Suntem în plin sezon de toamnă și în ciuda soarelui care încă ne mai zâmbește prietenos în unele zile, temperaturile scăzute de afară au un cuvânt mai pronunțat de spus. Este perioada în care începem să ne întrebăm cât de puternică ne este imunitatea și cât de mult ne vom putea ține departe de prima răceală. În acest sens, începem să căutăm cât mai multe surse alternative de căldură, în afara hainelor cu mânecă lungă, a hanoracelor, a cardiganelor sau a gecilor mai groase.

Putem cădea de acord că, pe lângă ceașca de cafea sau ceai cald pe care o strângem între palme, mâncarea preparată acasă este o modalitate excelentă de a ne încălzi din interior spre exterior. Iar dintre toate felurile de mâncare la care ne putem gândi, supele se află în topul mâncărurilor calde, extrem de potrivite pentru acest sezon.

Fiindcă ne dorim cât mai multă diversitate în alimentația noastră, am ales pentru tine câteva rețete supă cremă cu care să te răsfeți fie la prânz, fie la cină. Următoarele rețete de supă cremă pe care ți le vom detalia sunt hrănitoare, sățioase, aromate și… bineînțeles cremoase. Dacă supa cremă legume este una dintre mâncărurile tale preferate, te încurajăm să încerci aceste rețete supe creme:

  1. Supă cremă de cartofi dulci. Este una dintre acele rețete de supe creme delicioase, sățioase, care pot fi servite oricând în timpul zilei, atât la birou, cât și acasă, împreună cu familia. Gustul ei poate fi reinterpretat în funcție de condimentele și legumele preferate pe care ai putea să le adaugi la rețeta clasică de mai jos.

Ingrediente necesare:

  • 1 ceapă mare, tocată
  • 1 lingură de ulei de măsline
  • 2 căței de usturoi tocați
  • 1 kg de cartofi dulci decojiți, tocați
  • ½ lingură de ardei iute uscat, fulgi
  • 1 litru de supă de pui
  • 1/3 cană de smântână

Pune uleiul la încins într-o cratiță mare, la foc mediu-mare. După câteva minute, adaugă ceapa și usturoiul. Gătește-le împreună circa 3 minute, până observi că ceapa se înmoaie. Peste acestea, adaugă cartofii dulci și fulgii de ardei, amestecând totul timp de 1 minut. Imediat după aceea, adaugă supa de pui, asezonează după gust cu piper și acoperă mâncarea cu un capac.

Lasă supa să atingă punctul de fierbere, după care ai grijă să reduci focul la mediu-scăzut. Fierbe supa așa timp de 15-20 de minute sau până când cartofii dulci devin fragezi. Ia cratița de pe foc și las-o 5 minute la răcit. Apoi, trece tot conținutul printr-un blender, până se omogenizează. Pune conținutul înapoi pe foc, adaugă smântâna și amestecă încontinuu timp de 2 minute. Supa cremă de cartofi dulci se servește cât timp este caldă, preferabil cu pâine crocantă.

  1. Supă cu găluște de curcan. Cea mai bună supă cu găluște se prepară după o rețetă simplă, cu suficiente porții pentru întreaga familie.

Ai nevoie de:

  • 3 aripi de curcan
  • 90 grame de griș
  • 1 ou
  • ½ kg de morcovi
  • pătrunjel sau păstârnac
  • 1 țelină mică
  • 2 cepe medii
  • 4 linguri de ulei

Începe prin a pune aripile de curcan în apă rece, într-o oală mare, timp de 15 minute. Abia apoi pune-le la fiert până vor da în clocot. Ia mereu spuma de deasupra lor, atunci când se formează.  Cât timp fierb aripile, ocupă-te de legume. După ce le-ai curățat, taie morcovii și păstârnacul în rondele groase, de circa 1 cm. Dacă preferi pătrunjelul, mărunțește-l simplu. Taie ceapa în 4, iar țelina în cubulețe mai mari.

După ce carnea clocotește pe foc, adaugă legumele tăiate și lasă totul la fiert timp de 1 oră. Abia apoi adaugă o lingură de vegeta. De regulă, la 5 litri de supă se pun circa 2 linguri de vegeta.

