Există multe restaurante cu specific românesc în București, de aceea este dificil să alegi unul când poftești la bucate tradiționale, fie ele în varianta clasică, ca la bunica acasă, fie în varianta contemporană, reinterpretată. Iată ce restaurante trebuie să încerci, dacă ești fan al bucătăriei românești!

1. Caru’cu Bere

Berărie celebră care a fost inaugurată în anul 1879, Caru’cu Bere se află în topul celor mai bune restaurante cu specific românesc din Capitală. În meniul restaurantului vei găsi preparate precum fasolea făcăluită, supa de găină cu tăiței de casă, carne la garniță servită cu mămăliguță și varză murată, precum și plăcintă de casă cu brânză ori tort de biscuiți ca în copilărie.

Stilul arhitectural art nouveau al clădirii în care se află restaurantul completează experiența culinară. Mai mult decât atât, concertele la vioară ori spectacolele de dans creează o atmosferă care te va duce cu gândul la perioada de glorie a Bucureștiului, în care era denumit “Micul Paris”.

Sursa foto: Facebook

2. Hanul lui Manuc

Monument istoric și obiectiv turistic important din București, Hanul lui Manuc datează din anul 1808. Cu toate că a avut o istorie agitată, Hanul și-a păstrat de-a lungul timpului renumele de loc în care se mănâncă bine.

Cu un iz ce amintește de Bucureștiul de altădată, Hanul lui Manuc își primește clienții cu o atmosferă aparte, dar și cu preparate românești pe săturate. Dintre acestea, printre preferatele mesenilor se numără oasele de vițel cu măduvă, pregătite la cuptor cu hrean, ciorba țărănească de fasole cu afumătură servită în pâine, precum și pastrama fragedă de berbecuț ori papanașii cu smântână cremoasă și dulceață.

Foto: Instagram

3. Lacrimi și Sfinți

Restaurantul Lacrimi și Sfinți, deținut de poetul Mircea Dinescu, se numără printre locurile preferate de turiști, atunci când vine vorba despre bucate cu specific românesc. În meniu vei găsi preparate tradiționale, însă reinterpretate într-o manieră modernă, care nu are cum să nu te surprindă plăcut. Ar fi păcat, dacă iei masa aici, să nu încerci o fasole bătută cu ceapă caramelizată, sarmale nu-mă-uita, umplute cu carne de gâscă, vițel și porc, dar și o porție de găluște cu prune.

Foto: Facebook

4. Locanta Jariștea

Cu o istorie de aproape 30 de ani, Locanta Jariștea este renumit pentru bucătăria românească boierească, care reprezintă garanția unei experiențe culinare inedite. Acest restaurant îți oferă un spectacol gastronomic, cultural, dar și artistic, pe care nu îl vei mai găsi nicăieri în București.

Meniul cu preparate din perioada interbelică te va surprinde cu feluri precum mușchiulețul de bou învârtit cu prune uscate, schnitzel vienez cu piurea de cartoafe franțuzească, fazan la cuptor cu sos de vin și piureaua pădurarului ori cremă de zahăr ars Beatriz.

Foto: Instagram

5. Mahala

În restaurantul Mahala, totul este reinterpretat, începând de la motivele tradiționale românești folosite pentru amenajarea spațiului, până la preparatele din meniu. Rețetele românești servite în acest restaurant sunt reinventate și prezentate într-o manieră complet diferită. Bucătăria contemporană a acestui local face din Mahala un loc preferat de către gurmanzii iubitori de tot ce e românesc, autentic, însă dornici să experimenteze lucruri noi.

Pentru a îți face o idee cu privire la ce se servește aici, iată câteva recomandări culinare: momițe cu sos de vițel și spumă de castraveți, somn în mălai cu sos de urzici usturoiate și mămăligă, colivă.

Foto: Facebook

6. Zahana Zexe

Bucătăria restaurantului Zexe restaurează gastronomia românească, oferind clienților oportunitatea de a degusta preparate servite la curțile boierești din Bucureștiul de altădată.

În meniul Zexe se regăsesc preparate românești parcă uitate de vreme, printre care tuslamaua regală din muchie și mura, jumările boierești, ciorba de potroace, tocănița de gălbiori ori prăjitura Carmen Sylva cu ciocolată și cafea.

Foto: Facebook

7. Restaurant Voievodal Băneasa

Dacă vrei să savurezi preparate românești gătite în varianta tradițional țărănească, acesta este restaurantul pe care trebuie să îl încerci neapărat. Localul a fost amenajat în stilul specific al secolelor XV – XVII, de aici și izul acestuia de curte domnească.

Dacă aspectul restaurantului nu te cucerește din prima, în mod cert preparatele consumate o vor face. În meniu vei găsi bucate alese printre care și: salata de vinete, ciorba de burtă sau de cocoș, saramura de crap cu mămăliguță, cârnații la garniță cu varză murată și mămăliguță, precum și deserturi ca plăcinta cu mere și nucă ori crema de zahăr ars.

Foto: Facebook

8. Hanu’Berarilor Elena Lupescu

Acest restaurant este, după cum îi spune și numele, amplasat în Casa Elenei Lupescu, ceea ce îi dă un aer aparte, care trezește nostalgii celor care îi trec pragul. Clădirea datează din anul 1900 și a fost restaurantă respectând întocmai arhitectura originală.

Meniul restaurantului Hanu’Berarilor Elena Lupescu este unul variat, care îmbină produsele tradițional românești, gătite în stil țărănesc, cu preparatele boierești. Printre produsele apreciate de clienți se numără ciorba Bucur, făcută din coadă de bou, cârnații din topor, pastrama de oaie la tigaie cu vin și usturoi, dar și tortul Ecaterina Întâia.

Foto: hanulberarilor.ro

Dacă îți plac mâncărurile tradiționale, ar fi păcat să nu încerci toate cele 8 restaurante cu specific românesc prezentate în acest articol. Te invităm să ne lași în secțiunea de comentarii păreri cu privire la experiențele culinare avute. Poftă bună!