Dacă nici tu nu mai știi ce să îți iei la pachet la serviciu, aruncă o privire peste aceste rețete pentru masa de prânz! Încearcă preparate care pot fi mâncate și reci, ceea ce înseamnă că le poți consuma oriunde, oricând. Iată câteva rețete pentru masa de prânz, care sunt extrem de gustoase și reci!

Pui cu cartofi copți aromatizați cu lămâie & spanac cu tzatziki

Ingrediente pentru 4 porții:
• 4 cartofi dulci, tăiați cuburi
• 120 g de piept de pui fără piele
• ¼ cană de ulei de măsline extravirgin
• ¼ cană de zeamă de lămâie și câteva felii de lămâie pentru servire
• ½ linguriță de sare de mare
• piper negru măcinat, după gust
• 8 căni de spanac baby
• 1 cană de măsline
• 2 linguri de mărar proaspăt, tocat mărunt
Pentru sosul tzatziki:
• 1 castravete, curățat de coajă
• 2 căni de iaurt grecesc
• ¼ cană de mărar, tocat mărunt
• ¼ cană de mentă proaspătă, mărunțită
• ½ cățel de usturoi, mărunțit
• 1 lingură de zeamă de lămâie
• ¼ linguriță de sare
• piper negru măcinat, după gust

Mod de preparare:
Preîncălzește cuptorul la 180 de grade Celsius. Acoperă o tavă cu hârtie de copt și pune în ea pieptul de pui și cartofii tăiați cuburi, peste care pui uleiul de măsline, zeama de lămâie, sare și piper. Bagă tava la cuptor și lasă să se gătească în jur de 20 de minute. După ce puiul este făcut, scoate-l pe o farfurie și bagă înapoi la cuptor cartofii, pe care îi vei mai lăsa în jur de 15 minute. După aceea, lasă-i la răcit, pe o farfurie.
Pentru sosul tzatziki curăță castravetele de semințe, apoi dă-l pe răzătoare și lasă-l la scurs. Într-un bol, amestecă iaurtul cu castravetele scurs, cu mărarul, menta, usturoiul, zeama de lămâie, sare și piper. Amestecă până când devine omogen.
Într-o caserola, așază pieptul de pui tăiat felii, cartofii dulci copți, sosul tzatziki, măslinele și feliile de lămâie, apoi asezonează cu ulei de măsline și mărar. Lasă caserola la frigifer până când o consumi.

Salată de pui, cu avocado

Ingrediente pentru 4-6 porții:
• carnea de la un pui la rotisor, tocată mărunt
• 3 cepe verzi
• 4 tulpini de țelină, mărunțite
• 2 avocado, unul mărunțit, altul tăiat pe jumătate
• ¼ cană de zeamă de lămâie
• ¼ cană de ulei de măsline
• 2 linguri de oțet de orez
• ½ cană de pătrunjel mărunțit
• ¼ cană de mărar mărunțit
• sare și piper după gust

Mod de preparare:
Într-un bol de mari dimensiuni, amestecă puiul mărunțit, ceapa verde, dar și țelina, Încorporează apoi și avocado mărunțit și 1 lingură de zeamă de lămâie.
Într-un blender, pune celălalt avocado, zeama de lămâie rămasă, uleiul de măsline, oțetul, dar și pătrunjelul și mărarul. După ce acest amestec capătă o textură cremoasă, pune-l în bol, peste pui, asezonează cu sare și piper și bagă salata la frigider.
Pune apoi salata în caserolă și servește-o în cel mult 2 zile de la preparare.

Wrap de curcan, cu sfeclă și cremă de brânză

Ingrediente pentru 6 porții:
• 2 căni de sfeclă coaptă, tăiată cuburi
• ¼ cană de ceapă verde mărunțită
• 1 lingură de coriandru proaspăt, mărunțit
• 1 lingură de zeamă de limetă
• 1 ardei jalapeno, tocat mărunt și fără semințe
• ¾ cană de cremă de brânză
• 6 tortillas la temperatura camerei
• 3 căni de carne de curcat gătită, tocată mărunt
• 6 frunze de salată verde

Mod de preparare:
Într-un bol, amestecă sfecla coaptă, ceapa verde, coriandrul, zeama de limetă, ardeiul jalapeno. Bagă bolul la frigider și lasă-l o oră.
După aceea, unge fiecare tortilla cu câte 2 linguri de cremă de brânză. Adaugă deasupra un strat din amestecul preparat anterior, de la frigider, dar și câte ½ cană de carne de turcan mărunțită și încheie cu o frunză de salată verde. Rulează tortilla și bag-o în folie de plastic. O poți servi oricând, oriunde.

Sandviș cu ton și avocado

Ingrediente pentru 4 porții:
• ¾ cană de ceapă roșie, tăiată solzișori
• 2/3 cană de oțet de mere
• 1 linguriță de zahăr
• ¼ cană de apă
• 2 avocado tăiați felii
• 4 chifle din cereale integrale, prăjite
• ½ lingurițe de sare de mare
• ½ lingurițe de piper negru măcinat
• 1 conservă de ton în suc propriu, scurs bine
• ½ cană de pătrunjel tocat mărunt
• 2 linguri de migdale crude, mărunțite
• 2 linguri de măsline fără sâmburi, tăiate felii

Mod de preparare:
Pune la fiert ¼ cană de apă cu zahărul și ceapa roșie, la foc mare. După ce ceapa se caramelizează ușor, ia-o de pe foc și las-o 5 minute la răcit, apoi pune-o la scurs.
După ce ai tăiat chiflele pe jumătate și le-ai prăjit, împarte feliile de avocado în mod egal și folosește furculița pentru a întinde avocado. Asezonează cu sare și piper, apoi adaugă tonul, ceapa caramelizată, pătrunjelul, migdalele și măslinele. La final, un praf de sare și piper măcinat și sandvișurile sunt gata – acoperă cu cealaltă jumătate de chiflă.

Salată de somon, cu arpacaș și castravete

Ingrediente pentru 4 porții:
• 2 căni de arpacaș
• zeama de la 2 lămâi
• 2 linguri de muștar
• 1 cățel de usturoi, mărunțit
• 1/3 cană și încă 2 linguri de ulei de măsline
• sare de mare și piper negru măcinat, după gust
• 1 castravete tăiat felii
• ¼ cană de oțet de orez
• ¼ cană de pătrunjel proaspăt, mărunțit
• ¼ cană de mentă proaspătă, mărunțită
• ¼ cană de mărar proaspăt, mărunțit
• 6 fileuri de somon

Mod de preparare:
Pune o cratiță cu apă și un praf de sare la fiert. Adaugă arpacașul și fierbe-l în jur de jumătate de oră, după care îl vei lăsa la scurs.
Pune arpacașul scurs într-un bol, adaugă zeama de lămâie, muștarul, usturoiul, dar și uleiul de măsline. La final, asezonează cu sare și piper.
Într-un alt bol, amestecă feliile de castravete cu oțetul de orez, dar și cu sare, piper, pătrunjel, mentă și mărar.
Într-o tigaie antiaderentă, încinge 2 linguri de măsline la foc mic, asezonează somonul cu sare și piper și așază apoi fileurile în tigaie. Gătește somonul preț de 8-10 minute, apoi scoate-l pe o farfurie și mărunțește-l cu o furculiță.
La final, combină cele două compoziții din boluri într-un al treilea bol și adaugă somonul. Împarte salata în caserole și las-o la rece până când o consumi.

Poftă bună!

După ce încerci aceste rețete pentru masa de prânz, spune-ne cum ți-au ieșit și dacă ai fost mulțumit de rezultat :-).