Îți sărim în ajutor cu câteva rețete de pâine fără drojdie, pe care le poți încerca în perioada de autoizolare la domiciliu. Având în vedere că ieși mai rar la cumpărături, dar și că ai mai mult timp la dispoziție, e păcat să nu te bucuri de o pâine de casă gustoasă, care îți va umple inima de bucurie și casa de miros apetisant, cum numai în bucătăria bunicii mai regăsești.

Drojdia este folosită ca ingredient la prepararea pâinii pentru că o ajută să crească și îi oferă acesteia o textură pufoasă. Însă în perioada aceasta de pandemie de Covid-19, drojdia se găsește tot mai rar în magazine. Așadar, ar trebui să te reorientezi către rețete de pâine fără drojdie. Vestea bună este că dacă prepari pâinea după o rețetă corectă, aceasta va fi la fel de gustoasă ca cea făcută cu drojdie.

Rețete de pâine fără drojdie

Pâine de casă, din 5 ingrediente (pâine irlandeză)

Ingrediente:

  • 2 căni de făină + făină pentru suprafața pe care frământăm aluatul;
  • ¾ linguriță de bicarbonat de sodiu;
  • ½ linguriță de sare;
  • 1 cană de lapte bătut;
  • 3 linguri de unt topit.

Mod de preparare:

  1. Preîncălzește cuptorul la 190 de grade Celsius.
  2. Într-un bol, amestecă făina cu bicarbonatul de sodiu și cu sarea. Adaugă apoi laptele bătut, dar și 2 linguri de unt topit și amestecă până când se tranformă într-o compoziție omogenă.
  3. Pudrează cu făină blatul de lucru și scoate aluatul din bol. Frământă bila de aluat de 10 ori – dacă este încă foarte lipicioasă, mai poți adăuga puțină făină. Modeleaz-o apoi în formă de cupolă și așaz-o într-o tavă acoperită cu hârtie de copt. Folosind un cuțit, fă-i un semn în formă de cruce la suprafață, iar apoi unge-o cu lingura de unt rămasă.
  4. Coace pâinea în jur de 35 de minute. Când este coaptă, aceasta capătă o crustă plăcută. Scoate-o din cptor și las-o să se răcească înainte de a o porționa și servi. Dacă o consumi a doua zi, e indicat să prăjești feliile de pâine înainte de a le consuma pentru că au o consistență foarte densă și poți avea senzația că este insuficient coaptă.

Foto: Instagram

Pâine rapidă

Ingrediente:

  • 2 ¼ cană de făină;
  • 1 lingură de praf de copt;
  • ½ linguriță de sare;
  • 3 ouă, la temperatura camerei;
  • 1 ½ cană de lapte sau de lapte bătut, tot la temperatura camerei;
  • 6 linguri de ulei de florea soarelui;
  • opțional ierburi aromatice sau semințe de chia, in, mac.

Mod de preparare:

  1. Preîncălzește cuptorul la 180 de grade Celsius. Pregătește o tavă de chec, acoperind-o cu hârtie de copt.
  2. Într-un bol încăpător, amestecă făina, praful de copt, sarea, dar și ierburile aromatice, dacă folosești.
  3. Într-un alt bol, amestecă ouăle, laptele, dar și uleiul.
  4. Încorporează amestecul lichid în cel pe bază de făină, folosind o spatulă. După ce se transformă într-o compoziție omogenă, mai amestecă încă 1 minut.
  5. Toarnă compoziția în tava de chef și coace-o la temperatura de 180 de grade preț de 40-45 de minute. Fă testul scobitorii și, dacă este coaptă, scoate pâinea din cuptor și las-o să se răcească.

Foto: Instagram

Pâine rustică, fără drojdie

Ingrediente:

  • 4 căni de făină;
  • 2 lingurițe de praf de copt;
  • ½ linguriță de sare;
  • 310 ml de apă
  • 1 lingură de ulei vegetal sau unt topit.

Mod de preparare:

  1. Preîncălzește cuptorul la 180 de grade Celsius. Acoperă o tavă cu hârtie de copt.
  2. Într-un bol de mari dimensiuni, amestecă făina, praful de copt și sarea, apoi încorporează apa și uleiul folosind o spatulă cu care să amesteci viguros.
  3. Scoate aluatul pe masa de lucru acoperită cu făină și frământă-l de câteva ori, până când capătă o consistență uniformă.
  4. Modelează bila de aluat în forma unei cupole, apoi cresteaz-o cu un cuțit, în formă de cruce.
  5. Așază pâinea în tavă și introdu-o la cuptor, unde o vei lăsa 35-40 de minute. Când este gata, va căpăta o nuanțe aurie, însă nu te aștepta să arate precum pâinea cu drojdie. Poți verifica dacă este bine coaptă astfel: întoarce pâinea cu baza în sus și apasă cu degetele – dacă se aude ca și cum ar fi goală, este coaptă.

Pâinea se poate servi caldă, dar și după ce se răcește. Pentru a nu se întări, o vei acoperi cu un prosop de bucătărie.

Foto: Instagram

Pâine de casă, cu praf de copt și bicarbonat de sodiu

Ingrediente:

  • 4 căni de făină;
  • 1 lingură de zahăr;
  • 1 ½ linguriță de praf de copt;
  • 1 ½ linguriță de bicarbonat de sodiu;
  • 1 ½ cană de apă la temperatura camerei;
  • 2 lingurițe de oțet;
  • 1 lingură de unt topit.

Mod de preparare:

  1. Preîncălzește cuptorul la 200 de grade Celsius.
  2. Într-un bol, amestecă făina, zahărul, praful de copt și bicarbonatul de sodiu. Într-o carafă, amestecă apa și oțetul, după care încorporează lichidul acesta în bolul cu făină, frământând cu mâinile.
  3. Scoate aluatul format pe masa de lucru, după ce ai acoperit-o cu făină. Frământă-l preț de 2-3 minute, apoi modelează-l într-o formă rotunjoară, crestează-l cu semnul crucii și așază-l într-o tavă acoperită cu hârtie de copt.
  4. Introdu pâinea la cuptor și las-o să se coacă 30-40 de minute. După ce este gata, scoate-o din cuptor și unge-o cu untul topit pentru a înmuia crusta.

Foto: Instagram

Pâine cu bere

Ingrediente:

  • 3 căni de făină;
  • 2 lingurițe de praf de copt;
  • 1 linguriță de sare;
  • ¼ cană de zahăr;
  • 1 doză de bere la temperatura camerei;
  • ½ cană de unt topit.

Mod de preparare:

  1. Preîncălzește cuptorul la 180 de grade Celsius și acoperă o formă de cozonac cu hârtie de copt.
  2. Într-un bol, amestecă făina cu praful de copt și sarea. Adaugă apoi și zahărul, berea, dar și ¼ cană de unt topit. Amestecă bine cu o spatulă sau cu o lingură de lemn.
  3. Pune această compoziție în forma de cozonac și unge la suprafață cu untul rămas. Introdu pâinea la cuptor și las-o să se coacă timp de 55-60 de minute. Mai lasă apoi în cuptor încă 5 minute, scoate-o și dă-i voie să se odihnească încă 10 minute, după care o poți tăia și savura.

Foto: Instagram

Spor la frământat și poftă bună :-)!