Varza de Bruxelles are o mulțime de beneficii pentru organism. Un alt avantaj al acestei legume este că poate fi pregătită în foarte multe feluri, gustul acesteia fiind ușor de asezonat cu diverse alimente. Iată 5 rețete delicioase cu varză de Bruxelles pe care să le încerci când nu mai știi ce să gătești!

Beneficiile pe care le are varza de Bruxelles

Este săracă în calorii, dar foarte hrănitoare

O jumătate de cană de varză gătită conține cel mult 28 de calorii, însă vine la pachet cu 2 grame de proteine, 2 grame de fibre, 127% din doza zilnică recomandată (n.r. DZR) de vitamina K, 81% din DZR de vitamina C, dar și 12% din DZR de vitamina A, respectiv acid folic.

Conține o cantitate mare de antioxidanți

Varza de Bruxelles conține antioxidanți care reduc stresul oxidativ din organism, prevenind astfel afecțiunile cronice și protejând totodată pielea de procesul de îmbătrânire prematură.

Te ajută să slăbești

Varza conține multe fibre, ceea ce înseamnă că poate combate constipația și te poate ajuta și să slăbești. Asta pentru că fibrele mențin senzația de sațietate pentru un timp îndelungat, iar apetitul este redus.

Conține acizi grași Omega 3 din belșug

Varza de Bruxelles este una dintre puținele surse de Omega 3 de origine vegetală, fiind așadar foarte recomandată persoanelor care adoptă o dietă vegetariană.

Cum gătești varza de Bruxelles

Aceasta este ușor de gătit, mai ales dacă folosești rețete ușoare, pentru început. Un pont de care să ții cont este ca atunci când gătești verzele de Bruxelles întregi, să le crestezi în formă de cruce la cotor, astfel încât să se gătească uniform.

Rețetă de varză de Bruxelles cu usturoi

Foto: Pinterest

Ingrediente pentru 4 porții:

  • 500 g varză de Bruxelles, curățată și spălată;
  • 3 căței de usturoi, tăiați felii;
  • ¼ cană de parmezan ras;
  • sare și piper după gust;
  • 3 linguri de ulei de măsline

Mod de preparare:

  1. Preîncălzește cuptorul la 200 de grade Celsius.
  2. Asigură-te că după spălare, verzele sunt complet uscate. Dacă unele sunt mai mari, taie-le pe jumătate. Întinde verzele de Bruxelles într-o tavă acoperită cu hârtie de copt, acoperă-le cu usturoiul mărunțit, dar și cu parmezanul ras, sare și piper, precum și cu ulei de măsline. Amestecă bine, apoi introdu la cuptor.
  3. După 20-25 de minute, varza va căpăta o nuanță aurie și se va înmuia la interior. Scoate tava din cuptor și servește varza de Bruxelles cât este caldă.

Rețetă de salată cu varză de Bruxelles, citrice și rodie

Foto: Pinterest

Ingrediente pentru 4 porții:

  • 50 g alune de pădure;
  • 1 linguriță de semințe de chimion;
  • 1 ceapă roșie mică, tocată mărunt;
  • 400 g de varză de Bruxelles tocată mărunt;
  • o mână de coriandru tocat;
  • 100 g de semințe de rodie.

Pentru dressing:

  • coaja de la o portocală + 2 linguri de zeamă;
  • coaja și zeama de la o lămâie;
  • 3 linguri de oțet de orez;
  • 1 lingurță de zahăr brun;
  • 5 linguri de ulei de măsline;
  • 2 linguri de muștar.

Mod de preparare:

  1. Încinge o tigaie pe foc mediu, apoi trage în ea alunele de pădure preț de 8-10 minute. Scoate-le apoi pe o farfurie și lasă-le la răcit. Trage apoi iar la tigaie timp de 30 de secunde semințele de chimion. Ia tigaia de pe foc și adaugă toate celelalte ingrediente pentru dressing, amestecând bine. La final, încorporează ceapa mărunțită și lasă dressingul deoparte.
  2. Mărunțește alunele de pădure și pune-le într-un bol împreună cu dressingul, dar și cu varza mărunțită. Lasă salata la frigider preț de o oră, după care completează cu rodia și coriandrul. Salata se servește imediat.

