E super-cald afară și probabil că ultimul lucru pe care ți-l dorești este să pornești cuptorul pentru o rundă de gătit care-ți va ocupa cea mai mare parte a zilei. Dacă nu cumva ai posibilitatea de a lua mesele la restaurant în toate cele 3 luni de vară, va trebui să gătești la un moment dat. Știu, numai gândul de a da drumul la cuptor te face să transpiri. Și pe mine la fel. Chiar și simpla aprindere a aragazului îți poate transforma bucătăria într-o saună veritabilă. Privește partea bună: nu trebuie să plătești dacă vrei să slăbești arzând grăsimile.

Dacă perspectiva de a găti vara nu ți se pare deloc încurajatoare, citirea acestui articol îți va aduce zâmbetul pe buze și puțin mai multă speranță. Așa cum există lumină la capătul tunelului, există și o serie de trucuri care te pot ajuta să gătești eficient și fără (prea multă) transpirație vara. Te încurajez să le folosești!

1. Gătește fără căldură. Este sezonul fructelor și legumelor proaspete, care pot fi cultivate și în grădini. De ce să nu profiți de beneficiile lor pentru sănătate? Încearcă rețete vegane și rețete de salate de vară, supe creme sau ajută-te de un blender pentru a crea smoothie-uri delicioase. De asemenea, să mănânci raw vegan este mult mai ușor vara. Este sezonul perfect pentru mesele light, fără calorii și gătitul fără transpirație.

2. Gătește afară. Dacă nu suporți căldura care-ți inundă casa atunci când gătești vara, cine spune că nu poți muta bucătăria afară? Ciupercile și cartofii pe grătar sau legume la grill, burgerii vegani, pizza pe grătar – iată doar câteva idei rețete de vară pe care le poți încerca. Ce au în comun toate acestea? Le poți prepara în aer liber, mai ales dacă stai la curte sau pot fi un bun pretext de a încinge grătare cu prietenii în weekend-urile de vară.

iubesc-sa-gatesc-trucuri-gatit-vara

3. Gătește simplu. Unele dintre cele mai ușoare rețete de vară implică doar fierberea apei. Pastele cu legume nu necesită mult timp de pregătire. De asemenea, poți opta și pentru rețete de vară care implică un minimum de căldură. Ciupercile ori legumele sauté se pot găti în 5 minute sau chiar mai puțin.

4. Optează pentru produse congelate ori semipreparate. Iată o altă modalitate de a evita să gătești în temperaturi ridicate! Peștele semipreparat, orezul instant, legumele congelate ori sosurile pentru paste îți pot face viața mai ușoară în sezonul estival. Chiar dacă nu e recomandat să le consumi foarte des, sunt opțiuni pe care e bine să le ai în vedere pentru 1-2 mese pe lună.

5. Răcorește-te cu o supă delicioasă. Cine spune că supa trebuie să fie consumată doar cât e caldă? În sezonul de vară, un prânz alcătuit dintr-o supă rece te răcorește chiar mai plăcut decât o sticlă de apă proaspăt scoasă de la congelator.

6. Prepară deserturi reci. Înghețata de casă e un răsfăț pe care nu ți-l poți nega în acest sezon. O poți prepara cu fructele și aromele tale preferate, în mai puțin de 30 de minute. În plus, va fi mult mai sănătoasă decât cea cumpărată, din moment ce poți alege ingredientele preferate și cantitățile dorite.

iubesc-sa-gatesc-deserturi-reci

Gătitul vara poate fi o activitate cool și ușoară. Ai nevoie doar de o serie de trucuri care să-ți reîmprospăteze perspectiva asupra ideii de a găti în căldură, puțină creativitate și un plan de pregătire al meselor în avans.