Avocado are multe beneficii și este unul dintre fructele la modă, mai ales atunci când vorbim despre mic dejun sau gustări sănătoase dintre mesele principale.

Nutriționiștii includ tot mai des avocado în recomandările pentru o alimentație sănătoasă, dar și în curele de slăbire. Pentru a înțelege mai bine de ce este bine să consumi avocado, află ce beneficii are acesta pentru organism.

Beneficiile avocado

Este bogat în substanțe nutritive

O porție de avocado de aproximativ 40 de grame conține:

  • 65 calorii;
  • 6 grame de grăsimi sănătoasr;
  • 3,4 g de carbohidrați;
  • mai puțin de 1 g de zahăr;
  • 3 g de fibre;
  • cantități semnificative de: vitamina C, vitamina K, vitamina B6, riboflavină, niacină, acid folic, magneziu, potasiu, betacaroten, dar și acizi grași Omega 3.

Este benefic pentru inimă

Printre alte beneficii, avocado conține beta-sitostrol, iar specialiștii susțin că această substanță contribuie la menținerea colesterolului în limite sănătoase.

Potrivit unui studiu făcut în anul 2015, consumul zilnic de avocado poate reduce nivelul de colesterol LDL, care este considerat colesterol “rău”.

Contribuie la scăderea în greutate

Avocado este foarte sățios, reducând astfel apetitul și fiind de ajutor în perioadele în care se dorește reducerea aportului caloric în vederea eliminării kilogramelor în plus.

Mare atenție, însă, la cantitatea de avocado consumată în timpul curelor de slăbire, pentru că acesta are o densitate calorică destul de mare, chiar dacă este un aliment sănătos.

Este benefic pentru sănătatea oculară

Luteina și zeaxantina, care se regăsesc în cantități mari în avocado, sunt două substanțe nutritive extrem de benefice pentru țesuturile oculare. Acestea reduc daunele produse de expunerea la radiațiile ultraviolete, dar și pe cele produse de alți factori, printre care și poluarea.

Previne osteoporoza

O jumătate de avocado conține până la 25% din doza zilnică recomandată de vitamina K, o substanță extrem de importantă pentru sănătatea osoasă.

Această vitamină favorizează absorbția calciului în oase și menține sistemul osos puternic, în ciuda înaintării în vârstă.

Îmbunătățește digestia

În ciuda texturii cremoase a acestui fruct, avocado are o concentrație mare de fibre dietetice. Concret, o jumătate de fruct vine la pachet cu până la 7 g de fibre.

Cum alegi și cureți corect un avocado

Pentru a avea un gust desăvârșit și textura cremoasă ideală, avocado trebuie să fie copt. Pentru a verifica acest lucru, trebuie doar să presezi cu buricele degetelor coaja unui fruct. Daca avocado este ferm, înseamnă că nu e copt și dacă îl cumperi, trebuie să îl mai lași 2-3 zile. Pe de altă parte, însă, dacă degetele ți se afundă ușor în coaja fructului, înseamnă că este numai bun de mâncat.

Pentru a îl curăța, taie avocado pe jumătate cu un cuțit și apoi folosește lingura pentru a-l scoate din coajă.

Rețete cu avocado pentru orice moment al zilei

Foto: Pinterest

Guacamole este, mai mult ca sigur, cea mai populară metodă de preparare a fructului avocado. Acesta se prepară astfel: se pasează pulpa fructului cu ajutorul unei furculițe, după care se amestecă cu zeamă de lămâie, sare, ceapă mărunțită și, opțional, cu pătrunjel tocat fin. Pasta preparată astfel se consumă pe pâine prăjită, cu crackerși sau cu lipie.

Pesto de avocado este, de asemenea, o varintă apreciată de preparare a fructului. Acesta se obține prin mărunțirea în blender a unor nuci, alături de busuoioc proaspăt. Pasta rezultată se amestecă cu avocado pasat și se consumă apoi cu pâine prăjită sau lipie.

Salata de ou cu avocado este apreciată în rândul celor care vor să evite maioneza. Pentru a prepara o asemenea salată, amestecă un avocado tocat mărunt cu 3 ouă tari, tăiate cubulețe, dar și cu o linguriță de zeamă de lămâie, o linguriță de pătrunjel tocat mărunt, precum și sare și piper după gust.

Sandvișul cu avocado și ton este o altă variantă sățioasă prin care avocado poate fi inclus în dietă. Prăjește două felii de pâine toast, apoi unge-le pe o parte cu avocado pasat, după care adaugă ton mărunțit între cele două felii de pâine. Poți completa cu măsline verzi mărunțite ori cu ou tăiat felii subțiri.

Smoothie-urile cu avocado pot înlocui cu succes orice mic dejun sățios. Poți prepara un asemenea smoothie punând în blender o jumătate de avocado, o jumătate de banană, o cană de lapte de cocos, ½ cană de spanac și gheață.

Hummusul cu avocado poate fi o gustare ideală între principalele mese ale zilei. Se prepară prin amestecarea pastei de avocado cu pastă de năut, ulei de măsline și tahini. Consumă hummusul cu bețe de morcov sau de ardei gras în loc de pâine prăjită, pentru a reduce aportul caloric.