Căpșunile sunt fructe de sezon și au existat încă din cele mai vechi timpuri, atât în Europa, cât și în America.

În afară de gustul lor delicios, căpșunile au și numeroase efecte benefice, de antibiotic, bactericid, antiinflamator, nutritive și au un conținut scăzut de calorii, făcându-le alegeri excelente pentru cei care vor să își satisfacă pofta de dulce atunci când țin regim. În cantități mici, ele pot fi introduse chiar și în alimentația celor cu diabet zaharat, deoarece fibrele pe care le conțin încetinesc absorbția zaharurilor în sânge.

Află de ce ar trebui să consumi zilnic  căpșuni și cum ce rețete delicioase poți încerca.

1. Ajută imunitatea

Căpșunile sunt o sursă excelentă de vitamina C, E, B1, B2, B6, K, PP, antioxidanți, fier, calciu, magneziu și fibre. Ajută la menținerea sănătății corpului, inclusiv a unghiilor, oaselor, dinților și părului.

200g de căpșuni mâncate zilnic pot asigura necesarul de vitamina C recomandat și îmbunătățesc circulația sângelui și a oxigenului prin mușchi.

Ele se recomandă mai ales gravidelor, care au nevoie de un sistem imunitar foarte puternic. Totodată, acidul folic din compoziția căpșunilor contribuie la sănătatea fătului, stimulând dezvoltarea creierului acestuia și reducând riscul apariției unor malformații.

2. Ajută vederea

Fiind bogate în antioxidanți, căpșunile pot preveni apariția cataractei și proteja împotriva efectelor nocive ale radiaților UV.

3. Previn apariția cancerului gastro-intestinal

Antioxidanții și vitamina C din căpșuni neutralizează efectele radicalilor liberi și inhibă dezvoltarea celulelor canceroase.

4. Previn apariția bolilor cardiovasculare

Căpșunile conțin flavonoide, care ajută la reducerea colesterolului din sânge, împiedicând astfel formarea plăcilor de aterom pe pereții arterelor și la reducerea inflamaților cauzate de stresul oxidativ, iar potasiul prezent în căpșuni ajută la reducerea hipertensiunii arteriale.

5. Previn apariția artritei

Alături de antioxidanții, și polifenolii din căpșuni au capacitatea de a reduce inflamația de la nivelul articulaților, ceea ce scade riscul de apariție a artritei.

6. Efect diuretic

Căpșunile sprijină eliminarea toxinelor și excesului de colesterol din organism. Sunt o sursă bogată în fibre, esențiale pentru a evita apariția problemelor stomacale, precum constipația sau colonul iritabil, afecțiuni des întâlnite la cei cu un meniu nesănătos și cei cu vârsta de peste 60 de ani.

7. Menținerea unui ten sănătos

Conținutul bogat de vitamina C sprijină producția de colagen din corp, păstrând astfel tenul elastic și strălucitor și prevenind apariția ridurilor.

8. Tratarea tenului gras

Pentru tenul gras, poți folosi o mască naturală din căpșuni zdrobite, amestecate cu zeamă de lămâie. Se lasă 20 de minute pe față, apoi se clătește. Pe lângă hidratarea tenului, poate contribui și la vindecarea acneei ușoare, datorită conținutului crescut de vitamina C.

Cum se păstrează căpșunile

Alt atuu al căpșunilor este că pot fi consumate proaspete, gătite sau transformate în gem. Pot fi păstrate câteva zile la frigider sau congelate până la 9 luni, păstrându-și toate proprietățile nutritive. Singura condiție, dacă vrei să le păstrezi, este să te asiguri că le speli și usuci înainte să le lași în congelator.

Cum poți prepara căpșunile

Pandișpan cu cășuni

Ingrediente

  • 7 ouă;
  • 120g zahăr;
  • 200g făină;
  • 80g ulei;
  • 75g apă minerală;
  • 2 plicuri zahăr vanilat;
  • 300g căpșuni;
  • 1 sticluță de esență de rom.

Mod de preparare

Setează cuptorul la 190 de grade și lasă-l la încins.

Spală căpșunile și taie-le în bucăți mai mici.

