Te-ai gândit vreodată cât de importantă este atenția pe care o acorzi mâncării pe care o servești? 

Fie că încerci să slăbești sau pur si simplu vrei un stil de viață mai sănătos, vei vedea că aceste sfaturi pe care le-am pregătit pentru tine te vor ajuta să îți savurezi în mod corect mâncarea și  să-ți reglezi dieta.  

  1. Nu te uita la televizor în timp ce mănânci

Televizorul este cel mai mare inamic în ceea ce privește atenția pe care ar trebui să o acordăm mesei pe care o savurăm. Probabil și tu ai făcut această greșeală, de a urmări o știre sau de a viziona un film în timp ce mănânci. Procedând astfel, atenția ta se pierde total și ajungi în situația în care îți termini porția înainte să îți dai seama, riscând să nu te bucuri de mâncarea din fața ta.shutterstock_685998814

     2. Pune lingura sau furculița jos imediat după fiecare bucată de mâncare

De multe ori, după ce luăm prima bucățică de mâncare o pregătim deja pe a doua în timp ce ne chinuim să mestecăm repede. Înceară să eviți acest ritual aproape nevoluntar. Pune jos lingura sau furculița după fiecare bucată de mâncare și savureaz-o. Astfel, vei observa că vei simți nevoia de mai puțină mâncare și te vei bucura cu adevărat de gustul preparatelor din fața ta. 

      3. Asează-te și relaxează-te în timp ce mănânci.

Chiar și în cele mai aglomerate zile, trebuie să îți faci timp pentru o masă liniștită și relaxantă. Încearcă atunci când mănânci să te concentrezi asupra alimentelor pe care le consumi și evită să te gândești la alte lucruri pe care trebuie să le rezolvi. Este foarte important să acorzi mâncării atenția de care are nevoie. 

      4. Nu-ți pune mai mult în farfurie decât crezi că poți mânca

De mici învățăm faptul că trebuie să terminăm tot ce avem în farfurie. Deși acesta este o tradiție pe care mulți dintre noi încercăm să o respectăm, trebuie să ții cont de limitele tale. Ar fi păcat să irosești preparatele gustoase lăsându-le în farfurie. Nu uita, mai bine îți pui ulterior încă o porție, decât să rămână în plus.

     5. Fii întodeauna recunoscător pentru mâncarea pe care o savurezi.

Înainte sau după ce mănânci, ia o pauză și fii recunoscător pentru preparatele pe care le ai în fața ta. Fie că o vei spune cu voce tare sau în gând, încearcă să mulțumești pentru fiecare aliment de care ai șansa să te bucuri. gardie-design-social-media-marketing-563667-unsplash

     6.  Mănâncă încet și ascultă semnalele pe care ți le dă stomacul.

A mânca încet este cea mai bună metodă de a face ca mintea ta să comunice cu organismul. În realitate, corpul transmite semnale de saturație cu aproximativ 20 de minute dupa creier. Din această cauză, apar situațiile în care ajungem să mâncăm mai mult decât am putea. De aceea, este important să nu te grăbești atunci când mănânci și să fii atent la semnalele pe care organismul încearcă să ți le transmită. 

     7. Fă diferența între nevoia de a mânca din cauza senzației de foame și nevoia de mânca pe bază emoțională.

Atunci când înveți să faci diferența dintre cele două vei reuși să îți creezi un echilibru și să îți reglezi dieta. Încearcă să eviți să consumi foarte multe alimente atunci când simți nevoia de a mânca doar pe bază emoțională (stres, tristețe, oboseală) fără a simți o reală senzație de foame.