Afinele sunt fructe mici și mov, cu gust dulce-acrișor și proprietăți multiple pentru sănătate. Originare din America de Nord, au devenit populare în întreaga lume, fiind consumate atât ca aliment, cât și ca medicament. Află totul despre acest super-aliment și include-l în meniul zilnic.
Cuprins articol
Afine: proprietăți și beneficii
Afinele sunt sărace în calorii și bogate în nutrimente, astfel că vin cu multe beneficii, atunci când sunt consumate. O cană de fructe (aprox. 148 g) cotine:
- 4 grame de fibre;
- 24% din doza zilnica recomanda de Vitamina C;
- 36% din doza zilnica recomanda de Vitamina K;
- 25% din doza zilnica recomanda de mangan;
- Mici cantități din alte nutrimente.
Afinele au, de asemenea, 85% apă, iar toată cantitatea menționată mai sus nu are mai mult de 84 de calorii și 15g de carbohidrați.
Afinele sunt bogate în antioxidanți
Antioxidanții protejează organismul de radicalii liberi, acele molecule ce pot modifica celulele și creste riscul de îmbătrânire prematură și boli cronice. Afinele au cea mai mare cantitate de antioxidanți dintre fructe și legume, potrivit specialiștilor. Flavonoidele sunt substanțele care aduc cele mai multe beneficii, atunci când mâncam afine. Desi multe dintre aceste proprietăți nu au fost demonstrate științific, un studiu făcut pe un grup de 168 de oameni, ce a băut zilnic un litru de suc de afine amestecat cu mere, a arătat că după patru săptămâni, leziunile oxidative de la nivelul ADN-ului au scăzut cu 25%.
Afinele acționează și asupra colesterolului rău, menținându-l în limite normale și ajutând la scăderea lui. În consecință, riscul de a dezvolta boli cardiovasculare sau hipertensiune se reduc considerabil.
Afinele îmbunătățesc memoria
Stresul oxidativ poate accelera procesul de îmbătrânire a creierului, însă antioxidanții din afine te pot ajuta să reduci riscurile. Studiile au arătat că aceste fructe îmbunătățesc conexiunile din creier și întârzie problemele de memorie ce pot apărea odată cu înaintarea în vârstă.
Afinele previn apariția diabetului
Afinele conțin cantități moderate de zahăr, comparativ cu alte fructe. Astfel, o cană (148g) are 15 g de zahăr, acceași cantitate care se regăsește într-un măr mic sau o portocală mare. Compușii bioactivi din aceste fructe, însă, aduc mult mai multe beneficii decât impactul negativ ce l-ar putea avea zahărul. Cercetările au arătat că antocianinele ce se regăsesc în afine au efecte benefice asupra sensibilității la insulină și a glucozei.
Afinele ajută la prevenirea infecției urinare
Pentru că afinele sunt asemănătoare cu merișoarele, pot fi consumate și cu scopul de a preveni infecțiile urinare. Conțin substanțe anti-adezive, ce nu permit bacteriilor E.coli să se prindă de pereții vezicii urinare.
Afinele: contraindicații și atenționări
Consumul de afine este, de cele mai multe ori, sigur, însă există persoane sensibile, care se pot confrunta cu reacții neplăcute. Diabeticii, de exemplu, ar trebui să aibă mare grijă, când consumă fructele, deoarece acestea pot produce hipoglicemie. Discută cu medicul tău, înainte de a include afinele în alimentație, deoarece s-ar putea să ai nevoie de ajustarea dozei de medicamente. Tot la specialist trebuie să apelezi, dacă ai programată o operație, deoarece afinele pot interfeta cu medicamentele care controlează nivelul de zahăr din sânge.
Și persoanele care suferă de deficit de Glucozo-6-fosfat-dehidrogenază trebuie să fie atente când mănâncă afine. Acești pacienți nu pot metaboliza anumite substanțe din alimente și medicamente, astfel că este necesară aprobarea medicului, înainte de includerea fructelor în alimentație.
Ceaiul de afine: preparare și beneficii
Nu doar fructele afinului sunt benefice, ci și frunzele sale. Ceaiul de afine are un gust puternic de plantă, dar îl poți amesteca și cu fructe, pentru a-i da un gust ușor dulceag. Trebuie să fii atent la preparare, pentru că temperatura apei și cât lași totul la infuzat afectează proprietățile.
Astfel, pentru a te bucura de gustul și beneficiile ceaiului de afine, adaugă 2 lingurițe de frunze uscate în 250 de ml de apă și apoi acoperă cana pentru 30 de minute. Ai grija că apa să nu fie clocotită, ci aproape de punctul de fierbere.
Coacăze vs. afine, care este diferența
Afinele și coacăzele au aspect și gust similare, însă proprietățile lor sunt diferite. Astfel, acestea din urmă au un conținut mai mare de vitamine și minerale. De exemplu, cantitatea de potasiu din coacăze este mult peste cea din afine: în timp ce primele au 2900 de mg de potasiu/kg, afinele nu depășesc 1000 de mg/kg. Coacăzele sunt superioare afinelor și la nivelul de Vitamina A și Vitamina C, așa că dacă vrei să te bucuri de proprietățile acestor fructe, consumă-le în paralel.
Comenteaza