Aceste rețete de băuturi românești în varianta clasică ori chiar reinterpretată îți vor prinde foarte bine. Pe 1 decembrie sărbătorim, an de an, Ziua Națională a României. Dacă în alți ani petreceam românește la restaurante cu specific ori în vacanțe în zone cu tradiții bine păstrate, anul acesta, cei mai mulți dintre noi vom sta acasă. Dar asta nu înseamnă că nu putem petrece românește, chiar și în cerc restrâns, alături de cei cu care locuim.
Și pentru că nicio sărbătoare sau petrecere nu ar fi 100% reușită fără băuturile alcoolice potrivite, îți propunem 5 rețete de băuturi românești, gustoase, pe care să le servești alături de bucate tradiționale, gătite cu drag.
Cuprins articol
1. Țuica fiartă
Foto: Pinterest
Țuica fiartă este nelipsită de pe masa românilor în zilele geroase de iarnă, mai ales când aceștia sunt ocupați cu treburi gospodărești pe afară. De 1 decembrie, poți servi țuica înainte de aperitivul tradițional, alcătuit din răcituri.
Ingrediente pentru 4 shot-uri:
- 120 ml de țuică;
- 1 linguriță de miere;
- 5 boabe de piper;
- 5 cuișoare.
Mod de preparare:
- Pune țuica într-un ibric, împreună cu piperul și cuișoarele și lasă pe foc mic. Odată ce încep să iasă aburi, adaugă lingurița de miere, amestecând viguros pentru a facilita dizolvarea acesteia.
- Imediat ce observi că începe să clocotească, iei ibricul de pe foc și îl acoperi cu un capac. După 2-3 minute, o poți servi în pahare de shot pe care le poți decora cu fâșii de coajă de portocală.
2. Vin fiert
Foto: Pinterest
La fel ca țuica fiartă, acesta te încălzește instantaneu și este mai mult decât potrivit pentru o cină tradițional românească, servită într-o seară geroasă de început de decembrie. Vinul fiert se poate bea alături de o friptură consistentă de porc.
Ingrediente pentru 5 porții:
- 750 ml de vin roșu, sec;
- coaja de la o portocală;
- 8 cuișoare;
- 2 bețe de scorțișoară;
- 4 linguri de zahăr;
- opțional: felii de măr, anason, citrice.
Mod de preparare:
- Pune vinul la fiert, pe foc mediu, împreună cu coaja de portocală, cuișoarele, scorțișoara, dar și zahărul.
- Imediat ce începe să clocotească, lasă focul la intensitate mică și acoperă vasul în care se află cu un capac. Mai fierbe încă 10-15 minute, apoi oprește focul.
- Strecoară vinul cu o sită fină, apoi servește-l în căni mari.
3. Cocktail cu vișinată
Foto: Pinterest
Vișinata este bună ca atare, fiind apreciată în special de femei. Însă ai încercat vreodată să prepari cocktail pe bază de vișinată? Ei bine, ar trebui, pentru că gustul său nu are cum să nu îți fie pe plac.
Ingrediente pentru 1 cocktail:
- 30 ml vișinată;
- 30 ml vodcă;
- 150 ml de suc de limetă;
- 40 ml de sirop de piersică;
- cuburi de gheață.
Mod de preparare:
-
- Pune într-un shaker toate ingredientele, agită bine, apoi servește într-un pahar de cocktail la alegere.
4. Shoturi cu afinată
Foto: Pinterest
Ce zici de niște shoturi gustoase, care la bază au o afinată bună, de casă, pe care o ai deja în debara de când ai fost în vizită la rude?
Ingrediente pentru 4 shot-uri:
- 50 ml de afinată;
- 40 ml de lichior Blue Curacao;
- 30 ml de Cola.
Mod de preparare:
- Pune toate ingredientele în shaker, alături de câteva cuburi de gheață pisate bine. Agită, apoi transferă conținutul în paharele de shot și servește imediat.
5. Pălincă fiartă, cu zahăr caramelizat
Foto: Pinterest
Dacă îți place pălinca, dar ai vrea să o îndulcești, pentru a fi mai pe gustul tău, trebuie să încerci rețeta aceasta!
Ingrediente pentru 6 shot-uri:
- 10 g unt de calitate;
- 40 g de zahăr brun;
- 100 ml pălincă;
- 20 ml apă.
Mod de preparare:
- Topește untul într-un ibric. Pune apoi zahărul brun peste și caramelizează-l, după care poți adăuga pălinca și apa. Când începe să clocotească, ia ibricul de pe foc și acoperă cu un capac. După 2-3 minute, pune pălinca fiartă în pahare și servește-o înainte de răcire.
Prepară aceste 5 băuturi românești sau măcar cu iz tradițional cu ocazia zilei de 1 decembrie. Cei dragi vor fi impresionați de gusturile acestora, iar petrecerea se va anima mai ușor.
Pentru ca totul să fie din aceeași poveste, nu ar trebui să lipsească de pe masă preparate tradiționale precum toba, lebărul, fasolea bătută, salata de vinete, fasolea cu ciolan, pomana porcului ori plăcinta de dovleac.
Mare atenție, însă, și la cantitățile de alcool consumate, mai ales dacă ești la dietă. Alcoolul vine la pachet cu multe calorii goale, așa că nu face abuzuri. Și nu uita că hidratarea este extrem de importantă în timpul consumului de băuturi alcoolice.
Comenteaza