După ce vei afla câte calorii are o porție de mămăligă, dar și ce efecte benefice are aceasta pentru organism, în mod cert o vei introduce în alimentația ta, mai ales dacă ești la cură de slăbire!

Mămăliga este folosită adesea în bucătăria românească pe post de înlocuitor al pâinii, însă îngrașă aceasta mai puțin decât produsele de panificație? Are o mămăligă mai puține calorii? Răspunsul este: da. Fiind făcută din mălai, mămăliga nu conține gluten, ceea ce înseamnă că este recomandată și persoanelor care suferă de alergie sau intoleranță la gluten. Poți folosi mămăliga și pe post de înlocuitor al pastelor sau chiar al orezului, aceasta având, prin comparație, un aport caloric injumătățit.

Valori nutriționale 1 porție de mămăligă făcută din ¼ cană de mălai

  • 110 kcal;
  • 25 g carbohidrați;
  • 2 g de proteine;
  • 1 g de grăsimi;
  • 2 g fibre;
  • 39 mg de magneziu (aprox. 12% din doza zilnică recomandată)

În concluzie, o porție de mămăligă are mai puține calorii decât pâinea, deci poate fi consumată pe post de înlocuitor dietetic al acesteia. De exemplu, 100 de grame de mămăligă aduc un aport caloric de 70 kcal, în timp ce 100 g de pâine albă vin la pachet cu 258 kcal. Bineînțeles, pentru a rămâne pe lista alimentelor permise la dietă, mămăliga trebuie consumată în asocieri sănătoase, nu cu brânză grasă, smântână, carne procesată sau prăjeli.

10 motive să mănânci mămăligă zilnic

  1. Conține fibre și proteine din belșug. Mămăliga oferă imediat senzația de sațietate, datorită conținutului ridicat de fibre și proteine. Așadar, nu va trebui să mănânci multă mămăligă pentru a te sătura, ceea ce înseamnă că vei putea reduce aportul caloric zilnic fără să te înfometezi. De asemenea, fibrele din mămăligă reglează tranzitul intestinal, rezolvând probleme precum constipația sau diareea.
  2. Nu conține gluten. Spre deosebire de alte surse de fibre precum făina, cușcușul ori secara, în compoziția mămăligii nu se regăsește deloc gluten.
  3. Are un aport ridicat de minerale. Mămăliga conține minerale precum magneziul, fierul, zincul sau potasiul. Așadar, pentru o dietă echilibrată se recomandă consumul regulat de mămăligă.
  4. Conține vitamina A în cantități semnificative. Despre această vitamină se știe că este necesară pentru buna funcționare a rinichilor, plămânilor și inimii.
  5. Este săracă în grăsimi. De aceea se recomandă consumul de mămăligă persoanelor care suferă de obezitate ori care au probleme cu colesterolul mărit. Bineînțeles, aceasta nu se va prepara cu lapte, unt sau ulei, și totodată nu se va servi cu brânzeturi grase întrucât în acest fel cantitatea de grăsimi ingerată va crește considerabil. Te întrebi câte calorii are mămăliga cu brânză? Ei bine, o porție alcătuită din 100 g de mămăligă, 50 g brânză de burduf și 50 g de smântână poate ajunge la 500 kcal, iar dacă depășești gramajele propuse, se transformă rapid într-o masă hiperalorică.
  6. Are o concentrație mare de carotenoizi. Mămăliga este preparată din mălai măcinat, care este o sursă excelentă de carotenoizi – substanțe nutritive cu efecte benefice asupra sănătății oculare. Luteina și zeaxantina sunt esențiale pentru o vedere bună, mai ales după o anumită vârstă, când stresul oxidativ își spune cuvântul (și) asupra ochilor.
  7. Este săracă în calorii. Asta înseamnă că te poate ajutra atât să îți menții silueta, cât și să slăbești. Introdu în alimentația ta mămăliga fără să îți faci griji cu privire la numărul de calorii consumate.
  8. Conține carbohidrați complecși. Carbohidrații simpli sunt metabolizați rapid și determină nivelul de zahăr din sânge să crească brusc. Asta însemană că senzația de foame este înlăturată pe moment și se instalează o energie aparte, care dispare însă la fel de rapid cum a și apărut. Pe de altă parte însă, carbohidrații complecși sunt digerați încet, după care zahărul este eliberat în sânge treptat, astfel încât energia să nu dispară la fel de repede cum a apărut.
  9. Este ușor și rapid de preparat. Pentru a pregăti mămăligă, nu trebuie să faci altceva decât să pui apă cu sare la fiert, iar apoi să torni mălaiul treptat, în timp ce amesteci cu o lingură de lemn. Lasă mămăliga să fiarbă la foc mic, amestecând-o când și când, până când se dezlipește de marginile cratiței în care o faci. Poți răsturna apoi mămăliga și o poți servi imediat, cât este încă fierbinte, dar și după ce se răcește. Pentru o mămăligă reușită, folosește raportul de 1 la 4. Asta înseamnă că la o cană de apă, vei folosi 4 linguri de mălai. Astfel vei obține o mămăligă gustoasă, nici prea moale, dar nici prea tare.
  1. Poate fi servită atât la micul dejun, cât și la prânz sau la cină. Un mare avantaj al acestui preparat constă în faptul că poate fi consumat în orice moment al zilei, atât cald cât și rece, combinat cu diverse alimente.

Cum să introduci mămăliga în alimentația ta, dacă vrei să slăbești

Foto: Instagram

Mămăliga este sănătoasă și dietetică, atâta timp cât o mănânci într-o variantă cât mai corectă. Asta înseamnă că mămăliga consumată trebuie să fie una cu o cantitate redusă de sare și fără alte ingrediente în afară de mălai și apă. Așadar, uleiul, untul, laptele și brânzeturile nu se vor consuma cu mămăligă – în primul rând pentru că o asemenea combinație îngreunează digestia, iar în al doilea rând, pentru că îngrașă.

Mămălia se poate consuma pe post de garnitură, în loc de paste, lipie, pâine sau orez, pentru alimente precum ciupercile sotate, ciulamaua de ciuperci, tocănițele de legume, carnea la grătar ori spanacul sotat.

În ceea ce privește cantitățile permise, ar fi bine ca în timpul curelor de slăbire să limitezi o porție la ½ cană de mămăligă gătită.

Acum, că ai aflat câte calorii are o porție de mămăligă, dar și cât de sănătoasă este aceasta, ar fi păcat să nu o introduci în dieta ta. Poate fi o alternativă sănătoasă și dietetică pentru cartofi, paste sau orez. Întrucât nu are o aromă puternică, aceasta poate fi asociată cu diverse alimente.

Pentru a te asigura că mămăliga preparată este cea mai sănătoasă, e indicat să folosești mălai din porumb integral. Acesta este mai bogat din punct de vedere al nutrimentelor, comparativ cu alte tipuri de mălai.

Un alt mare atuu al mămăligii este că e un preparat de post, deci te va ajuta să treci mai ușor peste perioadele de post din an, fiind un aliment la îndemână, dar și foarte sățios. În post, poți consuma mămăliga cu ciuperci, cu tocane de legume, cu spanac sau mâncare de urzici (o porție de urzici cu mămăligă nu depășește 200 kcal)– posibilitățile sunt nenumărate, imaginație să ai :-)!