Odată cu venirea primăverii, poți încerca diverse rețete cu leurdă, despre care se știe că este extrem de sănătoasă. Tarabele din piețe sunt pline de leurdă proaspăt culeasă, iar marele avantaj este că aceasta nici nu este greu de gătit, ba dimpotrivă. Iată de ce este recomandat să mănânci leurdă, cum se gătește aceasta, dacă vrei să își mențină calitățile nutriționale, dar și câteva rețete rapide cu leurdă!

Beneficiile pe care le are leurda pentru organism

Începând de la jumătatea lunii martie și până în mai, ne putem bucura de leurdă, care are o mulțime de efecte benefice pentru organism.

Leurda are proprietăți antibacteriene, antivirale și antiseptice, ceea ce înseamnă că te poate proteja de îmbolnăvire și poate accelra procesul de vindecare, atunci când te afli în perioada de convalescență.

Mai mult decât atât, leurda poate să reducă tensiunea arterială, ceea ce înseamnă că reduce totodată riscurile cardiovasculare. De aceea este recomandată în mod deosebit persoanelor care au probleme cu colesterolul.

Întrucât este bogată în conținutul de antioxidanți, leurda poate neutraliza activitatea radicalilor liberi din corp. Așadar, stresul oxidativ este diminuat, procesul de îmbătrânire este încetinit și riscul de îmbolnăvire scade considerabil.

Și problemele gastrointestinale pot fi tratate eficient cu leurdă, care combate inflamația, balonarea, constipația și crampele abdominale.

Consumul de leurdă are efect de detoxifiere asupra ficatului, rinichilor și vezicii, aceasta fiind bogată în substanțe active care purifică organismul prin eliminarea toxinelor.

Astenia de primăvară poate fi ținută la distanță prin consum regulat de leurdă întrucât conține calciu, potasiu și fier, care combat oboseala specifică acestei astenii.

Cum se gătește corect leurda, astfel încât să își păstreze proprietățile

Acum, că ai aflat cât de benefic este consumul de leurdă, ar trebui să știi și cum să o gătești, pentru ca aceasta să își păstreze calitățile nutriționale.

În primul rând, leurda trebuie spălată în apă rece și scursă apoi foarte bine. Dacă o folosești în rețete ca atare, fără să o prepari termic, e indicat să o toci cât mai mărunt, pentru a îi elibera aroma.

Pe de altă parte însă, dacă o prepari termic, blanșeaz-o preț de 30-60 de secunde, așa cum faci și în cazul spanacului. În cazul în care nu o consumi imediat după ce o opărești, o poți ține în apă cu gheață dacă vrei să își păstreze culoarea verde, altfel se va închide la culoare.

Nu o găti excesiv, pentru că își va pierde atât aroma, cât și substanțele nutritive și ar fi păcat.

Rețete cu leurdă

Leurda poate fi folosită în fel și chip la gătit – ai nevoie doar de imaginație și timp. O poți consuma ca atare sub formă de salată, în dressinguri sau sosuri, la prepararea supelor și chiar și în tocane sau pe post de garnitură pentru carne. Am ales pentru tine 5 rețete diferite pe bază de leurdă, care te vor face să te îndrăgostești de această plantă!

Sos de leurdă cu pătrunjel

Foto: Instagram

Ingrediente:

  • 25 g de pătrunjel;
  • 50 g de leurdă;
  • 125 g de smântână.

Mod de preparare:

  1. Spală bine pătrunjelul și leurda și pune-le în blender. Transformă-le într-o pastă.
  2. Adaugă smântâna și mai pornește blenderul pentru câteva secunde. Servește sosul ca atare, pe post de dressing în salate ori alături de o friptură fragedă sau chiar pește.

Pesto cu leurdă

Foto: Instagram

Ingrediente:

  • Leurdă;
  • Pătrunjel;
  • Zeamă de lămâie;
  • Ulei de măsline;
  • Muguri de pin.

Mod de preparare:

  1. Folosește ingredientele de mai sus în cantitățile de care ai nevoie, în funcție de modul în care vei folosi sosul pesto. De pildă, dacă îl folosești pe post de dressing în salată, vei avea nevoie de o cantitate mică. Pe de altă parte însă, dacă ai de gând să îl folosești pe post de sos pentru paste, e necesară o cantitate mult mai mare.
  2. Pune ingredientele în blender și transformă-le într-un amestec omogen.

Supă cremă de leurdă

Foto: Instagram

Ingrediente pentru 4 porții:

  • 1 legătură mare de frunze de leurdă;
  • 1 linguriță de ulei de măsline;
  • 1 cartof mediu, tăiat cuburi;
  • 1 ceapă medie, tăiată mărunt;
  • 1-2 căței de usturoi, mărunțiți;
  • 800 ml apă;
  • 200 ml smântână lichidă;
  • sare și piper după gust.

Mod de preparare:

  1. Sotează în uleiul de măsline ceapa mărunțită. După ce aceasta devine transparentă, adaugă cuburile de cartofi și acoperă totul cu apă. Lasă să fiarbă la foc mic.
  2. Între timp, spală bine leurda și toac-o mărunt. După ce cartoful este fiert, pune leurda, dar și usturoiul mărunțit, în cratiță. După 1 minut, oprește focul.
  3. După ce supa se răcește puțin, poți folosi blenderul pentru a o transforma în supă cremă.
  4. Așază iar supa cremă pe foc mic, încălzește-o și încorporează în ea smântâna lichidă, amestecând încontinuu. Oprește focul imediat ce începe să clocotească.
  5. Servește supa cremă caldă sau rece, cu crutoane sau cu turtă de casă.

Unt cu leurdă

Foto: Instagram

Ingrediente pentru un sul de unt:

  • 50 g de frunze de leurdă;
  • 750 g unt;
  • sare și piper, după gust.

Mod de preparare:

  1. Topește untul în tigaie sau la cuptorul cu microunde. Încorporează în acesta leurda tocată fin, dar și sare și piper, după gust.
  2. Introdu untul la frigider pentru a se solidifica. După ce se întărește puțin, scoate-l, pune-l pe o bucată mare de folie alimentară din plastic și rulează-l sub forma unui sul.
  3. Untul cu leurdă se ține la frigider și se poate consuma cu crackerși, pe pâine prăjită sau în diverse preparate culinare.

Salată sotată cu leurdă

Foto: Instagram

Ingrediente pentru 6 porții:

  • 1 kg de varză Kale;
  • 150 g leurdă;
  • 2 linguri de oțet din vin;
  • 1 lingură de unt;
  • sare și piper după gust.

Mod de preparare:

  1. Topește untul într-o tigaie și sotează în el leurda și varza Kale mărunțite, la foc mediu. Amestecă viguros și pune 2 linguri de apă peste.
  2. După 1 minut, adaugă oțetul, lasă-l să scadă puțin și oprește focul. Asezonează cu sare și piper și servește alături de un fel principal.

Oricare dintre aceste rețete cu leurdă ai alege, te vei bucura de efectele sale benefice. Fă-ți un obicei din a mânca, pe timpul primăverii, cel puțin o dată sau de două ori pe săptămână leurdă. Poftă bună!