E timpul să pregătești și găluștele! Separă gălbenușul de albuș. Bate albușul spumă, adaugă apoi gălbenușul și mai amestecă de câteva ori, pentru a-l îngloba în compoziție. Adaugă uleiul și la final grișul. Amestecă doar foarte puțin, astfel încât albușul să nu se lase, iar compoziția să nu se întărească. Pregătește o lingură cu care să iei bucățele din compoziție și dă-le drumul în supă. Îți vor ieși circa 20 de găluște. Lasă mâncarea să fiarbă la foc mic, timp de 7-8 minute, apoi întoarce găluștele pe partea cealaltă în supă și mai lasă-le circa 5 minute.

supa-cu-galuste-reteta

  1. Supă cremă de ciuperci cu cimbru. O rețetă supă cremă de ciuperci reinventată căutai? Dacă nu ai mai încercat până acum combinația dintre ciuperci și cimbru, categoric în toamna aceasta trebuie să o încerci.

Această rețetă supă cremă  este ușor de preparat, nu ai nevoie de multe ingrediente, iar valorile nutriționale o fac perfectă pentru a fi savurată la masa de prânz: un castron de supă cremă de ciuperci cu cimbru are 231 calorii, 17 kg de grăsime, 49 mg de colesterol, 685 mg de sare, 11 g de carbohidrați și 6 g de proteine.

Ingrediente:

  • ¼ ceașcă de unt, tăiat cubulețe
  • 1 ceapă tocată mărunt
  • 1 kg de ciuperci proaspete sau ciuperci sălbatice, tocate mărunt
  • 1 linguriță de cimbru proaspăt tocat
  • ¼ cană de făină universală
  • ½ linguriță de sare
  • ¼ linguriță de piper
  • 6 cești de supă de pui

Într-o tigaie, topește untul la foc mediu-mare. Adaugă ceapa și gătește-o până se înmoaie, timp de 1-2 minute. Adaugă ciupercile și cimbrul, gătind mâncarea timp de încă 5 minute. Amestecă făina, sarea și piperul. Treptat, adaugă supa de pui. Lasă mâncarea să atingă punctul de fierbere. Redu focul la mic, permițând aromelor să se amestece timp de 15-20 de minute. Toarnă totul într-un blender și amestecă, până obții o compoziție omogenă. Pune compoziția înapoi în tigaie și mai las-o pe foc timp de câteva minute.

  1. Supă de ciuperci cu orez sălbatic. Fiindcă nu ne putem sătura niciodată de rețete de supe creme cu ciuperci, am decis să-ți mai propunem încă una. De data aceasta, ingredientul forte este orezul sălbatic. Cum se face supa cremă de ciuperci cu orez sălbatic? E simplu!

Ai nevoie de:

  • 1 kg de ciuperci tăiate mărunt
  • 2 linguri de ulei de măsline
  • 2 pachete de orez cu bob lung și orez sălbatic
  • 1 litru de supă
  • ½ cană de apă
  • 2 căni de smântână

Prepară ciupercile sote în ulei, până când acestea se vor înmuia. Adaugă orezul, conținutul unor pachețele de condimente, supa și apa. Adu amestecul până în punctul de fierbere. Redu focul. Acoperă și lasă mâncarea la fiert timp de 25 de minute. Adaugă smântâna și mai lasă supa la fiert timp de câteva minute.

supa-crema-ciuperci-reteta

  1. Supă cremă de morcovi cu rădăcină de țelină. Îți doreai să încerci o supă cremă țelină cu un twist aromat? O combinație de morcovi cu iaurt și ierburi aromate poate fi cina perfectă pentru o zi de toamnă mai răcoroasă.

Ingrediente:

  • ½ rădăcină mare de țelină, decojită și tocată
  • ½ kg de morcovi, curățați și tăiați în bucăți
  • 1/4 cană de iaurt cu lapte integral
  • 2 linguri de miere
  • 2 lingurițe de coriandru măcinat
  • 1 linguriță de ghimbir proaspăt măcinat
  • Sare
  • Piper măcinat
  • Frunze de țelină și mere (pentru servire)

Pune rădăcina de țelină și morcovii într-o oală mare, peste care adaugă 6 căni de apă și amestecă ocazional, până când mâncarea atinge punctul de fierbere. Apoi, lasă focul la mediu și gătește timp de 30-35 de minute. Lasă preparatul să se răcească treptat. Pune totul într-un blender, peste care adaugă iaurtul, mierea, coriandrul și ghimbirul. Amestecă ingredientele în blender și asezonează cu sare și piper.

Servește supa cu frunze de țelină și bucăți de măr presărate pe deasupra.

Avantajul supe creme este că pot fi preparate din majoritatea legumelor, aromate cu diverse condimente și reinventate prin adăugarea unor proteine sănătoase, cum ar fi carnea de curcan. Oricând ai poftă de supă cremă rețete, adu-ți aminte de exemplele oferite mai sus!