Brânza la cuptor te va duce cu gândul la o vacanță în Grecia și te va face, totodată, să uiți de numărul de calorii consumate. Poți servi un preparat pe bază de brânză la cuptor atât la micul dejun sau la prânz, cât și pe post de aperitiv la masa de seară. Iată 5 rețete de inspirație grecească, cu brânză la cuptor, pe care trebuie să le încerci!

Brânză feta la cuptor, cu roșii și ardei

branza_coapta

Foto: Pinterest

Ingrediente pentru 4 porții:

  • 8 roșii cherry;
  • 4 linguri de ulei de măsline extravirgin;
  • sare și piper după gust;
  • 2 felii groase de brânză feta (aprox 200 g);
  • 1 ardei iute;
  • 1 lingură de oregano uscat;
  • 4 felii de pâine integrală, prăjite.

Mod de preparare:

  1. Preîncălzește cuptorul la 200 de grade Celsius.
  2. Taie roșiile cherry în 4, apoi pune-le pe un șervețel de hârtie la uscat. Toacă ardeiul iute felii.
  3. Unge un vas de iena cu puțin ulei de măsline, apoi pune jumătate din cantitatea de roșii pe fundul vasului. Asezonează cu sare și piper, dar și cu jumătate din cantitatea de ardei iute tocat.
  4. Așază deasupra cele două felii de brânză feta, apoi acoperă cu roșiile și feliile de ardei iute rămase, asezonează cu uleiul de măsline (păstrează ½ lingură), oregano, piper și apoi dă la cuptor.
  5. Coace brânza timp de 25 de minute – când este gata, aceasta va căpăta o crustă plăcută aurie.
  6. La final, unge feliile de pâine prăjite cu uleiul de măsline rămas și servește cu brânza coaptă abia scoasă din cuptor.

Feta Saganaki la cuptor

branza_feta_saganaki

Foto: Pinterest

Ingrediente pentru 1 porție:

  • 1 felie de brânză feta;
  • 1 lingură de ulei de măsline;
  • piper și oregano, după gust.

Mod de preparare:

  1. Preîncălzește cuptorul la 190 de grade Celsius. Așază felia de brânză într-un vas termorezistent, apoi asezonează cu oregano și piper și la final acoperă cu uleiul de măsline și dă la cuptor.
  2. Lasă brânza să se coacă în jur de 15 minute, apoi scoate-o din cuptor și servește-o fierbinte.

Brânză feta la cuptor, cu miere și pătrunjel

branza_coapta_cu_miere

Foto: Pinterest

Ingrediente pentru 4 porții:

  • 200 g brânză feta;
  • 1 ½ lingură miere;
  • puțin ulei de măsline;
  • 1 ceapă franțuzească tocată fin;
  • sare, piper și fulgi de chilli după gust;
  • o mână de pătrunjel tocat fin.

Mod de preparare:

  1. Preîncălzește cuptorul la 200 de grade Celsius. Așază într-un vas termorezistent o bucată mare de hârtie de copt. Așază pe ea brânza feta, apoi unge-o cu miere, ulei de măsline și asezonează cu sare și piper.
  2. Adaugă deasupra și ceapa tocată fin, precum și fulgii de chilli. Împăturește hârtia de copt, astfel încât să obții un pachețel, apoi dă la cuptor pentru 15 minute.
  3. Scoate brânza din cuptor, așaz-o pe o farfurie și asezonează cu pătrunjel tocat fin.

Brânză la cuptor, cu măsline și rozmarin

branza_coapta_cu_masline

Foto: Pinterest

Ingrediente pentru 4 porții:

  • 200 g de brânză feta;
  • ¼ cană de ulei de măsline extravirgin;
  • coaja de la un sfert de lămâie;
  • coaja de la un sfert de portocală;
  • 1 lingură de zeamă de lămâie;
  • 1 cană de mix de măsline;
  • 3 linguri de rozmarin proaspăt;
  • 1 ardei iute roșu.

Mod preparare:

  1. Preîncălzește cuptorul la 180 de grade Celsius.
  2. Așază brânza feta într-un vas termorezistent, apoi toarnă peste ea uleiul de măsline. Adaugă și coaja de lâmâie și de portocală, apoi așază de jur împrejurul brânzei toate măslinele, pe care le vei asezona cu rozmarin proaspăt.
  3. Toacă ardeiul iute în felii subțiri și așază-l peste brânză și măsline.
  4. Introdu vasul la cuptor și coace brânza timp de 20 de minute – când este gata, marginile sale se vor rumeni.
  5. Scoate din cuptor și servește imediat, cu turte de casă sau cu foccacia.

Brânză feta coaptă, pe pat de roșii și capere

branza_coapta

Foto: Pinterest

Ingrediente pentru 4 porții:

  • 200 g de brânză feta;
  • 2 linguri ulei de măsline extravirgin;
  • 2 căței de usturoi mărunțiți;
  • 300 g roșii cherry tăiate pe jumătate;
  • ¼ linguriță de sare;
  • 1/8 linguriță de piper;
  • un praf de zahăr;
  • 1 ½ lingură de capere scurse bine.

Mod de preparare:

  1. Preîncălzește cuptorul la 180 de grade Celsius.
  2. Între timp, încinge uleiul într-o tigaie antiaderentă, la foc mediu, apoi sotează în el usturoiul mărunțit. După ce acesta devine auriu, adaugă roșiile, sarea, piperul și zahărul și gătește timp de 3 minute în timp ce amesteci încontinuu. Imediat după ce iei tigaia de pe foc, încorporează caperele.
  3. Transferă compoziția pe bază de roșii într-un vas iena, apoi adaugă deasupra brânza feta. Introdu la cuptor și coace timp de 10 minute. După ce brânza se rumenește, scoate din cuptor și servește înainte să se răcească.

Poftă bună!