorțișoară și un praf de nucșoară. Unge cu acest amestec perele, apoi bagă tava la cuptor și lasă-le să se coacă în jur de 25 de minute – când sunt gata, perele vor căpăta o nuață maronie. Scoate tava din cuptor și lasă perele la răcit. După ce se răcesc, curăță-le de semințe și pune-le în blender, alături de vanilie și 2 linguri de suc de mere. Vei obține un piure gustos, pe care îl vei pune într-o carafă mare.
După ce te asiguri că piureul de pere este complet răcit, adaugă un praf de cuișoare, 3-4 linguri de miere, 800 ml de vin spumant, dar și cele 30 ml de vodcă. Amestecă bine.
Pregătește apoi paharele, acoperind buza fiecăruia cu zahăr brun. Toarnă cocktail-ul prefarat în pahare și ornează fiecare pahar cu o creguță de salvie sau de rozmarin.

Oricare dintre aceste rețete de cocktail este mai bună în compania prietenilor așa că adună-i pe toți în jurul mesei și bucurați-va de aromele toamnei împreună.