Îmi aduc aminte de prima mea încercare de a face clătite românești: cataclism culinar! Bucătăria năclăită, tigaia fumegând, nicio clătită plată, un miros de neuitat… De atunci nu prea le am la inimă și mănânc doar dacă-s făcute de alții și au umplutură sărată. Ce să-i faci, fiecare cu patologiile lui.

Așadar, am fost reticentă la clătitele americane. Nici nu prea sunt clătite, mie mi se par o struțocămilă între clătitele noastre și gogoși. În fine, să nu divagăm: m-am lăsat convinsă să le încerc și mi-au plăcut. Cam mult, pentru că am și luat rețeta și am repetat păcatul.

Ca să nu ajung singură în iadul gurmanzilor, iată ce îți trebuie pentru această rețetă:

1484217128376400 g făină
500 ml lapte
4 ouă
3 lingurițe rase de praf de copt
1/2 linguriță rasă de bicarbonat
Un vârf de sare
5 linguri zahăr
1 pliculeț zahăr vanilat
5 linguri ulei și un cubuleț de unt

Amesteci făina, praful de copt, bicarbonatul și zahărul și le lași în pace o vreme. Ce urmează e cam ca la pandișpan. Separi albușurile da gălbenușuri, pe primele le bați zdravăn, cât să nu cadă din bol, iar pe celelalte le mixezi mai ușor, vreo trei minute, cu un vârf de sare.

Combini laptele și uleiul și torni acest amestec peste gălbenușuri, omogenizând bine. Compoziția rezultată o pui peste făină & co, amestecând bine, pentru ca la final să adaugi albușurile. Ai grijă să amesteci delicat, ca să rămână aluatul pufos.

Încingi o tigaie antiaderentă și plimbi prin ea cubulețul de unt, până se topește. Dacă mai rămâne ceva, absorbi cu un șervețel. Iei un polonic, nici prea mare nici prea mic, și torni cu el aluatul în centrul tigăii. Când apar primele bule minuscule la suprafață, este momentul să întorci clătita pe partea cealaltă… și tot așa până la final.

Americanii sunt disperați după sucul de arțar și alte zemuri cu pancakes. Eu cred că sunt minunate cu frișcă și fructe de pădure sau doar cu fructe, dar să fie mai zemoase puțin. Ori cu ciocolată, pe astea cred că le iubește oricine. În fine, dacă ai copii în vizită și le faci pancakes, yummy, i-ai câștigat for ever! Bon appetit!