Servește aperitive calde la următoarea masă în familie ori cu grupul de prieteni și vei primi numai laude. Asta pentru că aperitivele reci sunt întâlnite la tot pasul, însă cele calde nu sunt atât de populare. Suprinde-ți invitații la masă cu aceste 3 aperitive calde gustoase, dar și ușor de preparat!

3 aperitive calde pe care să le încerci

Sos cald de ceapă dulce

aperitive_calde

Foto: Pinterest

Ingrediente pentru 12 porții:

  • ¾ cană de maioneză;
  • 2 căni de brânză Monterey Jack rasă;
  • ½ cană de brânză Asiago;
  • 2 căni de ceapă dulce Vidalia tocată fin;
  • 1 linguriță de sos Worcestershire;
  • ¼ linguriță de usturoi granulat;
  • puțin unt pentru uns.

Mod de preparare:

  1. Preîncălzește cuptorul la 180 de grade Celsius și unge o tavă de iena de 1 litru cu unt.
  2. Într-un bol încăpător amestecă maioneza cu ambele tipuri de brânză, cu ceapa tocată fin, sosul Worcestershire, dar și cu usturoiul granulat. După ce amestecul se omogenizează, transferă-l în tava de iena și dă la cuptor pentru 50 de minute.
  3. După ce ai scos din cuptor, mai lasă sosul de ceapă să se odihnească 10 minute înainte de a-l servi. Merge de minune cu felii de baghetă ușor rumenite în toaster, dar și cu foccacia.

Aripioare cu chilli & lime

aperitive_calde

Foto: Pinterest

Ingrediente pentru 12 aripioare:

  • 12 aripioare de pui;
  • 1 cană de sirop de arțar;
  • 2/3 cană de sos chilli;
  • 2 linguri de zeamă de limetă;
  • 2 linguri de miștar Dijon;
  • 1 cană de făină;
  • 2 lingurițe de sare;
  • 2 lingurițe de boia;
  • ¼ linguriță de piper;
  • ulei pentru prăjit;
  • felii de limetă și ceapă verde tocată, pentru ornare.

Mod de preparare:

  1. Taie aripioarele în 3, apoi renunță la partea din vârf și păstrează doar cele două bucăți principale. Într-o cratiță, amestecă siropul de arțar cu sosul de chilli, zeama de lămâie și muștarul și pune la fiert – oprește focul după ce acest amestec se reduce la cel mult o cană.
  2. Între timp, într-un bol, amestecă făina, cu sarea, boiaua și piperul, apoi tăvălește aripioarele prin acest amestec.
  3. Încinge într-o tigaie de tip wok mult ulei și apoi prăjește în el aripioarele pe rând – nu pune mai mult de 2-3 aripioare deodată pentru că nu se vor rumeni perfect. Aripioarele nu au nevoie de mai mult de 6-8 minute de prăjire, însă asigură-te că după primele minute le întorci și pe partea cealaltă.
  4. Scoate aripioarele pe rând într-un bol acoperit cu șervețele de hârtie, care să absoarbă uleiul în exces. Ia apoi șervețelele din bol și toarnă peste aripioare sosul fiert în prealabil. Servește ornat cu felii de lime și ceapă verde tocată fin, înainte de răcire.

Mini-tarte cremoase cu somon

aperitive_calde

Foto: Pinterest

Ingrediente pentru 24 de mini-tarte:

  • 2 foi de aluat congelat, lăsat în prealabil la dezghețat;
  • 150 g de somon afumat tocat fin;
  • 1 legătură de mărar;
  • ½ cană de cremă de brânză;
  • 2/3 cană de smântână;
  • 2 ouă;
  • 3 linguri de ceapă verde tocată fin;
  • ulei de floarea soarelui pentru uns.

Mod de preparare:

  1. Preîncălzește cuptorul la 200 de grade Celsius și unge 2 tăvi de brioșe cu puțin ulei.
  2. Folosește o formă rotundă de prăjitură cu diametrul de 7 cm și taie 24 de cercuri din aluatul întins pe masa de lucru. Așază cercurile în formele de brioșă unse în prealabil.
  3. Împarte somonul, mărarul și crema de brânză în mod egal în cele 24 de bucăți de aluat.
  4. Într-un bol, bate ouăle cu smântâna, apoi asezonează cu sare și piper și acoperă umplutura din cele 24 de mini-tarte.
  5. La final, adaugă deasupra fiecărei tarte puțină ceapă tocată fin și introdu tăvile la cuptor. Coace tartele preț de 20 de minute, apoi scoate-le pe un platou și servește-le înainte de a se răci.

Oricare dintre aceste aperitive calde poate fi servit și după ce se răcește, însă își va pierde din farmec. Vestea bună este că le poți pregăti în avans, iar la sosirea invitaților la masă le poți da la cuptor pentru câteva minute pentru a le încălzi. În acest fel te asiguri că petreci timp de calitate cu cei dragi, dar totodată îi servești pe aceștia cu bunătăți calde, abia scoase din cuptor.

Aperitivele calde pot fi servite indiferent de sezon, însă bineînțeles că vor fi mai apreciate în zilele reci, în care toți simțim nevoia să ne încălzim cu un preparat gustos și totodată fierbinte.

Pont: servește aperitivele calde în asociere cu unele reci, pentru a te asigura că fecare invitat de la masă va avea de unde să aleagă ceva pe gustul său.