Din dorința de a avea o masă îmbelșugată în zilele de sărbătoare, cu toții facem greșeala de a cumpăra și găti în exces, de aceea rămân întotdeauna prea multe resturi de la Crăciun. Dacă nu mai mănânci din preparatele rămase, dar nici nu te înduri să le arunci, aceste rețete te vor scoate din impas, ajutându-te să refolosești ce rămâne, pentru a găti rapid alte preparate.

Salată cu ouă umplute

Foto: Pinterest

Ouăle umplute nu lipsesc de la nicio masă festivă în familie, însă gospodinele întrec, de cele mai multe ori, măsura și pregătesc mai multe decât pot mânca invitații de la masă. Așadar, acestea rămân și zac prin frigider câteva zile, după care sfârșesc în coșul de gunoi.

Dacă încorporezi ouăle umplute într-un preparat mai ușor de digerat, cum ar fi o salată, în mod cert acestea se vor mânca și după Crăciun – iată o rețetă de salată pe bază de ouă umplute, care sigur vor rămâne ca resturi de la Crăciun!

Ingrediente pentru 4 porții:

  • 4 ouă umplute;
  • 8 căni de salată verde, spălată bine;
  • 1 cană de carne de curcan gătită, tocată mărunt;
  • ½ cană de ceapă verde tocată mărunt;
  • ½ cană tulpină și frunze de țelină mărunțite;
  • ½ cană de brânză cheddar rasă;
  • 2 fâșii de bacon, trase la tigaie;
  • sare, piper după gust.

Mod de preparare:

  1. Începe prin tăierea jumătăților de ou umplute în 4-6 cubulețe, apoi continuă prin amestecarea acestora cu celelalte ingrediente, într-un bol încăpător.
  2. Împarte apoi salata în farfurii pe care le poți orna cu frunze de țeină sau pătrunjel – poftă bună!

Orez prăjit, cu carne de porc la cuptor

Foto: Pinterest

Friptura de porc la cuptor se numără și ea printre preparatele de pe masa de Crăciun, însă rareori este consumată toată, întrucât este servită alături de o sumedenie de alte bunătăți, precum ouăle umplute, salata de vinete, salata de boeuf ori sarmalele.

Dacă îți rămâne carne de porc gătită la cuptor după masa de Crăciun, nu te grăbi să o arunci, pentru că o poți folosi într-o rețetă rapidă și gustoasă de orez prăjit.

Ingrediente pentru 2 porții:

  • 1 lingură de unt;
  • 200 g de friptură de porc (un cotlet/ o ceafă)
  • ¼ cană de morcov tocat mărunt;
  • ¼ cană de broccoli mărunțit;
  • 1 ceapă verde, tocată mărunt;
  • 1 cană de orez fiert;
  • 1 ou bătut;
  • ¼ cană de mazăre congelată;
  • 1 ½ lingură de sos de soia;
  • 1/8 linguriță de pudră de usturoi;
  • 1/8 linguriță de pudră de ghimbir.

Mod de preparare:

  1. Topește untul într-o tigaie antiaderentă, apoi pune în tigaie carnea de porc mărunțită, morcovul, broccoli, mazărea, dar și ceapa verde și gătește-le la foc mediu timp de cel puțin 7-10 minute. Pune apoi tot ce e în tigaie într-o farfurie încăpătoare.
  2. Pune iar tigaia la încins pe foc, apoi prăjește oul bătut amestcând bine. După ce oul e gătit, pune iar amestecul de carne de porc în tigaie, după care adaugă și orezul, sosul de soia, pudra de usturoi, dar și pe cea de ghimbir și mai gătește încă 10 minute. La final, împarte preparatul în 2 farfurii și servește.

Burger cu carne de curcan

Foto: Pinterest

Din dorința de a mânca mai sănătos, românii au început să înlocuiască porcul de pe masa de Crăciun cu carnea de curcan, mai slabă și săracă în grăsimi. Dacă și tu ai pregătit curcan pentru Crăciun și a rămas carne, poți prepara cu ea burgeri gustoși, care vor fi întâmpinați cu bucurie de toți membrii familiei, care s-au săturat de atâtea preparate tradiționale.

Ingrediente pentru 4 porții:

  • 200 g carne de curcan gătită la cuptor;
  • 1 morcov;
  • 1 măr;
  • ½ ceapă roșie;
  • 2 crenguțe de mentă proaspătă;
  • 1 ardei iute;
  • 2 castraveciori murați;
  • 1 linguriță de zeamă de la murături;
  • 4 chifle de burger.