Separă albușurile de gălbenușuri. Bate albușurile până devin o spumă suficient de tare și adaugă zahărul normal, cel vanilat și sticluța de esență de rom. Continuă să bați amestecul până când spuma devine tare, asemănătoare cu cea de bezea.

În castronul cu gălbenușuri, adaugă uleiul și amestecă până când se omogenizează și devine o cremă.

Adaugă crema cu gălbenușurile peste spuma de albuș, amestecând ușor, cu lingura de lemn. Adaugă apa minerală și făina, continuând să amesteci încet, pentru a păstra aluatul aerat.

Unge o tavă cu ulei și adaugă o hârtie de copt. Presară făină peste și toarnă amestecul pregătit. După ce ai întins bine amestecul, adaugă bucățile de căpșuni peste.

Dă tava la cuptor aproximativ 30 de minute sau până când observi că începe să se desprindă de pe margini.

După ce este gata, prăjitura poate fi dată cu zahăr pudră.

Înghețată de căpșuni cu mascarpone

Îngrediente

  • 350g căpșuni;
  • 200g mascarpone;
  • 400g smântână cu 20% grăsime;
  • 120g zahăr.

Mod de preparare

Spală căpșunile și pune-le în blender până se transformă într-un piure. Nu este o problemă dacă mai rămân câteva bucățele de căpșuni nepasate.

Adaugă peste căpșuni smântâna, mascarponele și zahărul și amestecă până se omogenizează.

Pune crema obținută într-o caserolă cu capac și las-o în congelator. O dată pe oră, pentru primele 3-4 ore, va trebui să scoți caserola și să reamesteci conținutul cu lingura, pentru a nu lăsa gheața să se formeze. Înghețata se lasă până a doua zi la congelator.

Spuma de căpșuni

Ingrediente

  • 800g căpșuni;
  • 5 albușuri;
  • 150g de zahăr;
  • 3 plicuri de zahăr vanilat.

Mod de preparare

Spală căpșunile. Taie-le în câteva bucăți, amestecă-le folosind un blender, împreună cu două linguri de zahăr.

Separă gălbenușurile de albuș și bate albușul cu restul de zahăr și zahărul vanilat până când capătă consistența spumei pentru bezea.

Adaugă căpșunii peste albuș, amestecând încet, cu o lingură de lemn.

Lasă spuma la frigider cel puțin un sfert de oră (sau, dacă timpul îți permite, 30 de minute), apoi scoate-o și servește-o în cupe.

Opțional, poți adăuga câteva bucăți întregi de căpșuni în amestec.

Dulceață de căpșuni

Ingrediente

  • 1kg căpșuni;
  • 1kg zahăr tos;
  • zeama de la o lămâie.

Mod de preparare

După ce ai spălat căpșunile și ai scos cozile, așază-le într-o oală mare, alături de zahăr. Lasă oala peste noapte la frigider.

A doua zi, scoate oala și pune-o la fiert la foc mic, având grijă să iei constant spuma care se formează deasupra oalei. Lasă amestecul la fiert până când scade la jumătate.

Adaugă zeama de lămâie. Oprește focul.

Lasă amestecul la răcit acoperit cu o cârpă. După ce s-a răcit puțin, adaugă-l în borcanele pe care le vei depozita într-un loc răcoros și ferit de soare.

Nectar de căpșuni

Ingrediente

  • 1kg căpșuni;
  • 300g zahăr;
  • 3 pliculețe de zahăr vanilat;
  • 500ml apă;
  • zeama de la o lămâie.

Mod de preparare

Spală căpșunile. Trece-le prin blender până când se formează o spumă.

Adaugă amestecul obținut într-o oală, alături de zahăr. Lasă să fiarbă la foc mic până când se topește zahărul.

Adaugă apa și sucul de lămâie și lasă iar la fiert până când dă în clocot.

Dacă dorești, poți strecura nectarul printr-o sită deasă, pentru a scăpa de sâmburi.

Lasă-l la răcit până când se răcește ușor, apoi adaugă-l în sticlele sau borcanele în care dorești să îl păstrezi. Se poate păstra la frigider sau într-un loc răcoros și lipsit de soare.