O serie de alimente periculoase se pot regăsi în meniurile restaurantelor din zone turistice pe care le exporezi în vacanță. Când călătorești, unul dintre cele mai plăcute moduri prin care poți cunoaște mai bine cultura locurilor vizitate este savurarea preparatelor tradiționale.

Există însă unele alimente extrem de periculoase, care dacă nu sunt gătite corect pot cauza probleme mari de sănătate, poate chiar și decesul. Iată unde găsești cele mai periculoase alimente din lume!

Japonia: peștele balon

Peștele balon se regăsește în meniurile restaurantelor exclusiviste din Japonia și poate fi gătit numai de către chefi special pregătiți pentru asta. Cunoscut sub denumirea japoneză de “fugu”, peștele balon este consumat crud, prăjit sau fiert în miso. Ficatul și alte organe interne ale acestui pește conțin o otravă fatală, care dacă nu este îndepărtată corespunzător în timpul curățării peștelui, provoacă instantaneu decesul celui care îl consumă.

Foto: Instagram

Coreea: caracatiță vie

În restaurantele din Coreea poți găsi specialitatea denumită “sannakji” – o delicatesă preparată din caracatiță vie. Dacă nu este mestecată bine, aceasta poate cauza decesul prin asfixiere, întrucât tentaculele se pot agăța de căile respiratorii, blocând astfel aerul.

Foto: Instagram

Jamaica: ackee

Ackee este un fruct originar din Jamaica, ce poate fi consumat numai când este copt în totalitate și foarte bine curățat. Acest fruct are semințe care conțin substanțe toxice, iar atunci când sunt ingerate, declanșează episoade acute de vomă.

Foto: Instagram

China: scoica de sânge

Scoica de sânge, denumită științific anadara granosa, are țesuturi moi, pline cu un lichid roșu, care conține hemoglobină, similar sângelui. Acest lichid poate purta o serie de virusuri care cauzează boli cu potențial fatal precum febra tifoidă sau dizenteria. Acestea se consumă fierte și trebuie să fie preparate corespunzător pentru a nu cauza probleme de sănătate.

Foto: Instagram

Țări din Africa și America de Sud: o specie de manioc

Maniocul este planta rădăcinoasă din care se obține făina tapioca. O anumită specie de manioc, care se regăsește în unele zone din Africa sau America de Sud, conține substanțe toxice care se transformă în cianură când ajunge în organism, dacă planta este consumată crudă. De aceea preparatele care conțin această specie de manioc trebuie gătite foarte bine.

Foto: Instagram

Islanda: hakarl

Hakarl este un preparat tradițional pe bază de carne de rechin fermentată preț de 6 luni. Pentru că rechinul nu are rinichi ori tract urinar, substanțele toxice din organismul acestuia sunt absorbite de carne și piele. Așadar, acest preparat poate conține toxine ce pot provoca probleme de sănătate, mai ales de natură gastrointestinală.

Foto: Instagram

Sardinia: brânză putrezită

Casu marzu, adică brânza putrezită, este servită în mod tradițional în Sardinia. În timpul procesului de putrezire, în interiorul acesteia apar larvele. Așadar, această brânză conține viermi vii, dar și ouă de vierme. Cu toate că este interzisă comercializarea acesteia, o poți găsi în zonele turistice, turiștii fiind intrigați de acest preparat. Pentru binele tău, evită să consumi acest tip de brânză.

Foto: Instagram

Namibia: broscoiul african

În Namibia, broscoiul african se regăsește adesea pe masa localnicilor. Spre deosebire de țările europene, în care se consumă numai picioarele broaștei, aici se gătește și se mănâncă toată broasca. Este important de menționat că pielea acestei specii de broaște, precum și unele organe ale sale, conțin substanțe toxice pentru corpul uman. Asta însemană că poți face insuficiență renală.

Localnicii mănâncă broscoi african numai după ce aceștia încheie procesul de împerechere și după ce plouă 3 zile la rând, fiind de părere că în această perioadă nu reprezintă niciun pericol.

Foto: Instagram

Descoperirea gastronomiei locale este foarte importantă pentru o vacanță reușită, însă trebuie să fii foarte atent la ce mănânci, dar și la locurile în care alegi să servești masa, asta dacă nu vrei să îți petreci restul vacanței în spital.

Alege întotdeauna restaurantele salubre, care respectă regulie de igienă și care au review-uri bune pe site-urile de specialitate. În acest fel, reduci mult riscurile la care ești expus.

În ciuda curiozității care te-ar putea cuprinde cu privire la un preparat “interzis”, rămâi în siguranță și nu te aventura să guști mâncăruri ce pot fi periculoase. Amintește-ți că este important să ai o vacanță plăcută și că experimentele riscante se pot încheia rău. Ai grijă de tine, mai ales dacă ești într-o țară îndepărtată.

Dacă în urma unei mese servite în timpul vacanței apar simptome precum greața, vărsăturile, diareea ori durerile în zona abdominală, apelează de urgență la un medic, pentru a te asigura că totul este bine.