Ceaiul verde este una dintre cele mai sănătoase băuturi și se numără printre preferatele asiaticilor. Este obținut din planta Camelia Sinensis și își are originea în China. Ceaiul verde conține o gamă largă de antioxidanți benefici pentru organism și pentru menținerea sănătății acestuia. Există mai multe tipuri de ceai verde, dintre care cele mai cunoscute sunt: Sencha, Goyokuro, Tencha, Matcha, Bancha, Ceylon. Ceea ce le diferențiază este modul de preparare a frunzelor de ceai și de pastrare a aromei și a calității.

Printre beneficiile ceaiului verde se numără:

1.Are un efect antioxidant

Un studiu din Coreea de Sud arată că ceaiul verde este unul dintre cele mai eficiente ceaiuri cu proprietăți antioxidante. Cercetătorii au demonstrat că acest tip de ceai prezintă cea mai ridicată activitate antioxidanta astfel că, este un ingredient important în susținea sănătății organismului.

2. Încetinește îmbătrânirea

Datorită antioxidanților pe care îi conține, lupta împotriva poluării provocate de diverși radicalil liberi, care îmbătrânesc treptat oganismul, este diminuată. shutterstock_1124337440

3. Reglează tensiunea arterială

Cosumul regulat de ceai verde poate ajuta la controlarea tensiunii arteriale datorită compușilor conținuți de acesta care combat producerea angiotensiunii.

4.  Îmbunătățește sănătatea dentară

Ceaiul verde este un adjuvant în îmbunătățirea și în menținerea sănătății dentare datorită catechinelor ce se găsesc în conținutul acestuia. În plus, poate ajuta la reducerea respirației urât mirositoare și la scăderea riscului apariției cariilor.

5. Ajută la îmbunătățirea funcțiilor cerebrale. 

Extractul de ceai verde crește eficiența mentală și capacitatea de învățare, memorare, coordonare și concentrare. De asemenea, este benefic în protejarea împotriva bolilor cerebrale și reduce starea de oboseală. 

6. Combate depresia

Prin conținutul său de L-teanină, extractul de ceai verde reușește să calmeze sistemul nervos și să combată depresia.

7. Protejează sistemul cardiovascular

Printre compușii ceaiului verde se numără și catechina care protejează sistemul cardiovascular și reduce riscul apariției bolilor de inimă. shutterstock_1305097891

8. Este un ingredient esențial în rețetele de frumusețe

Extractul de ceai verde este unul dintre cele mai eficiente ingrediente folosite în produsele cosmetice de îngrijire a pielii. Datorită proprietățiilor anti-inflamatorii, ceaiul verde ajută la reducerea petelor și cicatricilor atât din zona feței, căt și de pe corp.

9.  Reduce nivelul de colesterol ,,rău”

Fie că este consumat sub formă de ceai sau ca supliment alimentar, ceaiul verde ajută la reglarea nivelului de colesterol din organism, mai precis la reducerea nivelului de colesterol ,,rău”.

10.  Scade riscul apariției diabetului

Unele studii au arătat că un consum regulat de ceai verde poate reduce nivelul de glucoză din sânge și poate îmbunătăți sensibilitatea la insulină.

11. Are efect detoxifiant

Ceaiul verde ajută la o mai bună funcționare a rinichilor și previne retenția de apă. De asemenea, reglează tranzitul intestinal și asigură o detoxifiere a organismului prin stimularea ficatului și a sistemului digestiv.

12.  Ajută la menținerea energiei

Ceaiul verde poate fi un bun înlocuitor al cafelei datorită conținutului său de cafeină. Un consum regulat de 2-3 cești pe zi îți poate asigura nivelul de energie de care ai nevoie pe parcursul zilei. shutterstock_709867099

13. Este un ingredient esențial în curele de slăbire

Studiile au arătat că ceaiul verde ajută la arderea grăsimilor și la scăderea colesterolului, ajutând la menținerea unei greutăți corporale optime.