Rețetă de varză de Bruxelles gratinată, cu sos de brânză și bacon

Foto: Pinterest

Ingrediente pentru 6 porții:

  • 800 g varză de Bruxelles;
  • 1 lingură de ulei de floarea soarelui;
  • 85 g de bacon;
  • 85 g de pesmet;
  • 25 g de unt;
  • 400 ml lapte;
  • 50 g de făină;
  • 2 linguri de semințe de muștar pudră;
  • 100 g brânză gruyere rasă;
  • 25 g de parmezan ras.

Mod de preparare:

  1. Preîncălzește cuptorul la 180 de grade Celsius. Taie pe jumătate verzele de Bruxelles mai mari, pe cele mici lasă-le întregi. Pune verzele într-o tavă acoperită cu hârtie de copt, apoi masează-le cu ulei, sare și piper după gust. Coace-le în jur de 20 de minute.
  2. Între timp, trage baconul tăiat felii subțiri la tigaie, la foc mic. După ce grăsimea se topește, scoate baconul într-un bol și în grăsimea rămasă pune parmezanul, pe care îl vei rumeni ușor. Imediat ce parmezanul devine auriu, mută-l într-o farfurie.
  3. Topește untul într-o tigaie, împreună cu 2 linguri de lapte, după care încorporează făina și pulberea de muștar. După 2 minute, compoziția se va îngroșa și poți încorpora laptele rămas. Oprește focul când sosul se îngroașă iar, apoi încorporează brânza.
  4. Pune verzele într-un vas de iena, apoi acoperă-le cu baconul tras la tigaie, dar și cu sosul de brânză și cu parmezanul auriu. Introdu vasul la cuptor și gătește în jur de 10 minute, apoi scoate din cuptor și servește.

Rețetă de varză de Bruxelles cu oțet balsamic și merișoare

Foto: Pinterest

Ingrediente pentru 10 porții:

  • 1,5 kg de varză de Bruxelles;
  • ½ cană de ulei de măsline;
  • 1 cană de zahăr;
  • ¾ cană de oțet balsamic;
  • 1 cană de merișoare deshidratate.

Mod de preparare:

  1. Preîncălzește cuptorul la 170 de grade Celsius. Curăță verzele și așază-le în două tăvi acoperite cu hârtie de copt. Introdu tăvile la cuptor și gătește varza timp de jumătate de oră.
  2. Într-o crăticioară pusă pe foc mic, pune oțetul balsamic cu zahărul. După ce începe să fiarbă, redu focul la minimum și așteaptă să se îngroașe sosul. Când scoți varza de la cuptor, într-un recipient mare, acoper-o cu sosul de oțet și adaugă și merișoarele, după care amestecă bine. Salata se servește imediat.

Rețetă de varză de Bruxelles cu susan și ceapă verde

Foto: Pinterest

Ingrediente pentru 4 porții:

  • 1 lingură de ulei de susan;
  • o bucățică de 2 cm de ghmbir, dată pe răzătoare;
  • 300 g varză de Bruxelles;
  • 250 g de fasole verde din conservă;
  • o legătură de ceapă verde, tocată mărunt;
  • 1 lingură de miere;
  • 2 linguri de sos de soia;
  • 1 lingură de semințe de susan.

Mod de preparare:

  1. Într-o tigaie tip wok, încinge uleiul. Sotează apoi ghimbirul cu varza de Bruxelles tăiată în jumătăți, preț de 5 minute. Adaugă câteva linguri de apă dacă e necesar.
  2. Pune în tigaie și fasolea verde, dar și ceapa, mierea, sosul de soia și gătește timp de 1 minut. La final, completează cu semințele de susan și servește imediat.