Vrei să îți păstrezi silueta și te interesează câte calorii are o porție de popcorn, dar și cum să prepari floricelele de porumb în mod corect? Îți oferim aceste informații, dar și alte câteva ponturi cu privire la această gustare atât de iubită.

Popcornul nu este neapărat un inamic al siluetei tale. Ba ar putea chiar să îți fie de ajutor în perioadele în care vrei să îți potolești foamea cu o gustare sănătoasă și fără prea multe calorii. Însă este important să fie popcorn preparat în casă, fără grăsimi în exces și cantități mari de sare. Boabele de pocorn pe care le prepari în cuptorul cu microunde nu sunt nici sarace în calorii, dar nici foarte sănătoase, din cauza aportului mare de grăsimi și sodiu. Popcornul din sălile de cinematografe este la fel de periculos.

Valori nutriționale pentru popcorn

50 de grame de popcorn ( aproximativ 6 căni) vin la pachet cu:

Calorii: 194 kcal

Proteine: 6,5 g

Carbohidrați: 36 g

Grăsimi: 2,5 g

Fibre: 8 g

Vitamina B1: 3,5% din doza zilnică recomandată (DZR)

Vitamina B3: 6% din DZR

Vitamina B6: 4% din DZR

Fier: 9% din DZR

Magneziu: 18% din DZR

Fosfor: 18% din DZR

Potasiu: 4% din DZR

Zinc: 10% din DZR

Cupru: 6% din DZR

Mangan: 26% din DZR

Popcornul este preparat dintr-un tip de porumb, ceea ce înseamnă că face parte din categoria cerealelor integrale. Așadar, este bogat în substanțe nutritive și are o mulțime de beneficii pentru sănătate.

Printre antioxidanții pe care îi găsim în popcorn se numără și polifenolii, care au numeroase beneficii pentru sănătate, începând de la reducerea inflamației în organism și până la reducerea riscului de cancer. O porție de popcorn are un conținut de 2 ori mai mare de polifenoli decât una de fructe.

De ce NU îngrașă popcornul

Fiind bogat în fibre dietetice, popcornul nu are un aport caloric mare și are o densitate calorică mică. Aceste calități ale popcornului fac din această gustare una recomandată chiar și în timpul curelor de slăbire.

O cană de popcorn nu are mai mult de 31 de calorii. Puține gustări au un aport caloric atât de redus, mai ales dacă este vorba despre alimente gustoase și care oferă senzația de sațietate. De pildă, 15 calorii provenite din popcorn te satură la fel de mult ca 150 de calorii sub formă de chipsuri din cartofi.

Chiar dacă este o gustare săracă din punct de vedere al caloriilor, nu trebuie să exagerezi la capitolul cantităților consumate. O cană de popcorn este mai mult decât suficientă pe post de gustare între două mese principale din zi.

Informațiile nutriționale de mai sus sunt valabile pentru popcornul preparat acasă, din boabe de porumb, nu pentru cel din comerț. O porție medie de popcorn de la cinema poate avea până la 1200 de calorii din cauza aportului mare de ulei și sare.

Cele mai multe fibre din popcorn sunt insolubile, ceea ce înseamnă că reglează tranzitul intestinal, însă totodată reduc senzația de foame și mențin sațietatea ore în șir. Cantitatea de fibre care se regăsește în 3 căni de popcorn preparat este aceeași cu cea pe care o regăsim într-o cană de terci de ovăz sau una de orez brun gătit.

Foto: Instagram

Cum să prepari popcorn cu puține calorii

Pentru a prepara 2-3 porții de pocorn după metoda clasică ai nevoie de o cratiță cu capac, de 2 linguri de ulei ( poți folosi de floarea soarelui, dar și de cocos sau canola) și de 1/3 cană de boabe de popcorn.

Mod de preparare:

  1. Încinge uleiul în cratiță, apoi pune și boabele de porumb și acoperă cu capacul.
  2. Mișcă în față și în spate cratița pentru a te asigura că toate boabele ajung pe fundul acesteia și se gătesc.
  3. Imediat ce observi că sunetul de boabe care se umflă apare din ce în ce mai rar, ia cratița de pe foc și răstoarnă floricelele într-un bol.
  4. Poți asezona, după gust, cu sare, fulgi de chilli, piper, scorțișoară ori boia.

Cum prepari popcorn fără ulei, pentru mai puține calorii

Poți prepara și popcorn fără pic de ulei, dar pentru asta e necesar să folosești un aparat pentru făcut popcorn. Acesta trebuie băgat în priză să se încingă, apoi umplut cu boabele de porumb. În câteva minute, toate boabele de popcorn se deschid și gustarea ta este gata.

Poți folosi și cuptorul cu microunde pentru a prepara popcorn fără ulei. Ai nevoie de un vas de iena cu capac, în care vei pune 1/3 cană de boave de porumb. Pornește apoi cuptorul cu microunde și oprește-l după ce toate boabele s-au deschis. Scoate vasul de iena cu mănuși din cuptor pentru că frige.

Popcornul preparat de tine, acasă, numai cu ingrediente naturale, nu numai că este foarte gustos, însă este și extrem de sănătos. Dacă este consumat în cantități moderate, acesta nu îți va sabota silueta, ba chiar te poate ajuta să îți potolești foamea fără să mănânci gustări hipercalorice întrucât o porție de popcorn nu are multe calorii.