Înlocuiește clasicele aperitive de Crăciun, pe care le regăsești în orice casă în perioada sărbătorilor de iarnă, cu unele mai sănătoase, care nu îngrașă, însă sunt cel puțin la fel de gustoase. Mai mult decât atât, sunt mai ușor de preparat, ba chiar și mai aspectoase.

Vrei să îi surprinzi pe invitații tăi cu o serie de aperitive de Crăciun inedite? Te ajutăm noi cu 5 idei cu care vei avea succes garantat. Având în vedere că postul Crăciunului este destul de lung, aceste aperitive sunt mai mult decât potrivite, pentru că nu sunt greu de digerat și nu îngreunează activitatea ficatului. Unde mai pui că nu îți sabotează silueta?

Aperitive sănătoase de Crăciun

Hummus cald cu muguri de pin, stafide & măsline

hummus

Foto: Pinterest

Ingrediente pentru 4 porții:

  • 600 g de hummus din conservă;
  • 50 g tahini;
  • 3 căței de usturoi;
  • 4 linguri de ulei de măsline extravirgin + 1-2 linguri pentru servire;
  • 2 linguri de zeamă de lămâie;
  • 1 ½ lingură de stafide;
  • 1 ½ lingură de muguri de pin;
  • ½ linguriță de semințe de chimion;
  • 15 măsline fără sămburi, tăiate felii;
  • 1 lingură de pătrunjel tocat fin.

Mod de preparare:

  1. Pune boabele de năut împreună cu pasta tahini în blender. Încinge 2 linguri de ulei de măsline într-o tigaie antiaderentă, la foc mediu, și sotează 2 căței de usturoi pisați timp de 1-2 minute, după care transferă și uleiul și usturoiul în blender. Adaugă 1 lingură de zeamă de lămâie, puțină zeamă din conserva în care a stat năutul, dar și sare și piper. Pornește blenderul și transformă totul într-o pastă fină.
  2. Pune uleiul rămas, dar și ultimul cățel de usturoi – de data aceasta tocat felii, în tigaie și încălzește. După ce usturoiul sfârâie, scoate-l și aruncă-l și pune în tigaie stafidele, mugurii de pin și chimionul. Gătește preț de 5 minute, amestecând încontinuu. Oprește apoi focul.
  3. Încălzește hummmusul în cuptorul cu microunde, într-un bol. Acoperă-l cu mugurii de pin, dar și cu stafidele calde, apoi adaugă măslinele și pătrunjelul, precum și puțin ulei de măsline. Servește cu lipie proaspătă ori cu bețe din legume.

Ciuperci umplute

ciuperci_umplute

Foto: Pinterest

Ingrediente pentru 8 porții:

  • 1 kg de ciuperci mici;
  • 2 linguri de unt;
  • 2 căței de usturoi tocați fin;
  • ¼ cană de pesmet;
  • sare și piper după gust;
  • ¼ cană de parmezan ras;
  • 120 g de cremă de brânză;
  • 2 linguri de pătrunjel tocat fin;
  • 1 lingură de cimbru proaspăt, mărunțit.

Mod de preparare:

  1. Preîncălzește cuptorul la 200 de grade Celsius. Acoperă o tavă cu hârtie de copt și așază în ea, cu fața în sus, ciupercile deja spălate, fără cotor.
  2. Într-o tigaie, topește untul. Sotează în el cotoarele de ciuperci tocate mărunt până când se scurge și se evaporă zeama din ele. Adaugă apoi usturoiul și la 1 minut distanță pesmetul. Rumenește amestecul timp de 3 minute, asezonează cu sare și piper și ia apoi de pe foc.
  3. Într-un bol încăpător pune amestecul pe bază de ciuperci din tigaie, după ce s-a răcit puțin, dar și parmezanul ras, crema de brânză, pătrunjelul și cimbrul. Asezonează cu sare și piper după gust și umple cu această compoziție pălăriile ciupercilor din tavă.
  4. Coace ciupercile timp de 20-30 de minute, apoi ornează-le cu pătrunjel proaspăt și servește-le.

Bulete de brânză cu mărar, susan sau fistic

bulete_de_branza

Foto: Pinterest

Ingrediente pentru 30 de bulete de brânză:

  • 500 g de cremă de brânză;
  • ½ cană de mozarella rasă;
  • 2 linguri de unt la temperatura camerei;
  • sare după gust;
  • ¼ linguriță de piper;
  • ¼ linguriță de boia;
  • ¼ linguriță de usturoi granulat;
  • 30 de sticksuri.

Toppinguri:

  • ¼ cană de mărar tocat fin;
  • ½ cană de semințe de susan;
  • ½ cană de fistic mărunțit.

Mod de preparare:

  1. Pune în blender crema de brânză, untul, mozarella, sarea, piperul, boiaua și usturoiul granulat și transformă totul într-o pastă omogenă. Dă-o la congelator pentru 15 minute.
  2. După ce scoți din congelator crema de brânză întărită, unge-ți mâinile cu puțin ulei, apoi ia cu o linguriță crema de brânză și modeleaz-o între palme astfel încât să obții o biluță. După ce ai modelat toate cele 30 de bulete, tăvălește 10 prin mărar, 10 prin semințe de susan și 10 prin fisticul mărunțit.
  3. Înfige câte un sticks în fiecare buletă și așază-le apoi pe toate pe un platou rotund.

Mini-frigărui caprese

Foto: Pinterest

Ingrediente pentru 10 mini-frigărui:

  • 5 bulete de mini-mozarella, tăiate pe jumătate;
  • 10 roșii cherry;
  • 10 frunze de busuioc;
  • sare și piper după gust;
  • 10 scobitori.

Mod de preparare:

  1. Taie roșiile pe jumătate și asezonează-le cu sare și piper. Înfige apoi pe o scobitoare o jumătate de roșie, cu fața în sus, apoi o jumătate de buletă de mozarella, o frunză de busuioc împăturită bine și încheie cu cealaltă jumătate de roșie, însă de data aceasta cu fața în jos.
  2. Așază frigăruile obținute pe o farfurie și servește-le.

Aperitive cu creveți pe pat de avocado și castravete

creveti

Foto: Pinterest

Ingrediente pentru 8 porții:

  • 1 lingură de ulei de măsline;
  • 1 lingură de mix de condimente la alegere (usturoi granulat, piper, sare, boia, fulgi de chilli, oregano, busuioc);
  • ½ kg de creveți decorticați și curățați;
  • 1 castravete mare, tăiat felii mai groase.

Pentru sosul de avocado:

  • 1 avocado pasat;
  • 1 ceapă verde tocată fin;
  • 2 linguri de pătrunjel tocat;
  • 1 lingură de zeamă de lămâie;
  • sare și piper după gust.

Mod de preparare:

  1. Încinge o tigaie pe foc mediu și sotează în uleiul de măsline creveții acoperiți cu mixul de condimente, nu mai mult de 2-3 minute pe fiecare parte. Ia apoi de pe foc.
  2. Amestecă ingredientele pentru sosul de avocado într-un bol.
  3. Poți asambla aperitivul acesta astfel: pe fiecare felie de castravete vei așeza un strat de sos de avocado, apoi vei acoperi cu câte un crevete. Așază aperitivele pe un platou și servește.

Dacă pregătești aceste aperitive pentru masa de Crăciun, nu trebuie să îți faci griji pentru silueta ta. Mare atenție însă și la cantitățile consumate – nu face excese.