Ingrediente pentru sos:

  • 2 linguri de ketchup dulce/ picant;
  • 1 linguriță de muștar;
  • ½ linguriță de sos Tabasco;
  • sare și piper după gust.

Mod de preparare:

  1. Folosește o furculiță pentru a rupe carnea de turcan în fâșii egale. Încinge apoi o tigaie antiaderentă la foc mediu, pune carnea de curcan în ea și încălzește-o cu ½ cană de apă. Acoperă cu un capac și lasă focul mic, apoi așteaptă ca apa să se evapore complet.
  2. Între timp, curăță morcovul și dă-l pe răzătoare, apoi dă pe răzătoare și mărul și toacă ceapa roșie. Mărunțește, de asemenea, menta. Pune toate ingredientele acestea într-un bol, apoi amestecă-le cu o linguriță de zeamă de la murături.
  3. Feliază foarte subțire castraveciorii, dar și ardeiul iute, apoi încorporează în amestecul preparat anterior.
  4. Într-un bol de dimensiuni reduse, amestecă toate ingredientele pentru sos.
  5. Taie pe jumătate chiflele pentru burgeri, unge-le cu sosul preparat, apoi umple-le cu carnea de curcan încălzită, dar și cu amestecul pe bază de morcov, preparat anterior. Servește burgerii înainte să se răcească!

Frittata cu bacon și jalapeno

Foto: Pinterest

Dacă ți-au rămas cartofi la cuptor, pe care i-ai servit la masa de Crăciun ca garnitură pentru friptură, îi poți refolosi pentru un mic dejun sățios sau pentru masa de prânz a doua zi. Prepară o frittata gustoasă și nimeni nu își va da seama că ai folosit resturi de la Crăciun.

Ingrediente pentru 4 porții:

  • 600 g de cartofi la cuptor, tăiați cubulețe;
  • 2 linguri de ulei de măsline;
  • 2 ardei iuți jalapeni, tăiați felii;
  • zeama, dar și coaja rasă de la o limetă;
  • 4 cepe verzi, tocate mărunt;
  • 8 ouă mari;
  • 4 linguri de maioneză light;
  • 175 g bacon, tocat mare;
  • 90 g brânză cheddar, tocată mărunt;
  • coriandru sau pătrunjel tocat, pentru servire.

Mod de preparare:

  1. Preîncălzește cuptorul la 180 de grade Celsius. Pune cartofii într-o oală cu apă rece în care ai dizolvat sare și lasă la fiert, pe foc mare. După ce apa clocotește, mai lasă 5 minute și oprește focul, după care scurge apa și lasă cartofii să se răcească.
  2. Încinge uleiul într-o tigaie, apoi pune cartofii și asezonează cu sare. Întoarce-i când pe o parte, când pe alta, până când devin aurii.
  3. Între timp, pune ardeiul iute mărunțit într-un bol, cu zeama și coaja de la limetă.
  4. Într-un bol, bate ouăle, adaugă ceapa verde, jalapeno care a stat în zeama de limetă, dar și maioneza.
  5. Încălzește o tigaie pe foc, apoi rumenește în ea baconul preț de 3 minute, după care adaugă cartofii aurii și amestecă bine. Acoperă totul cu amestecul de ouă bătute , după care completează cu brânza cheddar rasă. Lasă să se gătească până când marginile se întăresc – va dura cam 5 minute, apoi întoarce frittata pe cealaltă parte. Dacă vrei să nu ți se rupă, răstoarn-o pe o farfurie întinsă, apoi pune-o înapoi în tigaie, însă cu partea gătită în sus. La final, ornează cu frunze de coriandru sau pătrunjel și servește frittata caldă.

French toast din felii de chec

Foto: Pinterest

Ai pregătit prea mult chec pentru masa de Crăciun și nu s-a mâncat tot? Nu îl lăsa să se usuce, transformă-l într-un alt desert, pe care îl poți servi și pe post de mic dejun.

Ingrediente pentru 5 porții:

  • 10 felii de chec;
  • 6 ouă;
  • 1/8 cană de scorțișoară;
  • ½ linguriță de esență de vanilie;
  • 5 linguri de lapte;
  • 2 linguri de zahăr brun.

Mod de preparare:

  1. Bate bine ouăle, apoi adaugă scorțișoara, esența de vanilie, laptele și zahărul brun.
  2. Între timp, topește untul într-o tigaie, la foc mic.
  3. Înmoaie pe rând feliile de chec în ouăle bătute, apoi trage-le la tigaie, în untul topit. Întoarce feliile de chec pe ambele părți și scoate-le pe o farfurie când observi că sunt rumenite bine. Poți servi acest french toast atât ca atare, cât și asezonat cu fructe proaspete.