Salata de vinete este unul dintre preparatele vedetă ale sezonului cald. Răcoritoare, ușoară, săracă în calorii dacă este preparată cu grijă, bogată în substanțe nutritive, dar totodată și ușor și rapid de preparat, această salată este pe placul tuturor, mai ales dacă este servită cu pâine pufoasă de casă și roșii țărănești gustoase.

Există mai multe metode de preparare a salatei de vinete, fiecare gospodină având propriile tehnici și secrete. Marea bătălie se dă între salata de vinete cu maioneză și cea fără, însă și salata de vinete cu ardei copți a câștigat popularitate în ultimii ani. Indiferent de preferințe, te vom ajuta cu sfaturi, rețete și ponturi pentru a prepara cea mai bună salată de vinete.

Cum se coc vinetele pentru salată

Vinetele sunt mai gustoase atunci când sunt coapte pe grătar sau pe focul de la aragaz, decât atunci când sunt coapte în cuptor.

Așadar, în primă fază trebuie să pregătești grătarul sau să așezi un disc ori o tavă pe ochiul de la aragaz. Înainte de a așeza vinetele pe suprafața pe care le vei găti, este obligatoriu să le înțepi din loc în loc cu o furculiță, pentru a preveni accidentele în timpul coacerii. În timp ce acestea se coc, există riscul să se umfle și chiar să explodeze, de aceea trebuie înțepate.

După ce pui vinetele pe grătar, stai lângă ele și întoarce-le ori de câte ori este nevoie, pentru a te asigura că nu se ard. Când vinetele sunt coapte uniform, le poți lua de pe grătar. Pune-le într-o sită din plastic și lasă-le la scurs. După ce vinetele se scurg, curăță-le de coajă, apoi lasă-le iar în sită pentru ca lichidul amărui din ele să se scurgă în totalitate.

Vinetele se vor toca pe un tocător din lemn sau plastic, cu ajutorul unei ustensile din lemn sau din oțel inoxidabil, altfel pulpa vinetelor va oxida și se va înnegri.

Rețete de salată de vinete pentru toate gusturile

Rețetă de salată de vinete fără maioneză

Ingrediente pentru 6 porții:

  • 1,5 kg de vinete;
  • 120 ml ulei de floarea soarelui;
  • ½ lingură de zeamă de lămâie;
  • 1 ceapă tocată fin;
  • sare după gust.

Mod de preparare:

  1. Coace bine vinetele, curăță-le de coajă și apoi lasă-le la scurs. După ce se scurg bine, toacă-le pe un tocător, cu coada unei linguri de lemn ori cu un cuțit cu lamă din oțel inoxidabil sau din ceramică.
  2. Pune vinetele tocate fin într-un bol, apoi adaugă zeama de lămâie și un praf de sare și amestecă viguros cu o lingură de lemn. Treptat, încorporează uleiul de floarea soarelui, fără să te oprești din amestecat. La final, adaugă și ceapa tocată fin, mai amestecă 1-2 minute și salata de vinete este gata!

Foto: Instagram

Salată de vinete cu maioneză

Ingrediente pentru 8 porții:

  • 1,5 kg vinete;
  • 1 ceapă;
  • 1 gălbenuș de ou;
  • 1 linguriță de muștar;
  • 200 ml ulei de floarea soarelui;
  • 1 gălbenuș de ou;
  • ½ lingură de zeamă de lămâie;
  • sare după gust.

Mod de preparare:

  1. Curăță, scurge și toacă vinetele, respectând indicațiile de mai sus. Amestecă, într-un bol, vinetele tocate cu ceapa tocată mărunt.
  2. Separat, într-un alt recipient, prepară maioneza de casă, amestecând gălbenușul de ou și muștarul, cu o lingură de lemn. Treptat, încorporează uleiul de floarea soarelui, turnând câte puțin în timp ce amesteci energic cu lingura de lemn.
  3. Pune maioneza peste vinetele tocate, adaugă zeama de lămâie și sarea și omogenizează compoziția. Salata de vinete poate fi servită imediat, dar poate fi și depozitată în frigider.

Rețetă de salată de vinete cu ardei copți

Ingrediente pentru 6 porții:

  • 1,5 kg vinete;
  • 6 ardei kapia;
  • ½ ceapă tocată fin;
  • 2 căței de usturoi;
  • 50 ml ulei de floarea soarelui;
  • ½ lingură de zeamă de lămâie;
  • sare după gust.

Mod de preparare:

  1. Coace vinetele și ardeii kapia pe grătar sau la aragaz (în tigaie tip grill, pe disc sau tablă). Curăță vinetele și ardeii kapia și lasă la scurs în strecurători diferite. Ardeii trebuie curățați atât de coajă, cât și de cotor și semințe.
  2. Toacă vinetele și pune-le într-un bol, apoi toacă și ardeii copți, cât de mărunt poți și pune-i peste vinete. Amestecă bine cu o lingură de lemn, apoi încorporează uleiul de floarea soarelui. La final, când salata a căpătat o textură pufoasă, poți încopora ceapa și usturoiul, după care poți asezona cu sare. Nu uita de zeama de lămâie, care va preveni modificarea culorii salatei de vinete, însă totodată îi va și îmbogăți aroma. Această salată poate fi consumată imediat după preparare, dar este mult mai gustoasă după ce se ține o oră la rece, la frigider.

