În caz de carantină din cauza noului coronavirus, ar fi bine să ai un stoc de alimente neperisabile. Epidemia de Covid-19 ia amploare de la o zi la alta în România, așa că oricare dintre noi ar putea, la un moment dat, să fie nevoit să stea 14 zile în autoizolare sau chiar carantină. Așadar, nu ar fi rău să fim pregătiți pentru o asemenea situație.
Autoritățile ne recomandă deja să limităm cât mai mult contactul cu alte persoane și să ne străduim să petrecem cât mai mult timp în casă. Asta înseamnă că ar trebui să evităm inclusiv supermarket-urile, care sunt foarte aglomerate în această perioadă. De aceea e indicat să ne aprovizionăm cu niște produse alimentare neperisabile, care ne pot ține departe de magazin cât mai mult timp. Pentru a nu ne expune unor mari pericole, putem merge să cumpărăm aceste alimente neperisabile seara, din magazinele non-stop, dar le putem comanda și online, astfel încât să le primim acasă, la ușă.
Cuprins articol
Lista de cumpărături cu alimente neperisabile
Aceste alimente neperisabile pot rezista fără probleme pe parcursul celor 14 zile de carantină, ba chiar mai mult decât atât. Așadar, dacă le ai în casă, poți să te descurci fără probleme pe parcursul zilelor în care nu trebuie să ieși afară.
-
Conserve
Conservele sunt cele care rezistă cel mai mult și e bine să adaugi câteva pe lista de cumpărături, chiar dacă, de obicei, le eviți din cauza conținutului mare de sodiu, zahăr sau conservați. Citește eticheta produselor cu atenție și alege variantele cele mai sănătoase. Avantajul în cazul conservelor constă în faptul că nu trebuie ținute la rece, așa că nu îți vor aglomera frigiderul.
Iată ce conserve e bine să cumperi în această perioadă:
- Conserve de fructe, fără zaharuri adăugate;
- Conserve de legume cu un conținut redus de sodiu;
- Conserve de fasole (albă, roșie);
- Conserve de pește (ton, sardine, hering);
-
Cereale&paste
Cerealele sunt bogate în fibre și îți țin de foame, favorizând totodată tranzitul intestinal. Asta înseamnă că te vor ajuta să previi probleme precum constipația, care apar adesea în perioadele în care suntem mai sedentari.
Făina integrală și mălaiul nu ar trebui nici ele să lipsească din cămară în această perioadă.
Orezul, mai ales dacă alegi unul brun, este hrănitor, ține mult de foame și poate fi folosit în diverse combinații culinare – cu pui, pește, ciuperci sau doar cu legume. Cumpără măcar 2 pachete pentru o eventuală carantină.
Pastele au un termen de valabilitate extins, se gătesc rapid și sunt foarte sățioase. Ai grijă să le adaugi pe lista de cumpărături. Dacă vrei o variantă mai sănătoasă, alege unele integrale sau fără gluten. Un pachet de 500 de grame de paste este suficient pentru 8 porții. Asta înseamnă că, dacă locuiești cu încă 3 persoane, ar trebui să cumperi cel puțin 3 pachete de paste pentru o perioadă de două săptămâni.
-
Alimente congelate
Fructele și legumele congelate sunt mult mai sănătoase decât cele la conservă, însă ai nevoie de un congelator generos pentru a le depozita. La capitolul fructe te poți orienta către fructe de pădure, piersici, căpșune sau mango, în timp ce la legume poți alege 2-3 pungi de amestec pentru ciorbe și câteva pungi de spanac, broccoli și mazăre, pe care să le folosești pe post de garnitură pentru pui, pește sau porc.
Carnea de pui și de porc congelată nu ar trebui să îți lipsească din congelator, dacă urmează să stai două săptămâni în casă. Poți prepara o mulțime de mâncăruri hrănitoare pe bază de carne, începând de la supe, ciorbe și până la salate, sosuri sau paste. Un pachet de fructe de mare congelate nu îți va strica, pentru serile de răsfăț, în care vrei o cină gustoasă, ușor de digerat și foarte rapid de preparat.
Întrucât izolarea preț de două săptămâni poate fi foarte stresantă, poți cumpăra și o cutie de înghețată, pentru a face mai ușor față situației.
Evită alimentele congelate nesănătoase, bogate în grăsimi, sare și zahăr, cum ar fi pizza congelată, alimentele semi-preparate congelate ori deserturile semi-preparate. Acestea nu te vor face să te simți deloc bine, ba dimpotrivă.
-
Gustări sănătoase
Stând foarte mult timp în casă, vei simți nevoia, când și când, de o gustărică. Și ar fi bine să ai la îndemână niște variante sănătoase – iată câteva exemple:
- Popcorn – cumpără porumb de floricele și prepară popcporn în tigaie, ca pe vremuri (varianta în pungă pentru cuptorul cu microunde este hipercalorică și foarte nesănătoasă);
- Nuci, migdale, caju (despre care se știe că sunt bogate în grăsimi sănătoase și minerale de preț);
- Semințe precum cele de chia sau de in, care au efecte antiinflamatoare;
- Lapte pasteurizat cu care să prepari orez cu lapte, griș cu lapte sau alte gustări sănătoase (acest tip de lapte nu trebuie ținut la frigider, ci îl poți depozita în cămară).
-
Alimente perisabile, dar foarte rezistente
Există și unele alimente perisabile care pot rezista pe o perioadă de 2 săptămâni dacă sunt depozitate corespunzător, la temperaturi scăzute. Iată care sunt acestea:
- Merele (pot rezista până la 3 săptămâni dacă sunt ținute în frigider sau în cămară, într-un loc răcoros și întunecat);
- Bananele (le poți cumpăra verzi și se vor coace pe parcurs);
- Portocale și lămâi;
- Ouă;
- Unt;
- Brânză;
- Morcovi;
- Cartofi;
Dacă îți cumperi alimentele de pe această listă, poți sta liniștit în ceea ce privește cumpărăturile pe o perioadă de cel puțin 14 zile. În mod cert îți vor ajunge, mai ales dacă gătești și te asiguri că ai mese echilibrate și variate.
Fă-ți un obicei din a găti mai des cât timp stai în autoizolare sau carantină pentru că în acest fel nu numai că alimentele îți vor ajunge mai mult timp, însă vei avea și o preocupare constantă, care să îți ia gândul de la toate grijile legate de Covid-19.
Nu uita că este la fel de important să respecți regulile de igienă și dacă te afli în propria casă. Spală-ți des mâinile și dezinfectează în mod regulat suprafețele cu care intri în contact.
Comenteaza