Foto: Instagram

Salată de vinete cu usturoi

Ingrediente pentru 4 porții:

  • 1,5 kg vinete mari;
  • 2 cepe mici;
  • 6 căței de usturoi;
  • 150 ml ulei de floarea soarelui;
  • sare și piper după gust;
  • opțional, mărar tocat fin.

Mod de preparare:

  1. După ce coci vinetele, le cureți de coajă și le lași la scurs, pune-le într-un bol, apoi asezonează-le cu sare și piper după gust.
  2. Amestecă bine vinetele cu o lingură de lemn, în timp ce torni puțin câte puțin uleiul de floarea soarelui. După ce termini de pus uleiul, vei observa că vinetele și-au modificat textura, devenind pufoase.
  3. La final, adaugă ceapa și usturoiul tocate mărunt, gustă și completează cu puțină sare dacă este necesar. Mărarul tocat îl poți folosi pentru a decora salata de vinete.

Salată de vinete cu ceapă calită

Ingrediente pentru 6 porții:

  • 4 vinete;
  • 150 ml ulei de floarea soarelui + 1 lingură pentru călirea cepei;
  • 1 ceapă mare;
  • ½ lingură de zeamă de lămâie
  • sare după gust.

Mod de preparare:

  1. Vinetele coapte, scurse bine și curățate de coajă le vei pune într-un bol încăpător.
  2. Toacă ceapa mărunt și călește-o într-o tigaie antiaderentă, într-o lingură de ulei încins. Fiind călită, ceapa va avea o aromă mai plăcută.
  3. Cu o lingură de lemn, amestecă vinetele tocate în timp ce torni treptat uleiul de floarea soarelui. La final, asezonează cu sare după gust, dar și cu zeama de lămâie, după care încorporează ceapa călită și apoi răcită.

Salată de vinete cu ou crud

Ingrediente pentru 4 porții:

  • 1 kg vinete;
  • 1 ceapă medie;
  • 1 gălbenuș de ou;
  • 2 linguri de ulei;
  • sare după gust.

Mod de preparare:

  1. Coace vinetele, curăță-le, lasă-le la scurs, după care toacă-le mărunt. Pune-le într-un bol, presară sarea deasupra și amestecă viguros cu o lingură de lemn.
  2. Adaugă cele 2 linguri de ulei peste vinete, după care încorporează-le prin amestecare rapidă. După ce vinetele devin pufoase, adaugă și gălbenușul de ou crud și amestecă foarte bine. Gustă salata de sare și mai adaugă dacă este necesar, apoi încorporează ceapa tocată fin.
  3. Salata de vinete poate fi servită imediat după preparare ori poate fi depozitată în frigider. Este important să nu o lași pe masă sau pe blatul de bucătărie întrucât oul crud se alterează rapid și îți poate cauza probleme de sănătate.

Foto: Instagram

Salată de vinete fără ulei

Ingrediente pentru 6 porții:

  • 1,5 kg de vinete;
  • 2 lingurițe de pastă de susan;
  • o jumătate de dovlecel fiert;
  • 1 ceapă mare;
  • sare după gust.

Mod de preparare:

  1. Amestecă vinetele tocate (coapte, scurse și curățate în prealabil) cu 2 linguri de pastă de susan, folosind o lingură de lemn.
  2. Asezonează apoi cu sare după gust și încorporează în salata de vinete o jumătate de dovlecel copt în prealabil și mărunțit cu cuțitul. La final, completează cu ceapa tocată și salata de vinete dietetică este gata. Pasta de susan va face salata de vinete cremoasă, în timp ce dovlecelul o va lega și îi va oferi o culoare deschisă plăcută.

Cu ce se leagă salata de vinete

Indiferent de preferințele culinare ori de tipul de alimentație adoptat, un lucru e cert: salata de vinete are nevoie de un ingredient cremos, care să o lege.

Iată cu ce se leagă salata de vinete:

  • Maioneză;
  • Gălbenuș de ou crud;
  • Ulei de floarea soarelui;
  • Pastă de susan;
  • Dovlecel fiert și pasat.

Salată de vinete mai albă? Foarte simplu

Salata de vinete ideală este deschisă la culoare, are o textură pufoasă și gust desăvârșit. Iată câteva trucuri pentru albirea salatei de vinete:

  • Vinetele trebuie tocate cu o ustensilă nemetalică întrucât altfel oxidează și se înnegresc. De asemenea, salata va fi amestecată cu o lingură de lemn din același motiv;
  • Poți folosi zeamă de lămâie sau puțin oțet, care au rolul de a împiedica oxidarea vinetelor la contactul îndelungat cu aerul;
  • Pe măsură ce amesteci salata de vinete cu ulei, aceasta se va deschide la culoare tot mai mult. Așadar, pentru a obține o salată de vinete albă, va trebui să o amesteci foarte bine. În cazul în care nu folosești ulei, poți folosi dovlecel fiert cu scopul de a albi salata.

Salata aceasta este mai gustoasă dacă este servită cu pâine de casă sau chiar cu turte pufoase, coapte pe plită sau în tigaie. Alături de ea se pot servi cu succes: salata de roșii, măslinele Kalamata, ardeii copți ori ceapa verde. Poftă bună!